Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

ΤΕΔΚ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ


ΣΤΗΝ ΤΕΔΚ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
Σύσκεψη-συζήτηση χωρίς ουσία;
19.05.2010

Το θέμα του σχεδίου "Καλλικράτης" ήταν στα θέματα που απασχόλησαν τους δημάρχους στο περιθώριο της χθεσινής συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΤΕΔΚ Νομού Χανίων. Μάλιστα, έγιναν καταγγελίες για "μεθοδεύσεις" και "υπόγειες διαδρομές" στο θέμα των ορίων των νέων Δήμων. Πάντως, το Δ.Σ. επικεντρώθηκε στην έγκριση των δαπανών για την μετακίνηση των μελών του στην Αθήνα για τη σημερινή γεν. συνέλευση της ΚΕΔΚΕ.
Οι δήμαρχοι που διαφωνούν με το νομοσχέδιο του "Καλλικράτη" διατύπωσαν για άλλη μια φορά τις θέσεις τους στα ΜΜΕ, ενώ έντονες ήταν οι διαμαρτυρίες σε βάρος του προέδρου του οργάνου κ. Κ. Βιρβιδάκη καθώς το θέμα δεν συζητήθηκε διεξοδικά στο Δ.Σ.
Οι αναφορές των δημάρχων για "υπόγειες διαδρομές" τέθηκαν υπόψιν του κ. Βιρβιδάκη από τους δημοσιογράφους ο οποίος κάλεσε όσους έχουν αποδείξεις να τις καταθέσουν.
"ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ"
Ιδιαίτερα καυστικός ο κ. Τσαγκαράκης επισήμανε πως "διαγράφηκαν δύο κομμάτια από τις θέσεις της ΤΕΔΚ που πήγαν στην ΚΕΔΚΕ. Η πρόταση του Δ.Σ. της ΤΕΔΚ να πάει η Ν. Κυδωνία στον Πλατανιά διαγράφηκε. Όπως αντιλαμβάνεστε κάποιο αόρατο χέρι το ξεκρέμασε από εκεί που ήταν κρεμασμένο. Και σήμερα που πήγαμε να ανοίξουμε συζήτηση, είδατε την αντίδραση του κ. Βιρβιδάκη ότι δεν κουβεντιάζουμε για αυτά αλλά για τα οικονομικά. Απαράδεκτες καταστάσεις, απαράδεκτα πράγματα."
Ο κ. Τσαγκαράκης έκανε έκκληση στα μέλη της ΤΕΔΚ να δουν το θέμα της οικονομίας του νομού που θα πληγεί, όπως είπε, αν η Ν. Κυδωνία δεν συνενωθεί με τον Πλατανιά και κάλεσε τους βουλευτές να στηρίξουν τη θέση αυτή και να πιέσουν το Υπουργείο Εσωτερικών να αλλάξει τις αποφάσεις του, σε διαφορετική περίπτωση "θα ανακοπεί η ανάπτυξη για τα επόμενα 6-7 χρόνια. Υπάρχει περιθώριο να αλλάξουν τα πράγματα μέσα στη Βουλή." Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. ο κ. Τσαγκαράκης αναφέρθηκε στην απόφαση του Δ.Σ. Ν. Κυδωνίας, που εκφράζει τη θέληση του να συνενωθεί με τα Χανιά. "Ξέρουμε πως πάρθηκε αυτή η απόφαση. Οι σύμβουλοι της παράταξης του Σταματάκη που έχασαν τις θέσεις τους θέλησαν να του πάνε κόντρα και ψήφισαν την πρόταση της αντιπολίτευσης" ανέφερε.
Την απορία της για τους λόγους που το προεδρείο της ΤΕΔΚ κάλεσε όλους τους Δημάρχους του Νομού στη χθεσινή συνεδρίαση εξέφρασε η δήμαρχος Κισάμου κ. Φρόσω Σκουλάκη. "Θεωρούσα ότι εφόσον είχαμε κάποια πρόσκληση να έλθουμε θα γινόταν μια συζήτηση επί της ουσίας του σχεδίου "Καλλικράτης" Τελικά διαπίστωσα ότι ήλθα για να ακούσω ότι θα εγκριθούν οι δαπάνες για το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ" ανάφερε.
Από τη μεριά του ο δήμαρχος Ν. Κυδωνίας κ. Μ. Σταματάκης φάνηκε να έχει αποδεχθεί τη συνένωση του Δήμου του με τα Χανιά. " Με την πολιτική που ακολουθείται δεν υπάρχουν περιθώρια. Φαίνεται ότι ελάχιστα έχουν εισακουσθεί από τις προτάσεις των ΤΕΔΚ και των Δήμων και πιστεύω ότι και η περιοχή η δική μας είναι μια υπόθεση που έχει τελειώσει. Δεν ξέρω αν χρειάζεται να μπαίνουμε σε μια διαδικασία βάζοντας το κόσμο σε διελκυστίνδα για το ποιά είναι η καλύτερη λύση. Για τη Ν. Κυδωνία θεωρώ ότι το ιδανικό θα ήταν να δημιουργηθεί ένας παραλιακός, τουριστικός δήμος. Μακάρι να αποδειχθεί σε μερικά χρόνια ότι εμείς είχαμε άδικο και ότι δεν επηρεάστηκε η οικονομία του νομού", υπογράμμισε.
"ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΛΛΑ..."
Θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται τη θέση τους υπέρ της δημιουργίας περιαστικού δήμου οι δήμαρχοι Ελ. Βενιζέλου, Κεραμειών και Θερίσου όπως ξεκαθάρισαν σε δηλώσεις τους.
Ο κ. Μ. Κεμεσίδης από τον Δ. Ελ. Βενιζέλος τόνισε πως δεν θα προχωρήσουν σε αποκλεισμούς δρόμων, της ΔΕΗ κ.ά. αλλά θα διεκδικήσουν να εισακουσθεί το αίτημα τους. "Αποφασίσαμε να μην κάνουμε κινητοποιήσεις· θεωρώ ότι έχουμε όλες τις προϋποθέσεις για να γίνει ένας δήμος από τον Ελ. Βενιζέλο, τα Κεραμειά, το Θέρισο. Αδικούμαστε κατάφωρα. Περιμένουμε μια επίσημη απάντηση είτε από το γραφείο του πρωθυπουργού, είτε από το Υπ. Εσωτερικών να μας πουν γιατί δεν μπορεί να υπάρξει αυτός ο δήμος όταν δημιουργήθηκαν δήμοι που δεν είχαν τις προυποθέσεις. Θα συνεχίσουμε να επιμένουμε και πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε", δήλωσε ο δήμαρχος Θερίσου κ. Γ. Τσαπάκος.
Ο δήμαρχος Κεραμειών κ. Μ. Στρατουδάκης παρατήρησε: "Κάναμε μια προσπάθεια στηριγμένη στη λογική και σε αυτό που προέβλεπε το σχέδιο "Καλλικράτης", όμως όλα αυτά δεν υπολογίστηκαν από το Υπουργείο".
Υπέρ της παραμονής του Ακρωτηρίου ως ξεχωριστού δήμου τάχθηκε ο δήμαρχος κ. Μ. Κυνηγός. "Και τώρα και παλιότερα με αποφάσεις του Δ.Σ. ο Δήμος μας θέλει να διατηρήσει την αυτοτέλειά του. Και το πιστεύουν οι Δημοτικοί σύμβουλοι γιατί η δική μας περιοχή είναι μια ευδιάκριτη περιοχή, έχει τη δική της γεωμορφολογία, τα δικά της χαρακτηριστικά", τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Κυνηγός.

"Να μην διασπαστεί η Κίσαμος"
Να μην διασπαστεί η παλιά επαρχία Κισάμου και να συσταθεί ένας δήμος, ζήτησαν η δήμαρχος Κισάμου κ. Φρόσω Σκουλάκη και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Γιώργος Καλαϊτζάκης. "Από το 2008 έχουμε πάρει αποφάσεις για ενιαία επαρχία Κισάμου. Είτε με ένα δήμο, είτε με δύο δήμους Κισάμου Μηθύμνης, Ινναχωρίου από τη μια, και Βουκολιές και Κολυμπάρι από την άλλη. Ομως η απόφαση που πήραμε ως προς το δεύτερο σκέλος δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί λόγω των πληθυσμιακών κριτηρίων. Δεν μπορούν να δημιουργηθούν δύο δήμοι αλλά υποχρεωτικά θα πρέπει να γίνει ενιαία η Κίσαμος, ένας δήμος. Είναι η μόνη επαρχία του νομού που αποκόπηκε. Αποκόπηκε ο κόλπος της Κισάμου και έχει σχηματισθεί ένας δήμος μικρός. Για να είναι βιώσιμος θα πρέπει να έχει ένα μεγαλύτερο πληθυσμό", υποστήριξε η κ. Σκουλάκη.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλης της αντιπολίτευσης κ. Γιώργος Καλαϊτζάκης: "Η χάραξη των νεών ορίων είναι εντελώς απαράδεκτη και πέρα από κάθε λογική. Καταδικάζει την περιφέρεια ουσιαστικά σε δευτερεύοντα ρόλο και κάνει αμφίβολη και την επιβίωσή της ακόμα. Να σταθώ ότι σε όλη τη διαδικασία δεν υπήρξε διάλογος στα πλαίσια της λογικής, δεν υπήρχε διαδικασία. Ολα έγιναν στα πλαίσια προσωπικών και άλλων επιδιώξεων. Θέλω να πιστεύω ότι έστω και την τελευταία στιγμή θα πρυτανεύσει κάποια λογική και θα χαραχθούν τα όρια των νέων δήμων σύμφωνα με τα χωροταξικά, τις μελέτες, την ιστορία" κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου