Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ-ΝΕΑ


Αντιδράσεις σε όλη την Ελλάδα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΣ, ΠΕΛΛΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ

«Οχι» στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων, λένε οι γονείς. Σύλλογοι και ενώσεις γονέων απ’ όλη την Ελλάδα, οι οποίοι έχουν πληροφορηθεί ότι τα σχολεία τους προτείνεται να καταργηθούν ή να συγχωνευτούν, διατυπώνουνήδη σοβαρές ενστάσεις ενώ αρκετοί έχουν προχωρήσει και σε κινητοποιήσεις. Στη Λέσβο,για παράδειγµα, από τις αρχές της περασµένης εβδοµάδας τρία δηµοτικά σχολεία – Μεσαγρού, Πηγής και Μανταµάδου – βρίσκονται υπό κατάληψη.

«∆εν θα κάνουµε πίσω», λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεµόνων της Κοινότητας Μεσαγρού κ. Αντώνης Σκαρλάτος. «∆εν δεχόµαστε συγχώνευση, ούτε πρόταση για υποβιβασµό τουσχολείου µας από τριθέσιοσε διθέσιο. Το σχολείο είναι πουκρατάει τον κόσµο εδώ», υποστηρίζει.

Τις απόψεις του κ. Σκαρλάτου συµµερίζεται η κ. Ιωάννα Κλεινάκη από τον Πρινέ Χανίων. Ηδη τα παιδιά της διανύουν καθηµερινά 30 χιλιόµετρα πηγαινέλα για το σχολείο τους στο Ροδοβάνι του Ανατολικού Σελίνου, το οποίο υποβαθµίζεται από τετραθέσιο σε τριθέσιο.Οπως υποστηρίζει η υποβάθµιση είναι το πρώτο βήµα για να κλείσει. Αν συµβεί κάτι τέτοιο, τότε τα παιδιά θα πρέπει να πηγαίνουν στην Παλαιόχωραή την Κάντανο που σηµαίνει επιπλέον 30 χιλιόµετρα. «Τα παιδιά µας για να πάνε στο Ροδοβάνι ξυπνάνε από τις 7 το πρωί. Αν κλείσει το σχολείο και πρέπεινα τα πάµε σε Παλαιόχωρα ή Κάντανο, θα πρέπει να είναι στον δρόµο από τις 6.Είναι αυτό παιδαγωγικά σωστό;», λέει η κ. Κλεινάκη.

Στην ίδια γραµµή µε τους εκπαιδευτικούς, οι γονείς υποστηρίζουν πως τα κριτήρια των συγχωνεύσεων δεν είναι παιδαγωγικά. «Οι γονείς είναι αντίθετοι µε τις συγχωνεύσεις που γίνονται µε µόνο κριτήριο το οικονοµικό. Οι λόγοι των συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολείων δεν είναι παιδαγωγικοί – όπως υποστηρίζει το υπουργείο. ∆υστυχώς δεν µπήκαν σ’ αυτή τη διαδικασία», λέει στα «ΝΕΑ» ο αντιπρόεδρος της Ανώτατης Συνοµοσπονδίας Γονέων Ελλάδος κ. ∆ηµήτρης Κοντός.

Οπως προσθέτει ο κ. Κοντός, δύο είναι τα βασικά προβλήµαταπου θα δηµιουργήσουν οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων:«Από τη µία θα λειτουργούν σχολεία µε υπερπληθώρα µαθητών. Από την άλλη εκτιµούµε ότι θα καταργηθούν και πολλές οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου