Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΠΟΛΗ ΧΑΝΙΩΝ


ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ
Τα σκουπίδια κάνουν... βόλτα
Γιώργος Κώνστας | 21.05.2010

"Πάρτυ" σκουπιδιών σε πλατείες, πεζοδρόμια και πάρκα των Χανίων. Το γνωστό πρόβλημα της μη πρόσληψης προσωπικού καθαριότητας ή ανάθεσης σε εργολάβο του έργου της σάρωσης (σκούπισμα, καθάρισμα δημόσιων χώρων) έχει μετατρέψει κάθε γωνία της πόλης σε βρώμικη εστία.
Μόλις τρεις εργάτες καθαριότητας για τη σάρωση διαθέτει για όλη την πόλη ο Δήμος Χανίων, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η κάλυψη ακόμα και των βασικών οδικών αρτηριών.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος καθαριότητας κ. Βαγγέλης Σαματάς εκτιμά πως μέσα στον Ιούνιο με την πρόσληψη 35 συμβασιούχων, το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί. Ωστόσο, μέχρι τότε, έμποροι, επαγγελματίες και πολίτες καλούνται να συμβάλουν με την προσπάθειά τους.
ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
Μια μικρή περιήγηση στην πόλη αρκεί για να διαπιστώσει ο οποιοσδήποτε με την πρώτη ματιά το μέγεθος του προβλήματος. Ξεκινώντας από την Ζυμβρακάκηδων στα Παχιανά και κατεβαίνοντας προς το κέντρο η εικόνα είναι απογοητευτική. Σε διάφορα σημεία χαρτιά, χώματα, ακόμα και τροφές σχηματίζουν μικρούς λόφους. "Αυτή η εικόνα παρουσιάζεται εδώ και μέρες" μας αναφέρει επαγγελματίας ο οποίος και αγνοεί τους λόγους της ελλιπούς καθαριότητας. Συνεχίζοντας ρίχνουμε μια ματιά στην πλατεία 1866: η είκονα είναι σχετικά καλή με εξαίρεση μερικά καλαθάκια που είναι γεμάτα. Συνεχίζοντας φτάνουμε στην πλατεία Κοτζάμπαση. Το γκαζόν έχει πάρει χρώμα...λευκό από κάθε λογής χαρτιά και πλαστικά. Καλαθάκια ασφυκτικά γεμάτα και δεκάδες κούτες δίπλα στους κάδους. Ίδια και απαράλλακτη η εικόνα στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς. Βρώμικες πλάκες, πεταμένα απορρίμματα, παρτέρια... σκουπιδοσυλλέκτες. Συνεχίζουμε στη Δημοκρατίας. Ενας από τους πιο εμπορικούς δρόμους της πόλης παρουσιάζει σημάδια εγκατάλειψης καθώς σε διάφορα σημεία μικροαπορρίμματα στοιβάζονται. Στη γωνία της Αρχοντάκη χαρτομάνι ικανό να γεμίσει κάδο ανακύκλωσης, μπροστά στο Στάδιο τα σκουπίδια αναμειγνύονται με φύλλα από δέντρα. Η εικόνα παραμένει ίδια σε πολλά σημεία μέχρι την πλατεία Δικαστηρίων. Αλλά και στους γύρω δρόμους. Στην 8ης Δεκεμβρίου, απορρίμματα και σκουπίδια κάθε 40-50 μέτρα. Ανάλογη η είκονα και στο Κουμ Καπί και στην περιοχή της Σπλάντζιας. Στο εμπορικό κέντρο οι περισσότεροι καταστηματάρχες φροντίζουν να διατηρούν σε καλή κατάσταση το πεζοδρόμιο μπροστά στην επιχείρηση τους. "Συμπληρώνονται δύο μήνες με αυτήν την κατάσταση. Πρέπει να δοθεί ένα τέλος γιατί δεν μας φτάνουν όλα τα άλλα, δεν μπορεί να μην έχουμε και καθαριότητα", μας λένε στην Μουσούρων.
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
"Από 31-12-2009, ενώ περιμέναμε ο κ. Ραγκούσης να δώσει εντολή για να γίνει ανανέωση στις εργολαβίες καθαριότητας αυτό δεν έγινε. Ετσι από τους τρεις πυλώνες της αποκομιδής των απορριμμάτων Δήμος, ΔΕΔΙΣΑ και ιδιώτης εργολάβος που αναλάμβανε τη σάρωση, δρόμων, πλατειών και αφοδευτηρίων, χάσαμε τον τρίτο. Δυστυχώς δεν έγινε η ανανέωση, ούτε μας έδωσαν το δικαίωμα να κάνουμε προσλήψεις", αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Σαματάς.
ΟΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
Για το ζήτημα των προσλήψεων ο Δήμος έχει μπει σε ένα γραφειοκρατικό κυκεώνα για την πρόσληψη συμβασιούχων. "Μας έδωσαν οδηγίες από την ΚΕΔΚΕ για συμβάσεις μίσθωσης έργου και προχωρήσαμε τις σχετικές συμβάσεις για 64 άτομα. Το κάναμε στις αρχές του Γενάρη, πήραμε την έγκριση του ΑΣΕΠ, όμως στη συνέχεια υπήρξε απόρριψη από την αρμόδια υπουργική επιτροπή λόγω των οικονομικών δυσχερειών. Αμεσα ζητήσαμε να προσλάβουμε διμηνίτες που πήραμε με γρήγορες διαδικασίες στις αρχές Φεβρουρίου και οι συμβάσεις τους ολοκληρώθηκαν στα μέσα Απριλίου. Μας είπαν στη συνέχεια για δυνατότητα πρόσληψης 8μηνιτών συμβασιούχων. Μετά από πολλές πιέσεις πήραμε τις εγκρίσεις για 35 οκταμηνίτες. Εχουμε πάνω από 150 αιτήσεις και μέχρι τέλος του μήνα πιστεύουμε ότι θα τους έχουμε πάρει. Επίσης εγκρίθηκε από την Περιφέρεια η πρόσληψη 30 εργατών καθαριότητας δίμηνης απασχόλησης μετά από πολλές προσπάθειες μας" αναφέρει ο κ. Σαματάς (σ.σ. λεπτομέρειες για την προκήρυξη πρόσληψης στη σελ. 27). Οπως επισημαίνει αυτή τη στιγμή στην καθαριότητα "έχουμε μόλις 3 άτομα μόνιμους υπαλλήλους για τη σάρωση πλατειών, πεζοδρομιών, πάρκων. Δεν υπάρχουν άλλα. Τα έχουμε για τις λαϊκές αγορές που είναι 4 φορές την εβδομάδα, και όπου υπάρχει έκτακτη ανάγκη. Δουλεύουν ατέλειωτες ώρες, δεν παίρνουν καθόλου ρεπό και τους ευχαριστώ τους ανθρώπους αυτούς και ευχαριστώ και την ομάδα των μαθητών από το 1ο ΕΠΑΛ και τους καθηγητές τους που κάνουν καθαρισμούς σε πάρκα της πόλης".
ΕΚΚΛΗΣΗ
Πλέον ζητείται η συνδρομή των πολιτών μέχρι τον Ιούνιο όταν και ο Δήμος εκτιμά πως το πρόβλημα θα έχει αντιμετωπιστεί. "Καλούμε τους πολίτες να βοηθήσουν· είναι έντονο το πρόβλημα, το γνωρίζουμε. Κάνουμε ό,τι μπορούμε δουλεύουν όλοι υπέρ του δέοντος. Να βοηθήσουν οι έμποροι, οι πολίτες για το καλό της πόλης. Να είναι λίγο πιο προσεκτικοί και να καθαρίζουν όπως μπορούν μπροστά στα καταστήματα και τα σπίτια τους. Δυστυχώς έχουν βρεθεί μέσα σε καλαθάκια πεταμένα τρόφιμα, λάδια και άλλα ανθυγιεινά πράγματα. Ζητούμε τη συνδρομή όλων", καταλήγει ο κ. Σαματάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου