Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

ΗΜΕΡΙΔΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ


ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Διέξοδος οι βιολογικές καλλιέργειες
08.05.2010

Σοβαρή διέξοδο για τον παραγωγό της Κρήτης αποτελούν οι βιολογικές καλλιέργειες. Παράλληλα, όμως, είναι ανάγκη να μπουν συγκεκριμένοι στόχοι, να δημιουργηθούν συνεταιρισμοί που να μπορούν να στηρίξουν τον παραγωγό και να γινει συστηματική δουλειά στο marketing και τις τεχνικές προώθησης των προϊόντων. Πάνω σε αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκε η χθεσινή ημερίδα στην Κίσαμο με θέμα την βιολογική γεωργία.
Ειδικοί επιστήμονες και παραγωγοί μετέφεραν γνώσεις, εμπειρίες και προχώρησαν σε προτάσεις, συμφωνώντας πως η βιολογική γεωργία μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τον αγροτικό τομέα.
ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΑ ΤΟ... 80%
"Η βιολογική γεωργία όπως βρίσκεται σήμερα στη χώρα μας παρουσιάζει μια ελλειμματική μια και το 80% των βιολογικών προϊόντων εισάγονται" ανέφερε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Υποτροπικών και Ελιάς κ. Κ. Χαρτζουλάκης, συμπληρώνοντας πως πλέον η συμβατική γεωργία δεν μπορεί να παίξει το ρόλο της και ότι υπάρχουν ιδανικές συνθήκες στη χώρας μας για την περαιτέρω ανάπτυξη των οικολογικών καλλιεργειών. "Για να γίνουν κάποια θετικά βήματα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει να συμβάλει στην εκπαίδευση και την έρευνα των παραγωγών. Να εξυγιανθεί η αγορά των βιολογικών προϊόντων στην Ελλάδα και να αλλάξει η νοοτροπία των ίδιων των παραγωγών όσον αφορά και τη διαδικασία παραγωγής, δηλαδή να είναι συνεπείς με τους κανόνες, αλλά και στη συνεργασία ώστε να δημιουργηθούν μεγάλες ομάδες για να έχουν μια διαπραγματευτική ικανότητα ώστε το επιπλέον εισόδημα της βιολογικής να το καρπώνεται ο παραγωγός και όχι ο μεσάζων" ανέφερε ο κ. Χαρτζουλάκης. Ο ίδιος υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως στη σημερινή συγκυρία η βιολογική καλλιέργεια θα μπορούσε να συμβάλει στην αντιμετώπιση της ανεργίας λόγω της κρίσης.
ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΕΙΣ
"Καλό που γίνεται η ημερίδα αλλά θα έπρεπε να γίνει αρκετά χρόνια πριν", τόνισε ο κ. Β. Κουτούπης πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού παραγωγών βιολογικών προϊόντων Ν. Χανίων. Ο ίδιος τόνισε πως "η γεωργία στην Κρήτη χρειάζεται όραμα, στόχο και πράξεις. Το πρόβλημα μας είναι το μαρκετιγκ. Οποιοδήποτε προϊόν πουλιέται αρκεί βέβαια να μπορείς να το κάνεις. Εμείς δεν έχουμε στο μάρκετιγκ." Δίνοντας περισσότερες πληροφορίες για το συγκεκριμένο θέμα ο κ. Κουτούπης παρατήρησε πως "η επένδυση στο marketing μπορεί να γίνει με τη σύσταση συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών. Το παραπάνω εισόδημα δεν έρχεται από την καλλιέργεια αλλά από την υπεραξία που θα συγκεντρώσεις από την πιστοποίηση, το brand name κα."
Στην ιδιαίτερη καλλιέργεια του βιολογικού καστάνου επικεντρώθηκε η εισήγηση του ερευνητή του ΕΘΙΑΓΕ κ. Στέφανου Διαμαντή. Ο κ. Διαμαντής πρότεινε στο νεοσύστατο συνεταιρισμό καστανοπαραγωγών στα Χανιά να κάνει βιολογικές τις καλλιέργειες τους. " Η καστανοκαλλιέργεια θα μπορούσε να αποτέλεσε ένα σημαντικό πόλο ανάπτυξης τους ορεινού τμήματος του Ν. Χανίων" ανέφερε ο κ. Διαμαντής.
Την ημερίδα χαιρέτησε ο Νομάρχης Χανίων Γρ. Αρχοντάκης λέγοντας πως "οι βιολογικές καλλιέργειες μπορούν να αποτελέσουν διέξοδο στα προβλήματα που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια. Με τη στήριξη της πολιτείας όσο αυτή μπορεί να υπάρξει ξανά, μπορεί ο πρωτογενής τομέας να βρει ένα ανταγωνιστικό βηματισμό, ένα βηματισμό που να προσεγγίζει τα θέματα των κρητικών και τοπικών προϊόντων με τη λογική της αειφόρου ανάπτυξης".
Από τη μεριά της η κ. Χρύσα Χαριτάκη, υπεύθυνη του γραφείου βιολογικής γεωργίας της Διεύθυνσης Αγρ. Ανάπτυξης παρατήρησε πως "τα Χανιά έχουν όλες εκείνες τις προυποθέσεις για την παραγωγή άριστων βιολογικών προϊόντων. Η υπηρεσία μας προσπαθεί εδώ και χρόνια να συντονίσει τους ανθρώπους που με μια άλλη κουλτούρα και φιλοσοφία προσπαθούν να καλλιεργήσουν."
Χαιρετισμό απέστειλε και ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ κ. Μ. Σκουλάκης αναφέροντας πως "τα οφέλη της βιολογικής γεωργίας είναι πολλαπλά. Κρίσιμη ωστόσο προϋπόθεση για να διευκολυνθεί η επέκταση της βιολογικής γεωργίας, αλλά και να αυξηθεί η παραγωγική ικανότητα, είναι η τεκμηριωμένη ενημέρωση και πληροφόρηση των αγροτών και η επένδυση σε νέες τεχνολογίες. ".

Εναλλακτικοί τρόποι διάθεσης
βιολογικών προϊόντων
Στους εναλλακτικούς τρόπους διάθεσης των βιολογικών προϊόντων αναφέρθηκε ο κ. Γιώργος Δημητριάδης από την εταιρεία BIOLEA. " Όταν πολυεθνικές εταιρίες εισέρχονται κατακλυσμικά στην παραγωγή τυποποίηση και εμπόριο ελαιολάδου και μονοπωλούν τον κορμό της αγοράς του ελαιολάδου. Όταν προωθώντας και επιβάλλοντας διεθνή πρότυπα ομογενοποιούν την παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου αφαιρώντας συγκριτικά ιδιαίτερα πλεονεκτήματα. Όταν θεσμοθετούν όρους παγκοσμίου εμπορίου που τους επιτρέπουν να ελέγξουν την παγκόσμια αγορά ελαιολάδου. Τότε ο ελαιοπαραγωγός που θέλει να επιβιώσει οικονομικά, θα πρέπει να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις «εκτός της πεπατημένης» που παρακάμπτουν την συστηματική εκμετάλλευση του συστήματος των ενδιάμεσων" ανέφερε, δίνοντας περισσότερες πληροφορίες για την δημιουργία του κινήματος αλληλέγγυας και απευθείας συναλλαγής μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή «Υνί - Πιρούνι ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου