Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

ΚΥΡΤΩΜΑΔΩΣ


ΣΕ ΚΥΡΤΩΜΑΔΩ ΚΑΙ ΚΟΝΤΟΜΑΡΙ
Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής
31.05.2010

Τα 23 παλικάρια του Κυρτωμάδω, που εκτελέσθηκαν από τους Ναζί κατακτητές αλλά και οι εκτελεσθέντες στο Κοντομαρί, τιμήθηκαν χθες σε εκδηλώσεις στους Δήμους Θερίσου και Πλατανιά αντίστοιχα.
Συγγενείς και παιδιά των εκτελεσθέντων παραβρέθηκαν στις εκδηλώσεις θέλοντας να περάσουν το μήνυμα ενάντια στον πόλεμο και τον ναζισμό.
“Η θυσία των 23 παλικαριών εκφράζει το όραμα για μια κοινωνία συνεργασίας, ανάπτυξης και σεβασμού των αξιών και του πολιτισμού του κάθε λαού. Πάνω σε αυτά τα συντρίμμια, τα ερείπια του πολέμου, τις άδικες εκτελέσεις, στον πόνο και τη θλίψη κτίζουμε το μέλλον των παιδιών μας. Υποσχόμαστε στις ζωές που δεν πρόλαβαν να ζήσουν να θεμελιώσουμε το δικαίωμα του σεβασμού, της ισότητας και της δημοκρατίας”, τόνισε στον σύντομο χαιρετισμό του στο Κυρτωμάδω ο δήμαρχος Θερίσου Γιώργος Τσαπάκος.
Στο ηρώο του χωριού, δίπλα στο ρέμα, όπου στις 2 Ιουνίου του 1941 οι Ναζί εκτέλεσαν τον αντρικό πληθυσμό του χωριού, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή τον εκπαιδευτικό κ. Γιάννη Γεωργίου. “Οι Γερμανοί αισθάνθηκαν μειωμένοι επειδή πίστευαν ότι σε 24 ώρες θα μπορούσαν να καταλάβουν την Κρήτη. Επειδή διαψεύστηκαν στις προσδοκίες τους και πλήρωσαν ακριβά το τόλμημά τους και την άγνοιά τους σε ό,τι αφορά την Κρητική Ιστορία και παράδοση ήταν επόμενο να τρέφουν τρομερό μίσος σε βάρος των Κρητικών... και οι απειλές τους δεν έμειναν στα χαρτιά, δεν συγχώρεσαν ποτέ στους Κρητικούς τη φοβερή αντίστασή τους. Ολες αυτές οι απώλειες των Γερμανών πληρώθηκαν ακριβά από τον λαό της Κρήτης με ομαδικές εκτελέσεις, συλλήψεις, πυρπολήσεις και ερημώσεις χωριών. Μια τέτοια εκτέλεση ήλθαμε να τιμήσουμε και εμείς· τα 23 παλικάρια του Κυρτωμάδω”, ανέφερε στην ομιλία του.
Το “παρών” στην εκδήλωση έδωσαν συγγενείς και παιδιά των εκτελεσμένων, κάτοικοι της περιοχής, ο αντινομάρχης κ. Γρυλάκης, ο αντιπρόεδρος της ΤΕΔΚ κ. Παπαδερός, δημοτικοί σύμβουλο του Θερίσου, ενώ στην επιμνημόσυνη δέηση χοροστάτησε ο μητροπολίτης Κυδωνίας - Αποκορώνου Δαμασκηνός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου