Τρίτη 11 Μαΐου 2010

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ



ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΙ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ


Παράδεισος γαστρονομικού τουρισμού η Κρήτη





Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΩΝΣΤΑ
Σε παράδεισο του γαστρονομικού τουρισμού καθώς διαθέτει όλα τα απαραίτητα για να πρωταγωνιστήσει σε αυτόν τον τομέα, θα μπορούσε να εξελιχθεί η Κρήτη. Στη διαπιστωση αυτή έχουν οδηγηθεί 45 περίπου Αμερικάνοι διατροφολόγοι που αυτές τις ημέρες επισκέπτονται το Νησί στα πλαίσια ενός προγράμματος γνωριμίας με την μεσογειακή διατροφή.
Χθες το μεσημέρι οι επιστήμονες βρέθηκαν στο Βοτανικό Πάρκο, στα Σκορδαλού του Δήμου Μουσούρων όπου και συμμετείχαν σε γευσιγνωσία Κρητικών αφεψημάτων (δίκταμο, μαλοτύρα, φασκόμηλο, ματζουράνα), ενώ συμμετείχαν στην παρασκευή και γεύτηκαν χορτόπιτες με μεγάλη ποικιλλία φυτών από την περιοχή.
" Η αληθινή φιλοξενία είαι η σωτηρία αυτή της χώρας. Είναι από τα λίγα πράγματα που δεν έχουμε χάσει, γιατί είναι έμφυτο το έχουμε μέσα μας. Δεν πιστεύω στο μαζικό τουρισμό αλλά σε μικρά στοχευμένα γκρουπ, που έρχονται εδώ για συγκεκριμένο σκοπό για αυτό και ασχολούμαι με τον γαστρονομικό τουρισμό" ανάφερε η κ. Νταϊάνα Κόχυλα υπεύθυνη του προγράμματος και ιδιαίτερα γνωστά για την αρθογραφία της μέσα από την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ".
"Φιλοξενούμε τους διαιτολόγους Αμερική. Πρόκειται για ένα είδος επαγγελματικών διακοπών καθώς πρέπει να πάρουν κάποιες μονάδες για να ασκήσουν το επάγγελμα τους στην Αμερική. Αυτό το ταξίδι που έχουν ξεκινήσει εδώ και 8 ημέρες σε διάφορα σημεία της Ελλάδας θα τους δώσει τις περισσότερες μονάδες. Δείχνουμε την Ελληνική μεσογειακή κουζίνα στο μεγαλείο και στην απλότητα της. Δείχνουμε μια ποικιλία πιάτων, μαγειρεμένα από ανθρώπους της καθημερινότητας, απλές νοικοκυρές" τόνισε η κ. Κόχυλα, υπογραμμίζοντας τα ιδιαίτερα θετικά σχόλια των επιστημόνων για την ντόπια κουζίνα.
ΛΙΚΝΟΣ
Για τα κρητικά αφεψήματα ενημέρωσε τους επιστήμονες η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αντωνία Τριχοπούλου ."Αυτό που τους επισήμανα είναι ότι η Κρητική παραδοσιακή διατροφή είναι το λίκνο της Μεσογειακής διατροφής, η καλύτερη εκδοχή της και είναι κάτι που πραγματικά το πιστεύω παρότι δεν είμαι από την Κρήτη.Δεν είναι υπερβολη να λέμε ότι η Κρήτη είναι ένας ευλογημένος τόπος που μπορεί να παράγει μια τόση μεγάλη ποικιλλία προϊόντων" τόνισε η καθηγήτρια. Η κ. Τριχοπούλου υπογράμμισε πολλές φορές τη σημασία του ελαιόλαδου και των λαχανικών στην σωστή και ποιοτική διατροφή.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα κρητικά βότανα και αφεψήματα που παράγονται από αυτά. "Οφείλουμε όλοι μας να θυμηθούμε τα αφεψήματα βοτάνων να τα βάλουμε στην καθημερινότητα και πριν τα προσφέρουμε στους ξένους, να μάθουμε να τα καταναλώνουμε εμείς και τα παιδιά μας. Δεν καταλαβαίνω πως έγινε το πρωινό μας μαρμελαδα με βούτυρο και ξεχάσαμε τη μαλοτύρα, λίγο ντάκο με τυρί και ελιά" σημείωσε.
Τα εύσημα των ξένων επισκεπτών δέχθηκε η κ. Χρυσούλα Μαρινάκη, η οποιά τους έδειξε τον τρόπο παρασκευής χορτόπιτας στην οποία χρησιμοποίησε αγριοσέλινο, παπαρούνα , τσόχοι, γαλατσίδες, λάπαθα, μάραθα, αγριοψαρές, ξυνίδες, αγριόβλητα, δυόσμο και άλλα ακόμα χόρτα όλα από την περιοχή!
Από τη μεριά του ο κ. Γιώργος Καλώστος γεν. διευθυντής του Κέντρου Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Ν. Αιγαίου εξήγησε πως οι διατροφολόγοι γνώρισαν την παρασκευή τυριού από βοσκό της Κρήτης, δοκίμασαν τα αφεψήματα και γεύτηκαν τα χόρτα που τους προσέφερε η οικογένεια Μαρινάκη και εντυπωσιάσθηκαν από την φιλοξενία.
Το απόγευμα οι επιστήμονες βρέθηκαν στο Μαράθι όπου τους έγινε ενημέρωση για το ψάρι, και σήμερα θα επισκεφούν παραδοσιακό ξυλόφουρνο στο κέντρο των Χανίων και το βράδυ θα φιλοξενηθούν στη "Νυκτερίδα" στο Ακρωτήρι.


INFO

www.aegeancuisine.gr
http://botanical-park.gr/



"Οδυνηρό που οι Κρητικοί εγκαταλείπουν τη διατροφή τους"



"Είναι οδυνηρό να βλέπει κανεις από τις διάφορες στατιστικές τις αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες των Κρητικών" επισήμανε η κ. Τριχοπούλου. Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών τόνισε πως "την ίδια στιγμή που στα βόρεια κράτη προσπαθούν να εφαρμοσουν αυτά που οι παππούδες και γιαγιάδες της παρέδωσαν στις επόμενες γενιές, αυτές τα εγκαταλείπουν. Απαιτείται μια προσεκτική μελέτη των τοπικών προϊόντων, έμφαση στην τυποποίηση και στην ποιότητα όχι την ποσότητα . Απαιτείται συνεργασία, να δουλέψουμε ομαδικά γιατί τότε θα πετύχουμε περισσότερα πράγματα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου