Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΙΣΑΜΟΥ ΕΣΠΑ


ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ
Διεκδίκηση πόρων για τον βιολογικό Κισάμου
14.05.2010

Τη διεκδίκηση πόρων από το ΕΣΠΑ, ύψους περίπου 13 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή συμπληρωματικών δικτύων αποχέτευσης, που θα συμπεριλάβουν ένα μεγάλο μέρος του νέου Δήμου Κισάμου, βάζει ως στόχο η Δημοτική Αρχή της περιοχής.
Οπως τονίσθηκε σε χθεσινή ενημερωτική συνάντηση, που έγινε με κατοίκους της Κισάμου, το έργο βρίσκεται στη διαδικασία της αποπεράτωσης και στο δίκτυό του θα ενταχθούν 350 ιδιοκτησίες. Ωστόσο, για να είναι βιώσιμος ο βιολογικός και για να τον λειτουργεί ένας δημοτικός φορέας διαχείρισης, το δίκτυο αποχέτευσης θα πρέπει να επεκταθεί.
“Έχουμε την παλιά μελέτη που αφορά όλο το σχέδιο πόλης, παλιό και νέο, της πόλης του Καστελλιού και ένα τμήμα του Δήμου Μηθύμνης. Κάναμε μελέτες για τον Πλάτανο και τους οικισμούς Πάνω Πύργος, Πλακούρια, Κουνουπίτσα, Αγιος Αντώνης. Συνολικά το έργο επέκτασης του αποχετευτικού δικτύου είναι προϋπολογισμού περίπου 13 εκατ. ευρώ και θέλουμε να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ”, ανέφερε η δήμαρχος Κισάμου κα Φρόσω Σκουλάκη, η οποία και έκανε την ενημέρωση στους πολίτες.
“Κρίναμε σκόπιμο να κάνουμε αυτή την ενημέρωση γιατί έχουν γραφτεί πολλά και διάφορα, άλλα αληθινά, άλλα διαστρεβλωμένα, άλλα εκτός πραγματικότητας”, είπε η δήμαρχος, συμπληρώνοντας πως “το έργο βρίσκεται στην αποπεράτωσή του. Τελειώνουν τα συμπληρωματικά δίκτυα των αγωγών που έλειπαν από την παλιά εργολαβία και οι κατάλογοι των ιδιοκτητών που θα συνδεθούν άμεσα. Εχουν κατασκευαστεί δύο τμήματα και μένουν άλλα 4 - 5 και αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα”, υπογράμμισε η κα Σκουλάκη.

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
Αναφορικά με το κόστος της σύνδεσης, ένα θέμα που αποτελεί θέμα συζήτησης ανάμεσα στους κατοίκους, η δήμαρχος απάντησε πως “δεν μπορώ να το προϋπολογίσω καθώς θα εξαρτηθεί από τα τετραγωνικά της κάθε ιδιοκτησίας και το είδος της σύνδεσης. Δεν θα ήθελα να πω τιμές γιατί δεν έχουν περάσει από το Δ.Σ. και δεν έχουν καταρτιστεί. Σίγουρα θα έχουμε τέτοιες τιμές και θα γίνουν διευκολύνσεις, ώστε να συνδεθούν όλοι. Οπωσδήποτε το κόστος θα είναι πολύ πιο μικρό σε σύγκριση με σήμερα που οι κάτοικοι διατηρούν βόθρους”.
Με βάση τα σημερινά δίκτυα, με τον βιολογικό θα μπορούν να συνδεθούν για τον Δήμο Κισάμου 350 ιδιοκτησίες μονώροφες, διώροφες, επιχειρήσεις, ξενοδοχεία κ.ά. “Το έργο με τον δικό μας φορέα δεν θα είναι βιώσιμο για αυτό και το έργο θα λειτουργήσει με τον ΟΑΔΥΚ με προγραμματική σύμβαση που έχουμε κάνει. Οταν συσταθεί ο δικός μας φορέας θα μπορεί να κάνει νέα προγραμματική σύμβαση με κάποια δημοτική επιχείρηση του Νομού (ΔΕΥΑΧ, ΔΕΥΑΒΑ) ώστε αυτή να αναλάβει να λειτουργήσει το έργο μέχρις ότου γίνουν τα συμπληρωματικά δίκτυα που θα κάνουν το έργο βιώσιμο”, κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου