Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

ΥΔΡΟΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ- ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΠΡΑΣΣΕ


ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΛΑΤΑΝΙΑ
Συζήτηση για υδροαιολικό πάρκο
Δημοσιεύθηκε στις: 22-03-2011

Ανησυχία αναφορικά με τη διαχείριση του νερού έχει προκαλέσει στους κατοίκους του Πρασέ και του Σέμπρωνα το σχέδιο της εταιρείας 'Αιολική Μουσούρων' για δημιουργία υβριδικού υδροαιολικού πάρκου στην περιοχή.
Για τον σκοπό αυτό η εταιρεία θέλει να προχωρήσει σε γεώτρηση, όπως ανέφεραν οι κάτοικοι, κάτι που τους βρίσκει κάθετα αντίθετους. Για το θέμα υπήρξε ενημέρωση χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο Πλατανιά, όπου εκφράστηκε και ο προβληματισμός για τον τρόπο που γίνονται οι επενδύσεις σε ΑΠΕ και για την έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού και για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
'Το έργο είναι καινοτόμο και πρωτοποριακό, ένα υβριδικό, που θα είναι και αιολικό και υδροηλεκτρικό. Η εταιρεία, που θα επενδύσει στον τόπο μας, θέλει με γεωτρήσεις να γεμίσει κάποιες δεξαμενές νερού, που με τη διαφορά στάθμης θα παράγουν ρεύμα. Εμείς ως τοπική κοινωνία δεν θέλουμε μια ξένη εταιρεία να πάρει το νερό με γεωτρήσεις. Μπορεί να το πάρει από τον ποταμό και όχι με γεωτρήσεις', τόνισε ο κ. Μανώλης Κοτσάκης, αντιπρόεδρος της επιτροπής αγώνα που έχουν συστήσει οι κάτοικοι του Πρασέ. Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για το αν έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους στην εταιρεία, ο κ. Κοτσάκης σημείωσε πως 'φυσικά το έχουμε πει· η εταιρεία είναι εταιρεία, ένας ξένος παράγοντας. Δεν είμαστε αντίθετοι με τις ΑΠΕ, αλλά δεν μπορεί να γίνει αυτό χωρίς να υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός'. Από τη μεριά του ο κ. Βασίλης Κοκολάκης, πρόεδρος του Τ.Σ. Ντερέ, τόνισε πως 'ο Ντεριανός ποταμός είναι ζήτημα επιβίωσης για τους κατοίκους. Ολη η περιοχή στηρίζεται πάνω σε αυτό τον ποταμό. Εάν το νερό αυτό στερέψει, οι κάτοικοι δεν έχουν θέση να καθίσουν στο χωριό μας. Και δεν μιλάω μόνο για τον Ντερέ, αλλά και για τα άλλα χωριά της περιοχής'.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο δήμαρχος, κ. Γιάννης Μαλανδράκης, ανέφερε πως για το θέμα δεν θα υπάρξει απόφαση και ότι απλώς γίνεται ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου. 'Εμείς αυτό που κάναμε ήταν να ζητήσουμε από τους υπηρεσιακούς παράγοντες των πρώην Δήμων την αλληλογραφία για όλες τις αποφάσεις που είχαν πάρει. Επίσης έχουμε στείλει έγγραφο σε Περιφέρεια Κρήτης, Αντιπεριφέρεια και στη συνέχεια θα γίνει μια συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η δική μου θέση είναι πως ένα δημόσιο αγαθό, όπως το νερό, δεν μπορεί να εκλείψει από την τοπική κοινωνία. Είναι ένας τομέας με προοπτική αυτός των ΑΠΕ, αλλά από εκεί και πέρα πρέπει να γίνεται με σεβασμό και με τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών. Εμάς ως Δήμο δεν μας έχει κοινοποιηθεί κανένα έγγραφο· έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα', τόνισε ο δήμαρχος, συμπληρώνοντας πως βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπόνηση μιας μελέτης από το Πολυτεχνείο Κρήτης για το χωροταξικό των ΑΠΕ, την οποία αναμένει η Τοπική Αυτοδιοίκηση προκειμένου να υπάρξει μια τάξη σε αυτόν τον τομέα.

ΕΦΕΤΕΙΟ
Με βολές σε βάρος των βουλευτών και των κομμάτων εξελίχθηκε η συζήτηση αναφορικά με το Εφετείο. Ο κ. Μαλανδράκης ενημέρωσε το σώμα πως η άποψή του είναι ότι η σημερινή συνάντηση με τη γραμματέα του πρωθυπουργού των φορέων των Χανίων δεν έχει νόημα καθώς η απόφαση έχει ληφθεί. Τόνισε πως η δική του θέση έιναι ότι πριν από 15 ημέρες οι φορείς επιτακτικά θα έπρεπε να ζητήσουν άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ώστε να αποτρέψουν τότε την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος. Ο κ. Πραματευτάκης ανέφερε πως η δημιουργία Εφετείου στο Ηράκλειο αποτελεί προεκλογικό ρουσφέτι του Γ. Παπανδρέου. Για τεράστιο έλλειμμα εκπροσώπησης των Χανίων τόσο σε θέμα βουλευτών όσο και δημάρχων και Περιφέρειας μίλησε ο κ. Στ. Νικηφοράκης. 'Το θέμα έχει κλείσει. Θα πάνε 4 βουλευτές, 6 δήμαρχοι, αντιπεριφερειάρχης για να συναντηθούν με τη γραμματέα του πρωθυπουργού όταν όλα έχουν τελειώσει;', αναρωτήθηκε. Παράλληλα, μίλησε για συνολική αποψίλωση των Χανίων καθώς, όπως ανέφερε, 'κλείνει ο Ο.Α.ΔΥ.Κ., έκλεισε η Μονάδα Νεογνών, έχει βαλτώσει η επέκταση του αεροδρομίου, καταργούνται τα ταχυδρομεία και πλέον ακόμα και η διαλογή θα γίνεται στο Ηράκλειο'.
Για ανυπαρξία των βουλευτών, των κομμάτων και των στελεχών τους έκανε λόγο ο κ. Γ. Τσαγκαράκης, επιρρίπτοντας ευθύνες ειδικά στους κυβερνητικούς βουλευτές. 'Μόνο η απειλή για παραίτησή τους θα ανέτρεπε την κατάσταση', τόνισε. 'Η συνάντηση της Τρίτης είναι λάθος, έπρεπε να επιμέναμε σε συνάντηση, αν όχι με τον πρωθυπουργό, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, με πολιτικό πρόσωπο', είπε ο κ. Γ. Αγοραστάκης, ενώ ο κ. Μ. Νταγκουνάκης παρατήρησε πως 'είτε πάει είτε δεν πάει το Εφετείο στο Ηράκλειο τα προβλήματα στη Δικαιοσύνη και η ταλαιπωρία του πολίτη θα παραμείνουν'.

Παραίτηση Αρναντωνάκη
Την παραίτησή του από το Δημοτικό Συμβούλιο Πλατανιά, διαμαρτυρόμενος για το θέμα του Εφετείου, ανακοίνωσε ο δημοτικός σύμβουλος, κ. Ξενοφών Αρναντωνάκης. Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε 'παραιτούμαι για να δω, αν θα ξυπνήσει κανείς από τους φορείς των Χανίων'. Μάλιστα συμπλήρωσε πως σήμερα θα καταθέσει και εγγράφως την παραίτησή του. Την παραίτησή του σε περίπτωση που ενεργοποιηθεί το 'πρωτόκολλο τιμής' των τοπικών φορέων ανακοίνωσε και ο Γ. Τσαγκαράκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου