Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Samaria Water

Βάμβουκας: “Οχι” στη «σπέκουλα» για το προσφυγικό

Ο Τάσος Βάμβουκας μιλά για τη διαχείριση του ζητήματος και τις προσωπικές επιθέσεις

2 vamvoukas
Κάλεσμα στους πολίτες των Χανίων να είναι ιδιαίτερα καχύποπτοι απέναντι στις “κορώνες” που εκτοξεύονται με αφορμή το προσφυγικό – μεταναστευτικό και την αποδοχή φιλοξενίας από τους Δήμους της Κρήτης 2.000 ανθρώπων, απευθύνει ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας. 
Σχολιάζοντας την επίθεση που δέχεται το τελευταίο διάστημα -κυρίως μέσω Διαδικτύου- ο κ. Βάμβουκας δηλώνει: «Αντιμετωπίζω τα πάντα με ψυχραιμία και δεν θα φτάσω ποτέ στο επίπεδο των ανθρώπων που κάνουν αυτές τις αήθεις επιθέσεις και δεν είναι μόνο το προσφυγικό, τελευταία έχει γίνει της μόδας ο “σάκος του μποξ” για όλα τα θέματα να είναι ο Δήμος, η Δημοτική Αρχή, ο δήμαρχος Χανίων επί δικαίων και αδίκων». Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το προσφυγικό – μεταναστευτικό ο δήμαρχος ξεκαθαρίζει πως «εξ αρχής πρεσβεύω μία σταθερή άποψη που λέει ότι σε ένα πρόβλημα που έχει η χώρα μας και εμείς ως Κρήτη οφείλουμε να έχουμε μία μικρή συμβολή, για τη φιλοξενία 2.000 μεταναστών στο νησί μας.
Αυτή η άποψη δεν είναι πλέον μόνο δική μου, αλλά των δημάρχων της Κρήτης που το αποφάσισαν στο Συμβούλιο της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων. Μάλιστα με δική μου πρόταση δέχθηκαν η κατανομή των 2.000 αυτών ανθρώπων να είναι αναλογική σύμφωνα με τον πληθυσμό της κάθε Περιφερειακής Ενότητας και δημιουργήθηκε επιτροπή με επικεφαλής τον περιφερειάρχη κ. Αρναουτάκη ούτως ώστε να βοηθήσει στη συνεννόηση με την κυβέρνηση για την επίλυση των όποιων ζητημάτων υπάρξουν. Θεωρούσα αυτονόητο ότι την απόφαση της Π.Ε.Δ. την αποδέχεται το Δημοτικό μας Συμβούλιο.
Επειδή όμως ζητήθηκε από κάποιους συμβούλους της μειοψηφίας να μπει το θέμα σε ψηφοφορία, έλαβα αυτήν την πρόκληση και αφού υπάρχει κάποιος σκεπτικισμός μπήκε σε πρόσφατο συμβούλιο και με συντριπτική πλειοψηφία των παρισταμένων συμβούλων πέρασε η πρόταση της Π.Ε.Δ.».
ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ “ΣΠΕΚΟΥΛΑ”
Ο κ. Βάμβουκας κάνει λόγο για προσπάθεια ορισμένων να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά: «Το προσφυγικό δεν προσφέρεται για “σπέκουλα” και πολιτική εκμετάλλευση ή προσωπικές επιθέσεις. Ομως, το ζήτημα είναι υπαρκτό. Θα θέλαμε να μην υπάρξει το πρόβλημα του προσφυγικού, όμως από τη στιγμή που υπάρχει πρέπει να δούμε πώς θα το διαχειριστούμε σωστά. Αν δεν συνομιλήσουμε με την κυβέρνηση, αν δεν διαβουλευτούμε μεταξύ μας, αν δεν κάνουμε συγκεκριμένες ενέργειες πώς θα το αντιμετωπίσουμε; Με αφορισμούς; Με αφορισμούς θα φύγουν αυτοί οι άνθρωποι από τη χώρα μας; Προφανώς είναι ένα πρόβλημα που προκλήθηκε από άλλους, έχει διεθνείς διαστάσεις και έχει να κάνει με τους πολέμους στην περιοχή. Επομένως ο αριθμός των 2.000 μεταναστών στην Κρήτη, ένα νησί που δέχεται δεκάδες χιλιάδες κόσμο από άλλες χώρες αλλά και εκατομμύρια τουριστών δεν είναι πρόβλημα. Θα προκληθεί πρόβλημα από τον υπερβολικό θόρυβο, την πολιτική εκμετάλλευση και τη “σπέκουλα”. Ενα μικρό πρόβλημα που μπορούμε να το διαχειριστούμε ως μικρό μπορεί να γίνει μεγάλο με τη συμπεριφορά ορισμένων».
ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
Απευθυνόμενος στους δημότες και στους πολίτες των Χανίων ο κ. Βάμβουκας τους καλεί να είναι προσεκτικοί καθώς καθημερινά κυρίως μέσω Διαδικτύου γίνεται μία προσπάθεια τρομοκράτησής τους. «Θα πρότεινα στον κόσμο να είναι καχύποπτος στις “κορώνες” τις αντιμεταναστευτικές, να προσέχει τι ακούει και να προσπαθεί να σκέπτεται ποιο είναι το λογικό και το σωστό. Να σκεφθεί ότι το νησί της Κρήτης σε δύσκολες περιόδους για την χώρα έδειξε την αλληλεγγύη του, σε δύσκολους αγώνες του έθνους άρα είναι λογικό και τώρα να δείξει την αλληλεγγύη του και η Κρητική φιλοξενία -που με ευκολία επικαλούμεθα σε αυτήν την περίπτωση- έχει όνομα. Πρέπει να αποδείξουμε ότι δεν μπορεί να περιορίζεται σε ένα κέρασμα σε ένα εστιατόριο, αλλά να είμαστε “παρών” σε μια δύσκολη στιγμή για τη χώρα».
Επίσκεψη στη Βαρκελώνη


Στη Βαρκελώνη της Ισπανίας θα βρίσκεται σήμερα ο δήμαρχος Χανίων συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου και της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. στο πλαίσιο της συμμετοχής του Δήμου Χανίων στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Mayors Adapt twinning”. Τον κ. Βάμβουκα θα αναπληρώνει κατά την απουσία του -όπως ορίζεται- ο αντιδήμαρχος Χανίων, Νεκτάριος Αλεξανδράκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου