Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

ΕΣΠΕΡΙΟΔΟΕΙΔΗ


ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΕΒ ΒΑΡΥΠΕΤΡΟΥ
Ποικιλιακή αναδιάρθρωση για τα εσπεριδοειδή
Δημοσιεύθηκε στις: 30-03-2011

'Tην υλοποίηση ενός προγράμματος επιδοτούμενου, κατά το δυνατόν, ποικιλιακής αναδιάρθρωσης των εσπεριδοειδών ή και κατά περίπτωση, αντικατάστασής τους με άλλες εναλλακτικές καλλιέργειες με μεγαλύτερη διάρκεια διακίνησης -δηλ. πρώιμων και όψιμων καλλιεργειών ανάλογα με το μικροκλίμα', προτείνει στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κ. Σκανδαλίδη, με έγγραφο του ο ΤΟΕΒ Βαρυπέτρου.
Σύμφωνα με τον ΤΟΕΒ 'το μέγεθος, η οξύτητα και η ιδιαιτερότητα του προβλήματος καθιστούν αναγκαία την υλοποίηση του προγράμματος αναδιάρθρωσης ανεξάρτητα και πέραν από τα συνήθη Σχέδια Βελτίωσης, τα οποία θέτουν τους δικούς τους περιορισμούς και υπακούουν σε γενικότερες κατευθύνσεις γεωργικής πολιτικής. Εξάλλου, μια τέτοια προσπάθεια θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο ενός γενικότερου σχεδιασμού, όπως είχε προταθεί στο ΥΠΑΑΤ από τους φορείς των Χανίων το 2008, που θα καθορίσει τις προτεινόμενες ανά περιοχή ποικιλίες και κυρίως θα συνοδεύεται από δράσεις εξυγίανσης, του τομέα της εμπορίας των εσπεριδοειδών. H αναδιάρθρωση αυτή, πρέπει να γίνει σε τέτοια έκταση, η οποία θα επιτρέψει, αν όχι την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος, τη σημαντική άμβλυνση των συνεπειών του στην τοπική αγροτική οικονομία'.
Η ανακοίνωση αυτή προήλθε από τον ΤΟΕΒ 'με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα σε τοπικές εφημερίδες των Χανίων και τη σχετική απάντηση του ΥΠΑΑΤ, ότι η Κρήτη δεν εξαιρείται από την αναδιάρθρωση των εσπεριδοειδών αλλά θα συνεχίσει να γίνεται μέσω των Σχεδίων Βελτίωσης'. Ο ΤΟΕΒ όπως υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του 'αρδεύει 13.000 στρέμματα -εξυπηρετώντας 2.000 παραγωγούς- εκ των οποίων τα 9.000 στρέμματα αφορούν καλλιέργειες εσπεριδοειδών. Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα, όσον αφορά τις καλλιέργειες των εσπεριδοειδών είναι πλήρως απογοητευτική, ως προς την ποιότητα και τη μη έγκαιρη διαθεσιμότητά τους. λόγω υπερωρίμανσης. Συγκεκριμένα, η κακή ποιότητα των προϊόντων η οποία οφείλεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό στη γήρανση των δέντρων, όπως και η ποικιλία Μέρλιν παρόλο που είναι η πιο εύγευστη είναι και η πιο ευάλωτη ως προς την προώθησή της, αφού διατίθεται σε μικρό χρονικό διάστημα κατά τους χειμερινούς μήνες και σε εξευτελιστικές τιμές. Η κατάσταση αυτή έχει φέρει τους αγρότες σε αδιέξοδο με αποτέλεσμα σε μεγάλο ποσοστό να μην υπάρχει ενδιαφέρον από τους ίδιους τους παραγωγούς και να εγκαταλείπουν την αγροτική γη. Η Πολιτεία θα πρέπει να δει το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις και να δείξει το ανάλογο ενδιαφέρον, έτσι ώστε το αγροτικό εισόδημα που αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι του εθνικού εισοδήματος να συνεχίσει να υπάρχει προς όφελος της γενικότερης οικονομίας'. Η ανακοίνωση κοινοποιείται στην Περιφέρεια Κρήτης και την Αντιπεριφέρεια Χανίων.

ΑΠΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
Κάλεσμα στους παραγωγούς που είχαν υποβάλει αγωγές κατά του Δημοσίου και του ΟΠΕΚΕΠΕ για την περικοπή μέρους της επιδότησης 2002 - 2003 απευθύνει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων 'Η Ενότητα'. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως το πρωί του Σαββάτου στις 11 στο Εργατικό Κέντρο θα παρευρίσκεται ο νομικός, ο οποίος έχει αναλάβει την υπόθεσή τους για περισσότερη και πληρέστερη ενημέρωση επί των δικαστικών διαδικασιών. Γι’ αυτό και καλούνται όλοι οι αγρότες που είχαν υποβάλει αγωγές, ώστε να ενημερωθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου