Δευτέρα 2 Απριλίου 2012


ΑΠΟ ΤΟ “ΚΟΥΡΕΜΑ” ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ
Οικονομικό πλήγμα και για το Πολυτεχνείο Κρήτης
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 02-04-2012

Σοβαρά λειτουργικά προβλήματα και ουσιαστικά αναστολή της έρευνας προκαλεί στο Πολυτεχνείο Κρήτης το 'χέρι' που έβαλε η Τράπεζα της Ελλάδος στα χρήματα του Ιδρύματος, προκειμένου να αγοράσει ομόλογα που έχασαν σχεδόν όλη την αξία τους με το 'κούρεμα' του PSI!
Αν τα χρήματα αυτά δεν επιστραφούν με κάποιον τρόπο στο Ιδρυμα, στο οποίο πραγματοποιείται σημαντική έρευνα και ανάλογο εκπαιδευτικό έργο, τότε το μέλλον προδιαγράφεται δυσοίωνο.
Σήμερα οι Πρυτανικές Αρχές του Ιδρύματος θα έχουν συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας, κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, προκειμένου να του εκθέσουν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται και το σύνολο σχεδόν των Πανεπιστημίων και των Τ.Ε.Ι. της χώρας, οι καταθέσεις των οποίων έγιναν ομόλογα από την Τράπεζα της Ελλάδος χωρίς να ερωτηθούν και στη συνέχεια έχασαν κάθε αξία με το 'κούρεμα' που υπέστησαν.
Σύμφωνα με τον πρύτανη του Πολυτεχνείου, κ. Γιάννη Φίλη, ειδικά τα χρήματα που διατίθενται για την έρευνα έχουν υποστεί τεράστια περικοπή, 2,3 εκατ. ευρώ, που ισοδυναμούν με το 70% των πόρων που δαπανά το Ιδρυμα για την έρευνα!
Μιλώντας στα 'Χ.Ν.' ο αντιπρύτανης και υπεύθυνος για τον οικονομικό προγραμματισμό του Πολυτεχνείου, κ. Γιάννης Σαριδάκης, σημείωσε πως η ζημιά που υπέστη το Ιδρυμα είναι διπλή:
• Σε ό,τι αφορά τον τακτικό προϋπολογισμό υπάρχει απώλεια χρημάτων της τάξης των 400.000 ευρώ.
• Σε ό,τι αφορά τον Ε.Λ.Κ.Ε. (Ειδικός Λογαριασμών Κονδυλίων Ερευνας) έχουν χαθεί 2,3 εκατ. ευρώ.
«Τα χρήματα αυτά ήταν σε λογαριασμούς της Τράπεζας της Ελλάδος, στην οποία είμαστε υποχρεωμένοι ως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου να κάνουμε τις καταθέσεις μας. Τώρα κάνουμε διάφορες ενέργεις και νομικές καθώς θα στραφούμε και νομικά σε βάρος της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και πολιτικές ενέργειες στο Υπουργείο Παιδείας, ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε ό,τι χρήματα μπορούμε, ό,τι μπορεί το Υπουργείο να μας αναπληρώσει», λέει ο κ. Σαριδάκης.
Επειδή ανάλογη ζημιά έχουν υποστεί όλα σχεδόν τα Α.Ε.Ι. και Α.Τ.Ε.Ι. της χώρας και όχι μόνο έχει ξεκινήσει μια κοινή προσπάθεια προκειμένου τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα να μην χάσουν αυτούς τους πόρους που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία τους.
«Αν δεν γίνει αναπλήρωση των χρημάτων που είχαμε στην Τράπεζα της Ελλάδος, η ζημιά που θα υποστούμε θα είναι τεράστια στον τομέα της έρευνας, στην εκτέλεση προγραμμάτων, στην εκτέλεση του προϋπολογισμού. Σίγουρα θα έχουμε λειτουργικά προβλήματα και σίγουρα δεν θα μπορούμε να εξυπηρετούμε δραστηριότητες που υλοποιούμε εδώ και χρόνια. Το πρωί της Δευτέρας θα έχουμε μια συνάντηση ως Πολυτεχνείο Κρήτης με τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας, θα του εκθέσουμε τα προβλήματα και πιστεύουμε ότι θα τα κατανοήσει και θα βρεθεί κάποια λύση», τονίζει ο κ. Σαριδάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου