Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

ΣΕ ΔΩΡΗΤΕΣ ΟΡΓΑΝΩΝ

Ουραγός η Ελλάδα

Ουραγός πανευρωπαϊκά στο ποσοστό των δωρητών οργάνων παραμένει η Ελλάδα και βασική αιτία είναι η έλλειψη υποδομών και εκπαιδευμένου προσωπικού που θα λειτουργεί ως «συντονιστές» στις εντατικές των Νοσοκομείων. Στην εκδήλωση που οργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών του Νομού στο ΕΒΕΧ το βράδυ της Τετάρτης έγινε εκτενή συζήτηση για το θέμα.


«Αν λάβουμε υπόψιν ότι η μέση Ευρωπαική χώρη έχει 15 με 30 δότες στο 1 εκατ. Πληθυσμού και εμείς έχουμε καταφέρει το ρεκόρ των 2,6 δοτών στο 1 εκατ. αντιλαμβάνεστε ότι είμαστε οι τελευταίοι! Η γειτονικής μας Κροατία κατάφερε να βγάζει 35 δότες ετησίως! Γιατί αυτό ; Γιατί αναμασάμε τις ίδιες δικαιολογίες! Λέμε ότι ο κόσμος δεν είναι ευαισθητοποιημένος. Όσο λέμε ότι ο κόσμος δεν είναι ευαισθητοποιημένος δεν θα έχουμε δότες! Πρέπει να οργανωθούμε, όλα είναι θέμα οργάνωσης» δήλωσε ο καρδιοχειρούργος και τ. Πρόεδρος του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, κ. Πέτρος Αλιβιζάτος.
Δίνοντας περισσότερα στοιχεία για την ανάγκη της οργάνωσης ο κ. Αλιβιζάτος τόνισε πως «αν έχεις τους κατάλληλους ανθρώπους να μιλήσουν με τους συγγενείς κερδίζεις την εμπιστοσύνη τους πχ. ο συνάδελφος Α. Μιχαλόπουλος διευθυντής στο «Ε. Ντυννάν» σε διάστημα 10 ετών έδωσε 50 δότες. Χρειάζονται εξειδικευμένα άτομα, οι λεγόμενοι συντονιστές. Όσο δεν έχουμε εξειδικευμένα άτομα στις εντατικές, όσο δεν έχουμε την κατάλληλη υποδομή και λέμε τα ίδια και τα ίδια για την ευαισθησία της κοινωνίας, το νόμο και διάφορα άλλα ευτράπελα δεν θα έχουμε δότες».
ΛΗΠΤΗΣ ΜΟΣΧΕΥΜΑΤΟΣ
Την εμπειρία του από τη λήψη μοσχεύματος καρδιάς μετέφερε ο κ. Αντώνης Γιαλελάκης από το Λασίθι. Ο κ. Γιαλελάκης έκανε μεταμόσχευση καρδιάς τον Δεκέμβρη του 2002 σε ηλικία 33 ετών. «Διαγνώσθηκα με διατατική μυοκαρδιοπάθεια ξαφνικά. Αν δεν έκανα μεταμόσχευση θα είχα διάρκεια ζωής 6 μήνες. Τώρα οι λίστες μεταμόσχευσης καρδιάς είναι πολύ μεγάλες επειδή υπάρχουν τα μηχανήματα τεχνικής καρδιάς που βοηθούν τον ασθενή να ζήσει παραπέρα. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν τα μηχανήματα και η λίστα δυστυχώς ανανεώνονταν διαρκώς. Βρέθηκε την τελευταία στιγμή δόξα τω θεό ένα μόσχευμα το οποία και πήρα. Έκτοτε η ζωή μου είναι
είναι σχεδόν φυσιολογική αν εξαιρέσεις την προσοχή που πρέπει να δείχνεις και τα φάρμακα που πρέπει να λαμβάνεις» είπε στους δημοσιογράφους.
Ο ίδιος προχωρά σε ενημερώσεις πολιτών για τη σημασία και την ανάγκη της μεταμόσχευσης. «Από έρευνα που είχα κάνει στο πανεπιστήμιο μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι το 87% των συγγενών ενός ανθρώπου που έχει φύγει από τη ζωή συναινεί στο να δοθούν τα όργανα αρκεί να έχει μια σωστή προσέγγιση από τον γιατρό μέσα στην αγωνία, τον πόνο και την πίκρα του» είπε χαρακτηριστικά.
Η ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ
Για την αιμοδοσία μίλησε ο επιμελητής Α΄του Τμήματος Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Χανίων, κ. Β. Κωνστανταράκης που επισήμανε πως η εθελοντική προσφορά αίματος στα Χανιά παρουσιάζει αυξητική τάση από το 2012 και μετά όπως όμως εξήγησε «δεν είναι αυτή που θα θέλαμε ακόμα.» Ειδικότερα σε πανελλήνιο επίπεδο το 2012 χρειάσθηκαν 30.000 μονάδες αίματος από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό, ενώ 3 χρόνια μετά οι εισαγόμενες μονάδες έπεσαν κατά 5.000 μονάδες. Την εκδήλωση χαιρέτησε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Β. Ορφανουδάκη και ο Δ. Παντελάκης αντιπρόεδρος του συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών «Αγ. Ιωάννης ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου