Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ


ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΕΦΗΒΩΝ
Ενημέρωση σημαίνει προστασία
Δημοσιεύθηκε στις: 31-03-2011

'Παιδιά ενημερωμένα σε θέματα σεξουαλικής αγωγής, είναι παιδιά προστατευμένα'. Aυτό επεσήμανε χθες από τα Χανιά η κα Καλλιόπη Τσεμπέρη, σύμβουλος Οικογενειακού Προγραμματισμού του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, σε εκδήλωση για τη σεξουαλική αγωγή των νέων, που πραγματοποίησαν η Ενωση Γονέων και τα Τμήματα Αγωγής Υγείας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων.
Παράλληλα, η κα Τσεμπέρη είχε την ευκαιρία χθες, αλλά και σήμερα, να βρεθεί σε σχολικές μονάδες και να συνομιλήσει με παιδιά και εκπαιδευτικούς για το μείζον αυτό ζήτημα.
Αυτό που ξεκαθάρισε η πανεπιστημιακός ήταν ότι 'πολλοί γονείς φοβούνται ότι, αν το παιδί τους παρακολουθεί τα σεμινάρια σεξουαλικής αγωγής, θα έχει πρόωρη σεξουαλική σχέση. Το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει. Το ενημερωμένο παιδί δεν έχει πρόωρες σεξουαλικές σχέσεις και αν κάνει πρόωρα θα έχει την αναγκαία γνώση'.
Η κα Τσεμπέρη τόνισε πως στόχος των σεμιναρίων αυτών είναι 'να προσεγγίσουμε γονείς, εκπαιδευτικούς και παιδιά για θέματα σεξουαλικής αγωγής. Να μάθουν τα παιδιά ποια είναι τα σεξουαλικά και τα αναπαραγωγικά τους δικαιώματα και να τα υπερασπίζονται, την πρόληψη των πρόωρων σεξουαλικών σχέσεων, την πρόληψη των σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων, την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και γενικότερα τη συντροφικότητα και την ανθρωποκεντρικότητα των σχέσεων. Επίσης, αξίες που δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να δημιουργήσουν ασπίδα προστασίας'.
Η πανεπιστημιακός στάθηκε στον αρνητικό ρόλο που παίζουν πολλές φορές τα Μ.Μ.Ε. και το διαδίκτυο. 'Και φυσικά δεν συμφωνούμε με την παραπληροφόρηση και τα Μέσα Ενημέρωσης. Με πολλή ευκολία προβάλλουν την πιο όμορφη ανθρώπινη σχέση με τον πιο χυδαίο, ανήθικο και επικίνδυνο τρόπο μέσα από ταινίες σεξουαλικού περιεχομένου ή την πορνογραφία. Η σεξουαλική αγωγή έρχεται να διδάξει το αντίθετο, να δώσει την έγκαιρη γνώση, ώστε να μπορέσουν τα παιδιά να υπερασπιστούν την τόσο σημαντική αυτή εμπειρία τους'.
Από τη μεριά των γονέων, ο πρόεδρος της Ενωσης Γονέων Δ. Χανίων, κ. Γιάννης Βόρδος, υπογράμμισε πως 'το ζήτημα της σεξουαλικής αγωγής μας απασχολεί ως γονείς. Πολλές φορές δεν διαθέτουμε τον χρόνο για να ασχοληθούμε με το θέμα ή θεωρούμε ότι τα παιδιά τα μαθαίνουν πολύ νωρίτερα χωρίς να ξέρουμε, όμως, αν αυτός είναι ο σωστός τρόπος'.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου