Τρίτη 11 Μαΐου 2010

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΤΙΜΕΣ



ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ Ν. ΧΑΝΙΩΝ


"Πάγωμα" τιμών για να αυξηθεί η κίνηση






Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΩΝΣΤΑ
Σε "πάγωμα" τιμών προκειμένου να μπορέσουν να προσελκύσουν επισκέπτες και ντόπιους φαίνεται να προχωράει ένας αριθμός επαγγελματιών (εστιατόρια, καφέρ, τουριστικά καταστήματα) σε περιοχές του Ν. Χανίων. Εν μέσω κρίσης και με δεδομένη μια αναμενόμενη μείωση κατά 8-10% των αφίξεων από το εξωτερικό καταστημάρχες σε Πλατανιά,Αγ. Μαρίνα και Χανιά παρουσιάζονται για την ώρα χωρίς αυξήσεις στα τιμολόγια τους, ενώ υπάρχουν και ορισμένοι που έχουν κατεβάσει τι τιμές. Μια ματιά στους τιμοκαταλόγους σε καταστήματα στις παραπάνω περιοχές δείχνει απόκλιση τιμών από κατάστημα σε κατάστημα, ανάλογα την περιοχή του και το όνομα που έχει.
"Αυτή τη στιγμή ο χειρότερος επαγγελματίας έχει κρατήσει τις τιμές στα όρια των περυσινών. Οι υπολοιποι ιδιοκτήτες εστιατορίων τουριστικών καταστημάτων έχουν συρρικνώσει τις τιμές στα όρια του δυνατού" αναφέρει ο κ. Ρούσσος Κρασουδάκης πρόεδρος στην "Ομοσπονδία Τουριστικών Παραγωγικών Επιχειρήσεων Ν. Χανίων" που περιλαμβάνει την περιφέρεια της πόλης των Χανίων και συγκεκριμένα Αγια Μαρίνα, Πλατανιά, Καλύβες, Αλμυρίδα κα.
Σύμφωνα με τον κ. Κρασουδάκη "ο τουρίστας έχει πολλές επιλογές. Βρίσκει σαλάτα χωριάτικη ακόμα και 3 ευρώ ή μπριζόλα στα 6 ευρώ, ενώ πέρυσι τα περισσότερα καταστήματα την έδιναν στα 7 ευρώ. Ξεκαθαρίζω βέβαια ότι υπάρχουν και καταστήματα, με όνομα κτλπ. όπου δεν ισχύουν τα παραπάνω και οι τιμές είναι αυξημένες. Σε γενικές γραμμές όμως υπάρχει μια τάση συγκράτησης και μείωσης των τιμών. Εχω δει και προμηθευτές που προς τιμής τους έχουν ρίξει τα κοστολόγια τους και μας δίνει το δικαίωμα να κατεβάσουμε και εμείς τις τιμές μας. Αυτό που προτείνω σε όλους τους συναδέλφους είναι ψυχραμία."
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ
"Σε όλη την αγορά έχουμε χάσει τον μπούσουλα. Μέσα σε ένα μήνα είχαμε δύο φορές αύξηση του ΦΠΑ. Ο ντόπιος έχει χαθεί από την πιάτσα και σε συζητήση με τους συναδέλφους ξέρω καλά ότι η μεγάλη πλειοψηφία δεν προχώρησε σε καμία αύξηση και όχι μόνο αυτό αλλά θα αποροφήσουμε και όλες τις αυξήσεις του ΦΠΑ" λέει ο κ .Αντώνης Καμηλάκης μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου καταστηματαρχών του Ενετικού Λιμανιού.
Παράλληλα στο λιμάνι περισσότερο από ποτέ καταστήματα εστίασης προχωρούν σε προσφορές. Ενα γεύμα για δύο με μουσακά, σαλάτα και κρασί κοστολογείται γύρω στα 20 ευρώ, ενώ υπάρχει προσφορά και άλλων γευμάτων. "Το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι οι τιμές του εστιατορία και δεν μιλάμε για ακραίες περιπτώσεις αισχροκέρδειας. Το πρόβλημα στον τουρισμό μας είναι ότι δεν υπάρχουν υποδομές, δεν εξυπηρείται ο ξένος όπως θα ήθελε. Είναι το πρόβλημα των μεσαζόντων, των γραφείων. Στην εστίαση δεν υπάρχει ζήτημα γιατί υπάρχει επιλογή στον πελάτη μπορεί να φάει και φτηνά και ακριβά. Αυτό που συστήνουμε στον κόσμο είναι να κοιτάξει τον κατάλογο. Ολα τα μαγαζιά έχουν προσφορές δίνοντας τη δυνατότητα να επιλεξει το φτηνό φαγητό" τονίζει.
ΚΟΣΤΟΣ
Οι επαγγελματίες τονίζουν πως δεν αρκεί να κρατήσουν αυτοί τις τιμές αλλά απαιτείται μια γενικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος. "Τα νοίκια παραμένουν πανάκριβα και είναι ένα θέμα που πρέπει να το δούμε γιατί πως ζητάνε να κρατήσουμε τις τιμές χαμηλά τη στιγμή που κάνενας άλλος δεν κάνει κάτι ανάλογο και αναφέρομαι σε νοίκια, σε ΔΕΗ, νερό, στα δημοτικά τέλη. Χρειάζεται μια κοινή προσπάθεια. Δεν μπορεί να τα επωμιστεί ένας αυτά τα βάρη" αναφέρει ο κ. Καμηλάκης.
Από την πλευρά του ο κ. Κρασσουδάκης επισημαίνει τις ελλιπείς υποδομές αλλά και τον αθέμιτο ανταγωνισμό απο τους πλανόδιους. "Δεν πρόλαβε να ξεκινήσει η τουριστική σεζόν και εμφανίσθηκαν πάλι στην παραλία οι παράνομοι πλανόδιοι και ήδη είναι πάρα πολλοί. Ούτε εφορία πληρώνει, ούτε δημοτικά τέλη τίποτα, αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Για μας όμως το βασικό είναι η ποιότητα και το γεγονός ότι αν ο τουρίστας δηλητηριαστεί από αυτά που πουλάνε στις παραλίες λένε ότι αυτό το έπαθα στον τάδε προορισμό, σε αυτόν τον τόπο και η δυσφήμιση είναι για όλους" καταλήγει.

-------------ΠΙΝΑΚΑΣ---------

Αγ. Μαρίνα Πλατανιάς Χανιά
χωριάτικη 3 έως 4 ευρώ 3.80 έως 4.50 4 ευρώ
μπριζόλα 6 έως 7 ευρώ 7 -7.20 ευρώ 7 ευρώ.


σ.σ. Οι τιμές είναι ενδεικτικές και αφορούν την πλειοψηφία των καταστημάτων. Εντοπίσθηκαν και καταστήματα όπου η χωριάτικη ξεπερνάει τα 6 ευρώ και η μπριζόλα τα 10 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου