Παρασκευή 13 Απριλίου 2012


ΚΑΙ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Σύγχρονοι νεόπτωχοι
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 13-04-2012

«Είμαι άνεργος και εγώ και η γυναίκα μου εδώ και καιρό. Πλέον είμαι αναγκασμένος να προσφύγω στα συσσίτια για τα βασικά». Ο Αντώνης είναι ένας από τους σύγχρονους νεόπτωχους, που χωρίς εργασία αντιμετωπίζει την αδυναμία να αντεπεξέλθει ακόμα και στο θέμα της εύρεσης τροφής.
Τον συναντάμε στα Συσσίτια της Σπλάντζιας από όπου πήγε να πάρει την ενίσχυση που δίνεται για την πασχαλινή περίοδο. Μας απαριθμεί πού έχει δουλέψει όλα αυτά τα χρόνια, την αδυναμία εύρεσης εργασίας, τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, αλλά και τη μοναδική... προοπτική που του ξημερώνει: Επισφαλής εργασία για 1 - 2 μήνες και μετά τίποτα.
«Και δουλειά να βρεις θα είναι για περιορισμένο χρονικό διάστημα, μετά πάλι θα πρέπει να ψάξεις. Δεν υπάρχουν δουλειές, δεν υπάρχει τίποτα. Ευτυχώς που έχουμε και τα συσσίτια που μας προσφέρουν ό,τι μπορούν», εξηγεί.
Παίρνει την τσάντα με τα τρόφιμα ανά χείρας και ξεκινά να φύγει. Επιστρέφει γιατί θέλει να συμπληρώσει κάτι. «Παίρνω ένα επίδομα από την πρόνοια κάθε 2 μήνες 626 ευρώ, αλλά άντε τώρα με αυτά να πληρώσεις νοίκι, φως, νερό. Δεν σου φτάνουν με τίποτα ούτε να ψωνίσεις. Και πάλι καλά λέμε που έχουμε και αυτό. Μακάρι να έβρισκα μια δουλειά, αλλά βλέπεις ότι όποια προσφορά υπάρχει είναι για λίγα μεροκάματα. Αυτή είναι η αλήθεια».
Στη σειρά για το συσσίτιο και ο 67χρονος κ. Νίκος. Mε τη γυναίκα του στο αναπηρικό καροτσάκι ζει ουσιαστικά με κάποιο επίδομα αναπηρίας, το οποίο, όπως μας λέει, «ήταν και αυτό 345 ευρώ και το μείωσαν! Εκεί φτάσαμε! Για μια γυναίκα που ζει σε αναπηρικό καροτσάκι με σοβαρά προβλήματα υγείας. Και εγώ ζω με σοβαρά προβλήματα στη σπονδυλική στήλη, έχω καρδιολογικά προβλήματα. Και πάλι καλά που έχουμε και τα συσσίτια».
Οπως χαρακτηριστικά μας επισημαίνει, οι περικοπές, που έχουν πλήξει ακόμα και τους ανάπηρους, έχουν ως αποτέλεσμα να τους έχουν 'κοπεί' τα μειωμένα εισιτήρια που πλήρωναν μέχρι τώρα!
Βλέποντας τα αρχεία που κρατάνε τα Συσσίτια της Σπλάντζιας διαπιστώνεις και εγγράφως το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουν δεκάδες οικογένειες ντόπιων και μεταναστών. Είναι λίγο πριν τις 10 το πρωί της Μ. Πέμπτης και μέχρι στιγμής έχουν προσέλθει για να πάρουν τις τσάντες με τα τρόφιμα για το Πάσχα 37 μέλη οικογενειών. Οι 19 είναι Ελληνες και οι υπόλοιποι μετανάστες. Ανάλογοι θα είναι και οι αριθμοί σήμερα που θα συνεχιστεί η προσφορά των ειδών πρώτης ανάγκης. Οπως μας εξηγεί ο πρόεδρος των Συσσιτίων, κ. Μανώλης Καλλιγέρης, κάτι που διαπιστώνουμε και ιδίοις όμμασι, οι εθελοντές και οι εργαζόμενοι γνωρίζουν τις οικογένειες που έχουν ανάγκη και φροντίζουν το βοήθημα να το παίρνουν όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη. Ξεχωριστή βοήθεια προσφέρεται σε μεμονωμένα άτομα και αφορά το γεύμα της ημέρας. «Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια που δεν θα μπορούσαμε να τη στηρίξουμε χωρίς τη βοήθεια των απλών πολιτών και των επαγγελματιών της περιοχής», σημειώνει ο κ. Καλλιγέρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου