Τρίτη 10 Απριλίου 2012


ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΣΣΙΤΙΑ ΤΗΣ ΣΠΛΑΝΤΖΙΑΣ
Τρόφιμα σε άπορες οικογένειες
Δημοσιεύθηκε στις: 10-04-2012

Σημαντική στήριξη σε οικογένειες, κοινωνικά αποκλεισμένους και μετανάστες θα προσφέρουν και την πασχαλινή περίοδο τα Συσσίτια της Σπλάντζιας. Ηδη, χάρη στις προσφορές απλών πολιτών, επαγγελματιών της πόλης και όχι μόνο, έχει συγκεντρωθεί και αγοραστεί ένας μεγάλος αριθμός τροφίμων, τα οποία θα μοιραστούν τις αμέσως επόμενες ημέρες.
«Ηδη έχουμε καταγράψει 170 άτομα σε οικογένειες, τα οποία διαπιστωμένα έχουν πραγματικά ανάγκη και θα τα στηρίξουμε όπως μπορούμε με τη βοήθεια του κόσμου που πάντα στηρίζει τα συσσίτια», λέει ο πρόεδρος κ. Μ. Καλλιγέρης. Στις οικογένειες θα δοθούν τσάντες με κουλούρες, αβγά, κουλουράκια, κοτόπουλο ή γαλοπούλα, γραβιέρα, ρύζι, μακαρόνια, ζάχαρη, φασόλες, φασολάκια, όπως επίσης και 100 γουρουνοκεφαλές που δόθηκαν για να κάνουν πηχτή. «Είναι δωρεές φίλων, απλών ανθρώπων επαγγελματιών. Σε μεμονωμένους που έρχονται και ζητούν βοήθεια, πολλοί εκ των οποίων δεν έχουν καν κατοικία, θα δώσουμε κοτόπουλο κονσέρβα, αβγά, σαρδέλες κονσέρβα, κουλούρα, φασόλες, φρούτα και σαλάτα», αναφέρει ο κ. Καλλιγέρης.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ
Την ίδια στιγμή, το Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Κρήτης, με έλεγχο που πραγματοποίησε στο Φιλόπτωχο Συσσίτιο Αγίου Νικολάου Σπλάντζιας, αναγνωρίζει την πολύ μεγάλη κοινωνική του προσφορά. Ειδικότερα, όπως σημειώνεται στη σχετική έκθεση της Υπηρεσίας, «τα Φιλόπτωχα Συσσίτια είναι Ν.Π.Ι.Δ. και διοικείται από 7μελές Δ.Σ. Συντηρείται από την οικονομική ενίσχυση φιλάνθρωπων.
- Προσφέρει καθημερινά μαγειρεμένο φαγητό 300 μερίδες σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, Ελληνες και αλλοδαπούς.
- Προσφέρει οδοντιατρική περίθαλψη δωρεάν από εθελοντές οδοντιάτρους.
- Μηνιαία ενίσχυση σε άπορες οικογένειες σε είδη τροφίμων, ρουχισμού, υπόδησης και φαρμάκων.
- Δωρεάν εκπαίδευση σε παιδιά και νέους στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
- Στη βιβλιοθήκη υπάρχει δυνατότητα δανεισμού βιβλίων καθώς και άλλων δραστηριοτήτων για τη δημιουργική απασχόληση και ψυχαγωγία των παιδιών με την καθοδήγηση της εθελόντριας.
- Αντιμετώπιση εξολοκλήρου της δαπάνης αναγκαίας μετακίνησης ασθενών σε Νοσοκομεία των Αθηνών.
- Οικονομική συμπαράσταση σε αποφυλακισμένους, οικονομικά αδύνατα άτομα.
- Διάφορες άλλες δραστηριότητες, τις οποίες τους ζητούν να καλύψουν άλλοτε ο Δήμος, εφημέριοι για τους ενορίτες τους και άλλοι κοινωνικοί φορείς της πόλης. Ολοι, που ασχολούνται σ’ αυτό το έργο, είναι εθελοντές. Η μαγείρισσα και η κοπέλα του γραφείου είναι έμμισθες. Με πολλή διάθεση όλο το Δ.Σ. και οι εθελοντές προσφέρουν τις εργασίες τους με γνώμονα την ανακούφιση των αναξιοπαθούντων συμπολιτών μας, Ελλήνων, παλιννοστούντων και αλλοδαπών και την κάλυψη των βασικών βιοτικών τους αναγκών. Πληρούνται οι όροι υγιεινής κατά την παρασκευή και διανομή των συσσιτίων καθώς και ο χώρος φύλαξης των τροφίμων σύμφωνα με γνωμοδότηση των εποπτών Δημόσιας Υγείας. Ο σκοπός του Συλλόγου επιτελείται με αποτελεσματικότητα και η ποιότητα των προσφερομένων υπηρεσιών είναι πολύ καλή».
Η Υπηρεσία επίσης τονίζει πως «το έργο είναι γνωστό στην τοπική κοινωνία, γι’ αυτό υπάρχει μεγάλη ευαισθητοποίηση. Επίσης η ανιδιοτελής προσφορά των εθελοντών ιατρών, οδοντιάτρων και λοιπών είναι αξιοθαύμαστη. Επώνυμα και ανώνυμα προσφέρουν χρήματα, είδη τροφίμων, ρουχισμού για ενίσχυση του έργου κάτοικοι της πόλης. Είναι μία μονάδα Κοινωνικής Φροντίδας που εξυπηρετεί καθημερινά 300 ανθρώπους σε πλήρες γεύμα, ενώ παράλληλα έχουν πρόσβαση και στις προαναφερόμενες υπηρεσίες. Το έργο αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πρόληψη και αποκατάσταση μέρους συνεπειών του κοινωνικού αποκλεισμού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου