Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

10 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ



ΓΙΑ ΔΕΚΑΤΗ ΧΡΟΝΙΑ
Αντιπολεμικό διήμερο στα Χανιά
Δημοσιεύθηκε στις: 14-03-2011

Δέκα χρόνια ζωής συμπληρώνει το 'Αντιπολεμικό Διήμερο', που πλέον έχει γίνει θεσμός για την πόλη των Χανίων, με πλούσιες πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Επίκεντρο του διημέρου, που και φέτος θα γίνει στις 18 - 19 Μαρτίου στο παλιό Τελωνείο στο ενετικό λιμάνι, είναι το ζήτημα του πολέμου, αλλά και το πως επεκτείνεται σε όλα τα σύγχρονα ζητήματα που αφορούν τη φοιτητική και τη μαθητιώσα νεολαία και τους εργαζομένους.
'Η ιδέα της πραγματοποίησης ενός αντιπολεμικού διημέρου στα Χανιά ήλθε λίγο μετά την επίθεση στους δίδυμους πύργους και με την έναρξη του πολέμου στο Αφγανιστάν', αναφέρει ο Γιάννης Καραμπάτσος, φοιτητής το 2001 και εργαζόμενος μηχανικός από τους πρωτεργάτες της έναρξης του διημέρου. 'Εκείνη την εποχή κυριαρχούσε η τρομοϋστερία και ο φόβος για το αύριο σε ολόκληρη την κοινωνία. Ημασταν στο κατώφλι μιας εποχής ενός νέου γύρου πολεμικών συγκρούσεων, μιας ανελέητης επίθεσης σε δικαιώματα και ελευθερίες που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Αποφασίσαμε να δράσουμε για να σπάσουμε το δόγμα «ή μαζί μας ή εναντίον μας». Δεν θέλαμε, όμως, να κάνουμε ακόμα μία εκδήλωση της Αριστεράς με τους γνωστούς - άγνωστους ομιλητές αλλά και ακροατές. Ο προσανατολισμός μας θέλαμε πάντα να είναι εξωστρεφής να απευθύνεται πρώτα και κύρια σε αυτόν που δεν είναι μαζί μας αλλά που θέλουμε να είναι μαζί μας. Μπήκε η ιδέα ενός πολιτιστικού και πολιτικού διημέρου γιατί θέλαμε να φέρουμε την κοινωνία κοντά μας, ακόμα και αυτούς που βλέπουν με σκεπτικισμό την πολιτική μας πρόταση. Αποφασίσαμε να ονομάσουμε το διήμερο αντιπολεμικό όχι όμως γιατί είμαστε γενικά κατά του πολέμου. Είμαστε αντίθετοι με τους δικούς τους πολέμους, αντίθετοι με το πέπλο της δυστυχίας που σκεπάζει σήμερα την πλειοψηφία του κόσμου. Η κοινωνία πρέπει να στρατευτεί σε έναν άλλο πόλεμο: να πολεμήσει τις αιτίες που γεννούν τους πολέμους, τη φτώχεια, τη σύγχρονη εξαθλίωση'.
Οπως συμπληρώνει χαρακτηριστικά ο τριτοετής σήμερα φοιτητής και μέλος της 'Ενωτικής Πρωτοβουλίας' που πραγματοποεί το διήμερο, Δημήτρης Ζώγκας, 'το διήμερο δεν αποτελεί την εκδήλωση απλά μιας φοιτητικής πράξης. Το ότι κλείνουν 10 χρόνια από το ξεκίνημά της και συνεχίζεται ακόμα δεν είναι τυχαίο. Ουσιαστικά αποτελεί ένα μαζικό φεστιβάλ, που ακούγεται σε όλη την Ελλάδα και έχει αγκαλιαστεί τόσο από τη νεολαία, μαθητές, φοιτητές, εργαζομένους. Συνεχίζουμε την παράδοση της συζήτησης για όλα τα σύγχρονα ζητήματα και προτάσσουμε έναν διαφορετικό, εναλλακτικό πολιτισμό από τον κυρίαρχο'.
'Φανταζόσασταν όταν ξεκινήσατε ότι θα συνεχιζόταν 10 χρόνια μετά;', είναι το ερώτημα προς τον Γιάννη Καραμπάτσο: 'Οταν κάναμε τις συζητήσεις για το διήμερο του 2001, αποφασίσαμε στην αφίσα που θα τυπώσουμε να μην γράψουμε απλά αντιπολεμικό διήμερο, αλλά 1ο αντιπολεμικό διήμερο. Βάλαμε έτσι ένα στοίχημα ότι θα γίνει και 2ο και 3ο. Δυστυχώς αιτίες δεν έπαψαν να υπαρχουν. Είναι, όμως, όμορφο να βλέπεις κάτι να συνεχίζεται ακόμα και όταν εσύ φεύγεις και έρχεται καινούργιος κόσμος. Μάλιστα όχι απλά να συνεχίζεται αλλά να μεγαλώνει και να γίνεται ακόμα πιο ζωντανό. Η συνέχεια και η διάρκεια έχουν μεγάλη σημασία αλλά δεν είναι και φετίχ. Συνεχίζεται κάτι όταν είναι ζωντανό, όταν έχει κάτι να πει, αλλιώς πεθαίνει για να γεννηθεί κάτι νέο'.
Οπως επισημαίνουν οι φοιτητές το διήμερο επιχειρεί να συνεχίσει και να επεκτείνει την κουβέντα για όλα τα σύγχρονα ζητήματα. 'Σε ό,τι αφορά τις πολιτικές εκδηλώσεις θέλουμε να γίνονται σοβαρές και σε βάθος συζητήσεις. Για αυτό και θέλουμε τον κόσμο να συμμετάσχει στις κουβέντες. Σε μια εποχή επίθεσης από κυβέρνηση, ΔΝΤ, Ε.Ε. τα ερωτήματα του κόσμου γιγαντώνονται και αυτό που θέλουμε είναι να τους δοθούν απαντήσεις, να συμμετάσχει ο κόσμος σε αυτές, να τοποθετηθεί για το πως βλέπει αυτός την καθημερινότητα, πως θα πρέπει να ανατραπεί η επίθεση που δεχόμαστε, στην εργασία, στην εκπαίδευση, στα δημοκρατικά δικαιώματα. Σε ό,τι αφορά το πολιτιστικό μέρος προάγουμε έναν εναλλακτικό διαφορετικό πολιτισμό από τα σκουπίδια της καθημερινότητας και του lifestyle, το οποίο μας βομβαρδίζει καθημερινά', τονίζει ο Δ. Ζώγκας.
Η στήριξη του κόσμου αποτελεί και τη μεγαλύτερη δύναμη του διημέρου υποστηρίζει και ο Γ. Καραμπάτσος. 'Νομίζω ότι η κοινωνία απέναντι στην τηλεοπτική χούντα και τον πλαστικό πολιτισμό αναζητά μία άλλη συνολική πολιτική και πολιτιστική πρόταση. Το διήμερο κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση και γι’ αυτό τον λόγο έχει αγκαλιαστεί από πολύ κόσμο. Ο πολιτισμός που εμείς θέλουμε έχει μόνους χορηγούς το όνειρο και την ελπίδα μας γιαʼ έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση'.
Από τη μεριά του ο Δ. Ζώγκας εξηγεί γιατί το διήμερο στηρίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική εργασία των μελών της 'Ενωτικής Πρωτοβουλίας' και στη στήριξη του κόσμου. 'Ως «Ενωτική Πρωτοβουλία» αλλά και γενικά τα σχήματα των ΕΑΑΚ θέλουμε να είμαστε ανεξάρτητοι από την κάθε αστική κυβέρνηση και τα κόμματά της. Για αυτό και δεν δεχόμαστε κανέναν χορηγό, κρατικό ή επιχείρηση, βασιζόμαστε στη στήριξη του κόσμου και στην πολλή δουλειά που κάνουμε όλοι μαζί. Παράλληλα προσπαθούμε και κρατάμε πάντα χαμηλά την είσοδο -7 ευρώ- ώστε να είναι προσιτή σε όλους'.
Οσο για τη συνέχεια του διημέρου o Γ. Καραμπάτσος σημειώνει πως 'κάθε αντιπολεμικό διήμερο μου φαίνεται όλο και πιο αναβαθμισμένο και προσπαθεί με μεγάλη επιτυχία να πιάσει τον παλμό του κινήματος. Το σημαντικό είναι να υπάρχουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες σε κάθε χώρο και ιδιαίτερα στους χώρους των εργαζομένων'.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου