Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

ΚΕΡΙΤΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΑ


ΚΑΤΑ ΜΗΚΟΣ ΤΟΥ ΚΕΡΙΤΗ ΣΕ ΦΟΥΡΝΕ, ΑΛΙΚΙΑΝΟ, ΜΕΣΚΛΑ
Χωματερές στο... ποτάμι!
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 12-03-2011

Σε σκουπιδότοπο έχει μετατραπεί ένα μεγάλο μέρος του ποταμού Κερίτη, στο τμήμα του από τα Μεσκλά ως τη γέφυρα του Αλικιανού.
Δεκάδες σημεία κατά μήκος του ποταμού, έχουν μετατραπεί σε χώρους εναπόθεσης ογκωδών απορριμμάτων κάθε είδους, ενώ το αποκορύφωμα ήταν το... ξεφόρτωμα πριν από λίγες ημέρες μιας τεράστιας ποσότητας πορτοκαλιών!
Μετά από καταγγελίες κατοίκων της περιοχής η Δημοτική Αστυνομία Πλατανιά επελήφθη του θέματος, κατέγραψε την κατάσταση και ενημέρωσε σχετικά τόσο το Λιμεναρχείο -που έχει την ευθύνη για τα ποτάμια- όσο και τη Διεύθυνση Ανάπτυξης. Η άμεση κινητοποίηση των δημοτικών αστυνομικών είχε ως αποτέλεσμα οι άγνωστοι που έριξαν τα πορτοκάλια να τα... πάρουν πίσω. Ωστόσο η γενικότερη εικόνα σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους είναι απαράδεκτη όπως κατέγραψαν σε οδοιπορικό τους τα 'Χ.Ν.'.
'Η εικόνα είναι απαράδεκτη και εμείς ως Δημοτική Αρχή σε συνεργασία με την Περιφέρεια θα προχωρήσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα στην απομάκρυνση των απορριμμάτων', δήλωσε στην εφημερίδα μας ο δήμαρχος Πλατανιά, κ. Γιάννης Μαλανδράκης.
Ο δήμαρχος σημείωσε πως 'σε αυτοψία που έκαναν οι δημοτικοί μας αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι μια πολύ μεγάλη ποσότητα πορτοκαλιών είχε ριχτεί στην όχθη του ποταμού. Ειδοποιήσαμε το Λιμενικό και τις συναρμόδιες Υπηρεσίες, ώστε να επιληφθούν του θέματος'.
Ομως, δεν είναι μόνο τα πορτοκάλια. Σε όλη τη διαδρομή -του παράλληλου στον ποταμό αγροτικού δρόμου- από τη γέφυρα του Αλικιανού ως και τον Φουρνέ που ακολουθήσαμε διαπιστώσαμε ότι σε πάρα πολλά σημεία γίνεται ανεξέλεγκτη απόρριψη απορριμμάτων κάθε είδους. Και όλα αυτά σε μια διαδρομή που θα μπορούσε να αναδειχθεί σε χώρο επισκέψεων και περιπάτου λόγω της φυσικής της ομορφιάς.
'Εχουμε έλθει σε επαφή με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, που έχει την ευθύνη για τα ποτάμια και πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να επέμβουμε για τον καθαρισμό του Κερίτη, όπως επίσης και για ένα ρέμα στον Σκουτελώνα. Η Περιφερειακή Ενότητα διαθέτει τον κατάλληλο μηχανολογικό εξοπλισμό και πιστεύω ότι μπορούμε να τον αξιοποιήσουμε για τον καθαρισμό και την αναβάθμιση της περιοχής', σημειώνει ο κ. Μαλανδράκης.
Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι σε πολλά σημεία το πλάτος του ποταμού λόγω επιχωματώσεων, μπαζών και απορριμμάτων μειώνεται σημαντικά κάνοντας πολύ επικίνδυνο το οποιοδήποτε πλημμυρικό φαινόμενο μετά από βροχή. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη περιοχή είχε καθαριστεί πριν από δέκα χρόνια από την τότε Δημοτική Αρχή Μουσούρων σε μια μεγάλη επιχείρηση από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου