Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ


ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ - ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ
Παραγωγοί έξω από τη ΒΙΟΧΥΜ!
Δημοσιεύθηκε στις: 04-03-2011

Να μπουν οι Ομάδες Παραγωγών Εσπεριδοειδών στο Δ.Σ. της Συνεταιριστικής Εταιρείας ΒΙΟΧΥΜ ζητά επιτακτικά από τη Διοίκηση της Επιχείρισης ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Εσπεριδοειδών 'Ο Κορμός', κ. Ευτύχης Τρικουνάκης.
Ο κ. Τρικουνάκης σε κείμενό του επισημαίνει την ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα για το θέμα των εσπεριδοειδών καθώς η κατάσταση των παραγωγών έχει ξεπεράσει κάθε όριο.
Ειδικότερα στο κείμενό του επισημαίνει πως: 'Καμία απάντηση δεν φαίνεται να δίνει η ΒΙΟΧΥΜ σχετικά με το χρέος της προς τους πορτοκαλοπαραγωγούς του Νομού Χανίων για πορτοκάλια που παραδόθηκαν το 2009. Και δεν φτάνει αυτό ανακοινώνει και τιμή για το 2011 τα 4 λεπτά, καθιστώντας ασύμφορη την παράδοση από τους παραγωγούς και εγκλωβίζοντας και τα εμπορεύσιμα σε εξευτελιστικές τιμές. Αδικα πηγαίνουν σαν επαίτες κάθε τόσο να ρωτάνε, αν υπάρχει πιθανότητα να πληρωθούν. Αδικα απευθύνονται στις δύο Ομάδες Παραγωγών μήπως και έχουν κανένα νέο.
Αλλά ας τα πάρομε τα πράγματα από την αρχή: Ολα ξεκίνησαν, όταν ξεκαθάρισε η επιδότηση, που έδινε η Ευρωπαϊκή Ενωση στα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια, από την τιμή που πλήρωνε η βιομηχανία. Ολοι αυτοί οι επιτήδειοι της ΒΙΟΧΥΜ κρύβονταν πίσω από την επιδότηση για σειρά ετών, η οποία ήταν καθαρά του παραγωγού και έδιναν ψίχουλα στον παραγωγό από το ταμείο τους. Οταν ήταν δραχμές ακόμα αυτά που έδιναν, ήταν 4 - 5 δραχμές και όταν ήρθαν τα ευρώ 3 - 4 λεπτά. Φανταστείτε βιομηχανία να προμηθεύεται την πρώτη ύλη σχεδόν τζάμπα και να μπαίνει κάθε χρόνο μέσα χρεώνοντας με τεράστια δάνεια από την Αγροτική και άλλες Τράπεζες τους αγρότες που είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες μέσω των Πρωτοβάθμιων Συνεταιρισμών και της Ενωσης Χανίων'.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Στη συνέχεια ο κ. Τρικουνάκης υπογραμμίζει πως 'μέχρι το 2007 η τύχη των πορτοκαλοπαραγωγών κρεμόταν αποκλειστικά στα χέρια του κ. Κωστή Περουλάκη. Ως πρόεδρος στην Ενωση Κυδωνίας - Κισάμου, με την οποία ήταν ένα και η Ομάδα Παραγωγών στο Γεράνι, διόριζε, μέσω πλειοψηφίας μετοχών της Ενωσης, τον εαυτό του πρόεδρο στη ΒΙΟΧΥΜ και τα αποτελέσματα τα ζουν σήμερα οι παραγωγοί με τα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια 7 λεπτά, τα εμπορεύσιμα 8 - 9 λεπτά και το 2009 όλη η ποσότητα απλήρωτη. Μπράβο κύριε! Αυτό πάει να πει πρόοδος! Το 2007 η Ομάδα Παραγωγών στο Γεράνι αυτονομήθηκε από την Ενωση Κυδωνίας - Κισάμου και ιδρύθηκε και η δεύτερη Ομάδα Παραγωγών «Κορμός», που εδρεύει στην Αγιά. Μέχρι το 2007 η τότε Ομάδα Παραγωγών στο Γεράνι, που ήταν ένα με την Ενωση και με πρόεδρο τον κ. Περουλάκη, δεν απέδιδε στον παραγωγό για μέριλιν και βαλέντσια καθόλου χρήματα από τη βιομηχανία, ενώ για τα κοινά ένα μέρος. Τα χρήματα πήγαιναν στο πολυάριθμο προσωπικό χωρίς καν να ερωτηθεί ο δικαιούχος παραγωγός. Και δεν φτάνει αυτό, παρά, όταν έφτασε στο σημείο της αυτονόμησης, με πρωτοβουλία του κ. προέδρου επέλεξαν να πάρουν τον Α.Φ.Μ. ενός Συνεταιρισμού, φορτώνοντας στην καινούργια πλέον Ομάδα και το υπαλληλικό προσωπικό του συγκεκριμένου Συνεταιρισμού. Πάλι ο παραγωγός να πληρώνει. Οταν, λοιπόν, δημιουργήθηκαν καλώς - κακώς οι δύο αυτόνομες Ομάδες Παραγωγών, η βολή του προέδρου χάλασε, οι παραγωγοί είτε από μόνοι τους είτε μέσω των εκπροσώπων τους άρχισαν να ψάχνουν τη διοίκηση, να ρωτούν για το μέλλον του χυμού, για τα σχέδια της βιομηχανίας. Πουθενά ο πρόεδρος. Κάποια στιγμή τον βρήκαμε και η συζήτηση κινήθηκε γύρω από τη συνεργασία. Να βρούμε όλοι μαζί μια λύση. Να μπουν οι δύο Ομάδες Παραγωγών Πορτοκαλιών στο Συμβούλιο της βιομηχανίας, να αυξήσουμε την εμπορία του χυμού, να εισάγουμε καινούργιες μεθόδους ακολουθώντας την εξέλιξη και την πρόοδο της τεχνολογίας. Η θέση του προέδρου ήταν ότι πρέπει να πάρουν πάλι δάνειο (η εύκολη λύση), διότι τα έξοδα έτρεχαν και το ρευστό, όπως πάντα, ήταν εξαφανισμένο, ποιος ξέρει πού;
Και όλα αυτά τη στιγμή που απ? ό,τι έλεγε υπήρχαν εκατοντάδες τόνοι χυμού στα ψυγεία, ενώ στον Νομό Χανίων ο κόσμος έπρεπε και πρέπει ακόμα να ψάξει πολύ για να βρει χυμό ΒΙΟΧΥΜ να πιεί. Εκανε πάλι ό,τι ήθελε, πήρε τον Δεκέμβριο του 2009 δάνειο από την Τράπεζα Χανίων, δήθεν για να πληρωθούν οι παραγωγοί, σε 2 - 3 μέρες μαζί με τον τότε διευθυντή κ. Μαρινάκη δεν πλήρωσαν ούτε έναν παραγωγό ούτε ενημέρωσαν τι τα έκαναν.
Πάλι προσεγγίστηκε με καλό τρόπο και παρακαλέστηκε να δείξει λίγη κατανόηση γιατί φτάνουμε σε τέλμα με τα πορτοκάλια. Αυτό που έκανε ήταν να ανακοινώσει για το 2010 τα 3 λεπτά τα πορτοκάλια και για το 2011 να περιμένει την Πελοπόννησο να ανακοινώσει τιμή και μετά αυτός, αφαιρώντας τα μεταφορικά για Πελοπόννησο να ανακοινώσει 4 λεπτά. Καθηλώνοντας τα εμπορεύσιμα σε μη συμφέρουσα για τον παραγωγό τιμή. Εκτοτε εξαφανίστηκε πάλι'.

Η σημερινή κατάσταση
Σε ό,τι αφορά τη σημερινή κατάσταση ο κ. Τρικουνάκης επισημαίνει πως 'τώρα, Μάρτιος πια, ποσότητες πορτοκαλιών είναι πίσω τεράστιες στη ΒΙΟΧΥΜ. Οι παραγωγοί δεν μπορούν να τα πάνε γιατί δεν φτάνουν τα 4 λεπτά που δίδει, αν τα δώσει μην το κάνει όπως το 2009, να κοπούν και να κουβαληθούν.
Με αυτήν την κρίση η πολιτική του προέδρου είναι τα πορτοκάλια να χάνονται, η τιμή να είναι 4 λεπτά, οι υπάλληλοι να πληρώνονται, ο κόσμος της Κρήτης να μην βρίσκει χυμό χανιώτικο να πιεί. Εχουν ενημερωθεί όλοι οι εκπρόσωποι των Χανίων στο ελληνικό Κοινοβούλιο από πέρυσι. Φέτος ενημερώθηκε και ο νέος περιφερειάρχης, ο αντιπεριφερειάρχης στα Χανιά το γνωρίζει από πολύ παλιά.
Και πριν 10 μέρες ενημερώθηκε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σε κατ? ιδίαν συνάντηση στην Αθήνα. Προς το παρόν σιωπή. Κανείς δεν τοποθετείτε, κανείς δεν ενδιαφέρεται, κανείς καμιά πρωτοβουλία. Η κατάσταση χειροτερεύει, ο κόσμος δεν έχει χρήματα ούτε στον γιατρό να πάει. Κάνουμε έκκληση στους αρμοδίους να πάρουν πρωτοβουλίες καθώς και στον κ. πρόεδρο να ευαισθητοποιηθεί και να προβεί σε διάλογο με τους αγρότες, διαφορετικά βλέπω τους πορτοκαλοπαραγωγούς να μιμούνται τους Λίβυους πολίτες και τότε ο πέλεκυς θα είναι βαρύς. Αυτά για την ώρα. Θα επανέλθουμε και με άλλες λεπτομέρειες'.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου