Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ


ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
Προεργασίες για τις δημοτικές
Γιώργος Κώνστας | 03.05.2010

Σε ρυθμούς “Καλλικράτη” έχουν μπει υποψήφιοι και κόμματα στους 7 υπό κατάρτιση Δήμους των Χανίων. Πριν ακόμα την παρουσίαση του χωροταξικού των νέων Δήμων είχαν ξεκινήσει οι προεργασίες, που αναμένεται να ενταθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς παρότι οι εκλογές αργούν, επείγει για τους υποψηφίους η εύρεση μηχανισμών στήριξης και η στελέχωση των συνδυασμών που θα πρέπει να είναι πολυπληθέστατη και να καλύπτουν όλους τους πρώην Δήμους.
Αναλυτικότερα για κάθε νέο Δήμο, τα “Χ.Ν.” έκαναν μια πρώτη διερεύνηση προθέσεων και κινήσεων.
ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
Σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται η κάθοδος του Γρηγόρη Αρχοντάκη ως υποψηφίου για τον Δήμο Χανίων. Ηδη φαίνεται να έχει συγκεντρώσει έναν σημαντικό αριθμό στελεχών που θα τον στηρίξουν, ενώ κινείται για την εύρεση προσώπων στους περιαστικούς Δήμους.
Την υποψηφιότητά του έχει ανακοινώσει και ο νυν δήμαρχος κ. Κ. Βιρβιδάκης, για τον οποίο πάντως το “κλίμα” δεν είναι και το καλύτερο ανάμεσα στα στελέχη της ΝΔ (σ.σ. δεν ήταν ούτε το 2006). “Μάχη” αναμένεται να γίνει για την εξασφάλιση της συμμετοχής στα ψηφοδέλτια των “Μητσοτακικών”, στους οποίους έχει μεγάλη διείσδυση και ο κ. Αρχοντάκης.
Πολύ θετικά σχόλια έχει πάρει η διαφαινόμενη υποψηφιότητα του Γιάννη Κουλιεράκη. Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι με τους περιαστικούς Δήμους ο υποψήφιός τους δύσκολα θα χάσει την εκλογή, ενώ για την ώρα εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει “αντάρτης”, παρότι οι “μνηστήρες” που θα ήθελαν να είναι υποψήφιοι με τη στήριξη του κυβερνώντος κόμματος είναι πάρα πολλοί. Στον ΣΥΝ ο δημοτικός σύμβουλος Α. Σχετάκης, όπως και ο Γ. Αγοραστάκης, είναι ανάμεσα στα ονόματα που ακούγονται για υποψηφιότητα και αναμένεται προσέγγιση των Οικολόγων Πράσινων για κοινή κάθοδο, ενώ για το ΚΚΕ ακόμα δεν έχει ακουστεί τίποτα.
Ψηφοδέλτιο αναμένεται να κατεβάσει και η “εκτός των τειχών” Αριστερά, καθώς ήδη έχουν ξεκινήσει διεργασίες στο πλαίσιο της “Αριστερής Παρέμβασης στους Δρόμους της Πόλης”.
ΔΗΜΟΣ ΠΛΑΤΑΝΙΑ
Επιβεβαίωσε τις φήμες ότι θα είναι υποψήφιος για τον Δήμο Πλατανιά ο κ. Στ. Νικηφοράκης με χθεσινή του δήλωση. Ο ίδιος εκφράστηκε θετικά ως προς το χωροταξικό του “Καλλικράτη” για τα Χανιά, διαφωνώντας μόνο με τη χωροθέτηση της Ν. Κυδωνίας στον Δ. Χανίων και όχι στον Δ. Πλατανιά. Εκτός από τους “μητσοτακικούς” ψηφοφόρους και τη στήριξη που αναμένει από τους Κολυμπαριανούς από όπου και κατάγεται ο κ. Νικηφοράκης περιμένει πολλά από ΠΑΣΟΚικά στελέχη στην Αυτοδιοίκηση, τα οποία είχε στηρίξει στις προηγούμενες εκλογές.
Υποψήφιος επιθυμεί να είναι και ο δήμαρχος Μουσούρων Ξ. Αρναντωνάκης.
Τη θέση του δημάρχου στον διευρυμένο Δήμο θέλει να διεκδικήσει και ο κ. Γ. Τσαγκαράκης, που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και ο πρώην συντονιστής του ΠΑΣΟΚ στα Χανιά, δικηγόρος κ. Ευτ. Μαυρογέννης.
Υποψήφιο αναμένεται να κατεβάσει στον συγκεκριμένο Δήμο και το ΚΚΕ που έχει δυνάμεις στις Βουκολιές και κατέβαζε συνδυασμούς και σε Kολυμπάρι και σε Πλατανιά.
ΔΗΜΟΣ ΚΙΣΑΜΟΥ
Λιγοστά ονόματα έχουν ακουστεί για τον νέο Δήμο Κισάμου. Η κα Φρόσω Σκουλάκη αναμένεται να είναι ανάμεσα σε αυτούς, ενώ προτάσεις για τη συγκρότηση ψηφοδελτίου δέχεται σύμφωνα με πληροφορίες και ο δήμαρχος Ιναχωρίου κ. Κ. Κουκουράκης, ο οποίος έχει απήχηση σε όλο σχεδόν το φάσμα του πολιτικού χώρου.
ΔΗΜΟΣ ΚΑΝΤΑΝΟΥ - ΣΕΛΙΝΟΥ
Και οι τρεις νυν δήμαρχοι, διερευνούν τις δυνατότητες της υποψηφιότητάς τους για τον νέο Δήμο. Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθεί και ο επικεφαλής της Αντιπολίτευσης στον Δ. Πελεκάνου κ. Δερμιτζάκης, ενώ άγνωστες μέχρι στιγμής είναι οι προθέσεις της κας Αλφιέρη. Στα ονόματα που ακούγεται ότι κινούνται προκειμένου να διερευνήσουν τις δυνατότητες καθόδου του πρέπει να προστεθούν και αυτό ενός συμβούλου του πρώην νομάρχη Χανίων Γ. Κατσανεβάκη αλλά και στελέχους του ΠΑΣΟΚ με καταγωγή από την περιοχή.
ΔΗΜΟΣ ΣΦΑΚΙΩΝ
Αγνωστες είναι ακόμα οι προθέσεις του νυν δημάρχου κ. Σ. Λύκου, για τον οποίο πάντως ακούγεται ότι έχει προτάσεις να συμμετάσχει σε ψηφοδέλτιο για τις περιφερειακές εκλογές. Πολλές πιθανότητες συγκεντρώνει η υποψηφιότητα του γιατρού Π. Πολλάκη με καταγωγή από τα Σφακιά, ο οποίος είναι δημοφιλής για τις ιατρικές υπηρεσίες που έχει προσφέρει σε κατοίκους της περιοχής. Ο ίδιος φέρετε να επιθυμεί να είναι υποψήφιος.
Δ. ΑΠΟΚΟΡΩΝΑ
Πολλά είναι και τα ονόματα που ακούγονται για τον Δήμο Αποκορώνου. Πριν την ανακοίνωση του χωροταξικού των νέων Δήμων πραγματοποιήθηκε συνάντηση νέων ανθρώπων από διάφορες περιοχές, με τη συμμετοχή ενός νυν δημαρχου και ενός πρώην που συμφώνησαν σε μια κοινή κάθοδο. Δεδομένο είναι το ενδιαφέρον του νυν αντινομάρχη κ. Χ. Κουκιανάκης, ενώ προτάσεις δέχεται και ο κ. Γ. Ντερμανάκης. Παράλληλα και οι νυν δήμαρχοι Κρυονερίδας Γ. Μαρκάκης και Γεωργιούπολης Φ. Μαρικάκης φαίνονται διατεθειμένοι να είναι υποψήφιοι .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου