Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

ΥΠΟΓΕΙΑ ΡΕΥΜΑΤΑ


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΑ "ΥΠΟΓΕΙΑ ΡΕΥΜΑΤΑ"

"Η αληθινή μουσική βρίσκεται στον δρόμο"



Είναι από τα πιο επιδραστικά συγκροτήματα της σύγχρονης ελληνικής ροκ σκηνής. Η πρόσφατη συνεργασία τους με τον Θάνο Μικρούτσικο ανέβασε ακόμα περισσότερο τις μετοχές τους, ενω στα σκαριά βρίσκεται η επόμενη τους δουλειά. Με αφορμή την εμφάνιση τους στο 10ο Αντιπολεμικό Διήμερο, ο κιθαρίστας του σχήματος Κώστας Παρίσης μιλάει για την Κρήτη, τις ζωντανές εμφανίσεις, τα..."χώνει" σε δισκογραφικές και στην τηλεόραση και καλεί τους νέους να αναζητήσουν την αληθινή μουσική στο δρόμο.
- Είστε τακτικοί επισκέπτες της Κρήτης, έχετε χρόνια όμως να παίξετε στα Χανιά...έτσι δεν είναι ;
Ολως παραδόξως έχουμε καιρό να παίξουμε στα Χανιά. Αντίθετα στις άλλες πόλεις έχουμε εμφανιστεί πολλές φορές. Ερχόμαστε με μεγάλη χαρά πάντα στην Κρήτη γιατί και ο κόσμος είναι εξαιρετικός και η φιλοξενία σούπερ, το ίδιο και οι...ρακές. Περιμένουμε με ανυπομονησία την εμφάνιση μας στο Αντιπολεμικό.
- Τα live πλέον - με την υποχώρηση της δισκογραφίας- αποτελούν την βασική πηγή εισοδήματος για μια μπάντα ;
Πάντα ήταν. Από την δισκογραφία οι καλλιτέχνες έπαιρναν ψίχουλα, οι εταιρείες ήταν αυτές που θησαύριζαν και αυτό είναι κάτι που το βιώναμε για χρόνια. Τώρα οι δισκογραφικές πνέουν τα λοίσθια αφού δεν βγάζουν χρήματα από τις πωλήσεις των cd, αλλά αυτό τον καλλιτέχνη δεν το ενδιαφέρει και πολύ .
"ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ"
- Για ποιό λόγο να έλθει κάποιος να δει "Υπόγεια Ρεύματα" ζωντανά ; Πως θα του περιέγραφες τις live εμφανίσεις σας ;
Το τωρινό σχήμα έχει αλλάξει αρκετά σε σχέση με αυτό πχ. πριν από 6 χρόνια. Εχουν έλθει καινούργια μέλη, έχει μπει ένας νεωτερισμός στην μπάντα που έχει αρκετή ψυχεδέλεια σαν ήχος και σαν δομή κομματιών. Θα τον έλεγα ένα σύγχρονο ηλεκτρικό ήχο. Μιλάω πάντα για το ηχοτρόπιο γιατί οι συνθέσεις βέβαια έχουν αυτό που πάντα είχαν τα Υπόγεια Ρεύματα.
- Ο στίχος σας χαρακτηρίζεται αρκετά ψαγμένος και προσεγμένος, τι αποτελεί την έμπνευση σας ;
Πάντα η καθημερινότητα ή μάλλον καλύτερα ο τρόπος που βλέπουμε την καθημερινότητα. Αυτά που συμβαίνουν στην καθένα προσωπικά αλλά και γύρω του. Από εκεί αντλείς υλικό.
- Ξεκινώντας ως μπάντα το 1994, βρεθήκατε σε μια μεγάλη έκρηξη της ελληνικής ροκ σκηνής, σήμερα δεν ακούμε να βγαίνουν νέα πράγματα. Η μήπως κάνουμε λάθος ; Αν πας σε ένα κατάστημα με ελληνικό ροκ θα ακούσεις Υπόγεια Ρεύματα, Τρύπες, Ξύλινα Σπαθιά, ότι άκουγες πριν 15 χρόνια...
Υπάρχει σκηνή, συγκροτήματα, σχήματα. Και με πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. Επειδή όμως δεν έχουν την προβολή που έχουν μοιραία συγκροτηματα που έχουν ξεκινήσει νωρίτερα, δεν τα ακούς εύκολα. Για να ακούσεις τη νέα μουσική, όχι μόνο στο ροκ αλλά σε όλα τα είδη πρέπει να κατεβείς στο δρόμο,
να ψάξεις στα μικρά μαγαζάκια. Εκεί θα ανακαλύψεις αν υπάρχει καινούργια μουσική. Υπάρχουν παιδιά που κάνουν καταπληκτικά πράγματα είτε με αγγλόφωνο, είτε με ελληνικό στίχο. Πραγματικά πιστεύω ότι συμβαίνουν μουσικά πράγματα σημαντικά και όσο περνάει ο καιρός θα βλέπουμε και περισσότερα γιατί έχει φύγεια πό τη μέση ο όρος χρήμα και η πελατειακή σχέση με τις δισκογραφικές εταιρείες. Είμαι αισιόδοξος...
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ;
- Παρά τη μεγάλη δισκογραφία, το ότι έχει συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα της ελληνικής μουσικής, δεν σας βλέπουμε συχνά στην τηλεόραση. Τυχαίο ;
Η τηλεόραση είναι για μένα σκουπίδια. Τιποτα παραπάνω. Μιλάω λίγο αυστηρά αλλά έτσι νιώθω. Και μιλάω για όλα τα επίπεδα. Στην ενημέρωση ; Θα φας την...χλαπάτσα των πελατειακών σχέσεων των ιδιοκτητών των ΜΜΕ με τους διάφορους πολιτικούς. Πως να έχεις εμπιστοσύνη ; Τα ίδια και στη μουσική. Επομένως το θεωρώ πολιτική κίνηση από μας η μη παρουσία στη τηλεόραση. Είναι κάτι που κάνει και ο Παύλος Παυλίδης, ο Αγγελάκας, ο Αλκίνοος, ο Χαρούλης.
- Θα μπορούσε να σας κατηγορήσει όμως κάποιος ότι είστε...μπλαζέ, σνομπ ;
Εχει δίκιο. Είμαστε. Απέναντι στα σκουπίδια είμαστε σίγουρα σνομπ. Δεν θα μπεις μέσα στα σκουπίδια για να τα αλλάξεις. Αυτό δεν θα γίνει ποτέ. Καλύτερα να απέχεις από αυτήν την ιστορία και είναι σημαντικό να το δημοσιοποιείς και να το λες ξεκάθαρα.
- Πως βλέπεις αυτήν την γιγάντωση και υπεπροβολή των talent show ;
Κοίτα από αυτά έχουν βγει και κάποια παιδιά αξιόλογα που μπορούν να κάνουν ωραία πράγματα όπως ο Λεωνίδας Μπαλάφας. Βγήκε από talent show αλλά έχει ουσία, προσωπικότητα, μπορεί να κάνει ενδιαφέροντα πράγματα. Τώρα το μεγαλύτερο μέρος αυτών των παιδιών ενδιαφέρετε για τα φώτα της δημοσιότηατς και τίποτα άλλο. Είναι αυτό τώρα τέχνη ;
ΣΤΙΓΜΕΣ
- Απο τα χρόνια που είστε στη σκηνή μια στιγμή που να ένιωσες περήφανος για αυτό που κάνεις ;
Κάθε φορά που διάφορες κοινωνικές ομάδες μας καλούν να συνδράμουμε σε εκδηλώσεις, για σημαντικούς σκοπούς όπως η τελευταία για τους 300 απεργούς πείνας, δεν μπορείς παρά να αισθάνεσε περήφανος. Γιατί απλά έστω στο ελάχιστο, προσφέρεις κάτι για ένα σημαντικό σκοπό. Οτι καλλιτεχνικά κάνεις κάτι αυτό με κάνει να νιώθω περήφανος.
-...και μια στιγμή που ένιωσες ότι κάτι δεν πήγε καλά ;
Η μόνη ατυχής στιγμή είναι όταν παίξαμε το 1999 στην Ιερά Οδό. Εμφανισθήκαμε με τον Γιώργο Νταλάρα ο οποίος μας φέρθηκε εξαιρετικά και δεν έχουμε κανένα παράπονο. Αλλά μπήκαμε σε μια λογική..."μαγαζίλας" που δεν την έχουμε και αυτό μας έκανε κακό ως ανθρώπους. Δηλαδή η λογική της μπριζόλας, του τραπεζιού και του μαγαζιού που δεν ταιριάζει με την δική μας αισθητική.
- Αυτή την εποχή είστε στο στούντιο, ετοιμα΄ζεται κάτι ;
Είμαστε στις πρόβες για το νέο μας δίσκο. Ετοιμάζουμε μια πολύ όμορφη συνεργασιά για μια παράσταση του χρόνου τον χειμώνα που αισιοδοξούμε ότι θα πάει και στην Περιφέρεια.


Γ.ΚΩΝ.




"Περήφανοι για το 10ο Αντιπολεμικό διήμερο"

- Εμφανίζεστε στο "Αντιπολεμικό διήμερο" που πραγματοποιείται για 10η συνεχή χρονιά εδώ στα Χανιά μαζί με άλλα σημαντικά συγκροτήματα όπως το Τρίφωνο, οι Active Member. Το όλο σκεπτικό της διοργάνωσης σας βρίσκει σύμφωνους ;
Απόλυτα. Ως καλλιτέχνης δεν μπορώ παρά να αισθανθώ πραγματικά περήφανος που συμμετέχω. Σε τιμάει η πρόσκληση για πολλούς λόγους. Για την ιστορία αυτού του διήμερου, τα μηνύματα που περνάει, τις συζητήσεις που γίνονται.
- Οποιος βρεθεί την Παρασκευή το βράδυ στο Παλαιό Τελωνείο τι να περιμένει από τα Υπόγεια Ρεύματα ;
Θα ακούσει μια επιλογή παλιών τραγουδιών, κομμάτια από την πρόσφατη συνεργασία μας με τον Θάνο Μικρούτσικο τα οποία πραγματικά τα λατρεύουμε και είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Μια συναυλία εφ' όλης της ύλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου