Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΡΧΑΡΟΕΙΔΩΝ


ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
Μειώνονται τα καρχαριοειδή
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 14-03-2011

Εκκληση -και στους ψαράδες των Χανίων- να απελευθερώνουν τα καρχαριοειδή που πιάνουν στα δίχτυα ή τα παραγάδια τους καθώς αποτελούν προστατευόμενα είδη, απευθύνει η Διεύθυνση Αλιείας.
Οι επιστήμονες διαπιστώνουν μία διαρκή μείωση του αριθμού των καρχαριοειδών και στη θάλασσα της Μεσογείου τα τελευταία χρόνια. Πέρα από τη ρύπανση και τη μείωση της τροφής, τα καρχαριοειδή κινδυνεύουν και από την αλιεία.
'Αν και οι καρχαρίες στη Μεσόγειο δεν είναι από τα είδη στα οποία ασκείται στοχευμένη αλιεία, αλλά συνήθως είναι παρεμπίπτον αλίευμα στην αλιεία ξιφία ή τόνου, οι πληθυσμοί τους ακόμα και εδώ μειώνονται συνεχώς', αναφέρει η ιχθυολόγος της Διεύθυνσης Αλιείας Χανίων, κα Λίνα Ανεζάκη.
Σύμφωνα με την Υπηρεσία οι ψαράδες δείχνουν πολύ καλή διάθεση συνεργασίας πάνω στο ζήτημα, έχουν ευαισθητοποιηθεί και δείχνουν να αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της κατάστασης σε ό,τι αφορά τα καρχαριοειδή. Για αυτό και τα τελευταία χρόνια καταγράφεται σχετικά μικρός αριθμός καρχαριοειδών που πέφτουν στα δίχτυα αλιέων.
Με βάση τους Κανονισμούς Αλιείας, που ισχύουν σε όλη την ευρωπαϊκή κοινότητα και που πρόσφατα αναθεωρήθηκαν, απαγορεύεται η αλίευση, η διατήρηση πάνω στα πλοία, η μεταφόρτωση και εκφόρτωση των παρακάτω ειδών:
1. Καρχαρίας προσκυνητής ή σαπουνάς (Cetorhinus maximus).
2. Λευκός καρχαρίας (Carcharodon Carcharias).
3. Ρίνα ή Λύρα (Squatina squatina).
4. Καρία Λάμνα ή Λάμια (Lamna Nasus).
5. Αλεπόσκυλα του είδους (Αlopias superciliosus).
'Ως Υπηρεσία προτρέπουμε τους επαγγελματίες και ερασιτέχνες αλιείς να απελευθερώνουν τους καρχαρίες που πιάνουν στα εργαλεία τους δεδομένου ότι δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουν για ποιο είδος πρόκειται (ειδικά οι ερασιτέχνες). Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι οι πληθυσμοί των καρχαριών παγκοσμίως μειώνονται συνεχώς και αρκετά είδη είναι απειλούμενα ή υπό εξαφάνιση', σημειώνει η κα Ανεζάκη.
Αυτό που επισημαίνουν οι επιστήμονες της Διεύθυνσης Αλιείας στους ψαράδες, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, είναι 'να αυξήσουν την ευαισθησία τους σε σχέση με τους καρχαρίες γιατί οι επιπτώσεις από τη μείωση των πληθυσμών τους στο οικοσύστημα είναι άγνωστες και πιθανότατα θα είναι προς τα κάτω στην τροφική αλυσίδα, δηλαδή στα άλλα αλιεύματα'.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου