Τετάρτη 11 Απριλίου 2012


ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΒΑΛΣΑΜΙΩΤΗ
Υβριδικός σταθμός για παραγωγή ενέργειας
Δημοσιεύθηκε στις: 11-04-2012

Μερίδιο στην πιθανή ενεργειακή αξιοποίηση του φράγματος Βαλσαμιώτη θα ζητήσει ο Δήμος Πλατανιά, όπως τόνισε στο χθεσινό Δ.Σ.
ο δήμαρχος, κ. Γιάννης Μαλανδράκης.
Μετά την ολοκλήρωση του φράγματος αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία για δημιουργία υβριδικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όπως έγινε και στο φράγμα των Ποταμών, η οποία θα αποφέρει πόρους στον διαχειριστή (Ο.Α.ΔΥ.Κ.). Ο Δήμος Πλατανιά, όπως ανέφερε ο κ. Μαλανδράκης, διεκδικεί τουλάχιστον το 50% των οφελημάτων καθώς έχει παραχωρήσει δωρεάν τα εδάφη που αξιοποιούνται για το φράγμα και τους αγωγούς.
«Κάθε προσοδοφόρα και προς το συμφέρον των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής εκμετάλλευση, που θα συνδέεται άμεσα με την ύπαρξη και λειτουργία του φράγματος του Βαλσαμιώτη (π.χ. κατασκευή, διαχείριση και εκμετάλλευση υβριδικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας) ή άλλου συναφούς έργου, θα γίνεται υποχρεωτικά με τη συμμετοχή επί των ωφελημάτων του Δήμου Πλατανιά κατά το ήμισυ. Εφόσον η συμμετοχή αυτή δεν είναι νομικά εφικτή στην αναπτυσσόμενη δραστηριότητα, τότε ο Δήμος Πλατανιά θα λαμβάνει ισόποσο οικονομικό αντάλλαγμα λόγω της παραχώρησης εκτάσεων, την οποία έχει ήδη κάνει για την κατασκευή του φράγματος, αλλά και για κάθε μελλοντική παραχώρηση των απαιτουμένων εκτάσεων για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων αξιοποίησης του φράγματος ή συνοδών έργων αυτού», ανέφερε σε έγγραφό του προς τον Ο.Α.ΔΥ.Κ., στο οποίο και αναφέρθηκε στο πλαίσιο του Δ.Σ. ο κ. Μαλανδράκης.
Στο ίδιο έγγραφο ο κ. Μαλανδράκης τονίζει πως «το προαναφερθέν οικονομικό αντάλλαγμα θα ανέρχεται στο ήμισυ του ποσού, το οποίο θα λαμβάνει καθοιονδήποτε τρόπο ο Ο.Α.ΔΥ.Κ. ή ο οποιοσδήποτε καθολικός διάδοχος αυτού στη διοίκηση - διαχείριση και εκμετάλλευση του φράγματος. Το οικονομικό αντάλλαγμα θα προκύπτει από την εκ μέρους του ασκούντος τη διοίκηση - διαχείριση του φράγματος Ο.Α.ΔΥ.Κ. ή του οποιουδήποτε καθολικού διαδόχου αυτού στη διοίκηση - διαχείριση και εκμετάλλευση του φράγματος, διάθεση ποσότητας ύδατος από το φράγμα και της επιμέρους χρήσεως του φράγματος και από την εκ μέρους του Δήμου Πλατανιά παραχώρηση των εκτάσεων ως ανωτέρω αναφέρεται.
Τα ανωτέρω θα προβλεφθούν σε σχετικές δεσμευτικές αποφάσεις του Ο.Α.ΔΥ.Κ., του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης και ως εκ τούτου θα υπάρξει σχετική δέσμευση σε κάθε διακήρυξη διεθνούς ανοιχτού διαγωνισμού και σε κάθε επακολουθήσασα σύμβαση».

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Το Δ.Σ. ενέκρινε το ψήφισμα διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων που πρότεινε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Μ. Βολάνης. Ο κ. Βολάνης επεσήμανε πως η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που δεν πήρε αποζημιώσεις για τα χιλιάδες θύματα των ναζί και τις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσαν στις υποδομές της χώρας, όπως επίσης για τις λεηλασίες και το αναγκαστικό δάνειο. Χαρακτηριστικά επεσήμανε πως το συγκεκριμένο ψήφισμα και άλλα ψηφίσματα που θα πάρουν Δήμοι της χώρας θα πρέπει να σταλεί στο Υπουργείο Εξωτερικών και στη Γερμανική Πρεσβεία. Ο δήμαρχος, κ. Μαλανδράκης, επεσήμανε πως ως γραμματέας της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κρήτης θα φέρει το θέμα προς συζήτηση. Ο κ. Γ. Αγοραστάκης υπογράμμισε πως «οι Γερμανοί προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο ότι απλά είχαν μια διένεξη με τους Αγγλους και επειδή ήταν οι Αγγλοι στην Ελλάδα εισέβαλαν σε αυτή. Πρέπει να το παλέψουμε το θέμα πολιτικά, να μην το αφήσουμε. Τα εγκλήματα των ναζί δεν πρέπει να παραγραφούν». Από τη μεριά του ο κ. Μ. Νταγκουνάκης υπογράμμισε πως στο ψήφισμα θα πρέπει να επιρρίπτονται ευθύνες και σε όλες τις πολιτικές ηγεσίες που σκόπιμα έβαζαν στην άκρη το θέμα των αποζημιώσεων για χρόνια.

Εγκρίθηκε η ανάπλαση της βρύσης Καμάρας
Την έγκριση της πρότασης του Δήμου Πλατανιά για ανάπλαση της βρύσης Καμάρας στην Καλυδωνία ανακοίνωσε στο Δ.Σ. ο αντιδήμαρχος κ. Μανώλης Σολιδάκης. Οπως σημείωσε «από τα έργα που είχαμε υποβάλει στο ΟΠΑΑΧ ήρθε η πρώτη έγκριση για την ένταξη της αποκατάστασης και ανάδειξης της παλιάς βρύσης Καμάρας στην Καλυδωνία της Δ.Ε. Κολυμπαρίου. Το συνολικό ύψος του έργου είναι 70.000 ευρώ και προβλέπει αποκατάσταση της δεξαμενής, των βρυσών, του πλακόστρωτου, είναι ένα πολύ ωραίο αξιοθέατο και μνημείο και καταφέραμε να πάρουμε την έγκριση από την Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 - 2013».

Επίσκεψη Μακεδόνων ιππέων
Ιππείς από την Κατερίνη θα βρεθούν στην Κρήτη στα τέλη Απριλίου και θα την περιηγηθούν με άλογα, επισκεπτόμενοι μέρη όπου υπάρχουν μνημεία αγωνιστών του Μακεδονικού Αγώνα. Στα Χανιά θα βρεθούν στο Νίππος Αποκορώνου, στα Κεραμεία και στη συνέχεια σε Λάκκους και Παλαιά Ρούματα. Ο κ. Σολιδάκης ανακοίνωσε πως τη φιλοξενία τους στους Λάκκους θα αναλάβει η τοπική κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου