Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010
ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ
ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
Ο άγνωστος φίλος μου!
Γιώργος Κώνστας | 29.03.2010
"Είναι καταπληκτικό να υπάρχουν άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, άγνωστοι σε εσένα, που να είναι πρόθυμοι να σε φιλοξενήσουν στο σπίτι τους και να σε ξεναγήσουν στις ομορφιές του τόπου τους", λέει η 19χρονη Annika Lindemann, που μαζί με τη συνομήλικη φίλη της Luise Marie Petter, αμφότερες από την Εσθονία, βρίσκονται αυτές τις ημέρες στην Κρήτη.
Τα δύο κορίτσια, όπως και αρκετός νεαρόκοσμος, κάνουν διακοπές εκμεταλλευόμενα το διαδίκτυο και τα site κοινωνικής δικτύωσης. Σε ιστότοπους όπως το hospitalityclub.org, άντρες και γυναίκες δηλώνουν πρόθυμοι να φιλοξενήσουν στα σπίτια τους άτομα ή και παρέες. Τα στοιχεία τους διατίθενται στους ενδιαφερόμενους, όπως και τα σχόλια που έχουν κάνει άνθρωποι που φιλοξενήθηκαν και καταγράφουν τις εντυπώσεις τους, προκειμένου να κάνουν την επιλογή τους και να είναι σίγουροι ότι ο άνθρωπος ή η οικογένεια που θα τους φιλοξενήσει είναι αυτή που θέλουν.
"Φτιάχνεις ένα λογαριασμό στο site και στη συνέχεια επικοινωνείς με ανθρώπους που επιθυμούν να σε φιλοξενήσουν. Ανταλλάσσεις μαζί τους email, συζητάς και βλέπεις τι έχουν πει για αυτόν άνθρωποι που επίσης έχει φιλοξενήσει, αν είναι ευγενικός, καλός. Ολα αυτά τα βλέπεις, συνομιλείς μαζί του και αν τα βρίσκεις όλα εντάξει κάνεις το ταξίδι", λέει η Annika. Πριν βρεθούν στα Χανιά είχαν φιλοξενηθεί πρώτα στην Αθήνα και στη συνέχεια ο προορισμός τους είναι η Ανατολική Κρήτη. "Το πρώτο μου ταξίδι με αυτόν τον τρόπο το είχα κάνει πριν από δύο χρόνια: είχα πάει στην Πορτογαλλία και στην Ισπανία. Μαζί με την Λουίζα έχουμε πάει επίσης στην Αγγλία", αναφέρει η Annika. Tι λένε όμως για όλα αυτά γονείς και φίλοι; "Οι γονείς μου δεν ξέρουν ακριβώς τον τρόπο διακοπών που επιλέγω, οι φίλοι μας όμως το βρίσκουν πολύ ενδιαφέρον και θα ήθελαν να το κάνουν επίσης" αναφέρει η Luise, ενώ η Annika υπογραμμίζει πως "οι δικοί μου γονείς το γνωρίζουν αλλά μου έχουν εμπιστοσύνη".
ΚΙΝΔΥΝΟΣ;
Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό ενός ουδέτερου παρατηρητή είναι κατά πόσο αυτός ο τρόπος διακοπών είναι ασφαλής. Δεν υπάρχει μια ανασφάλεια όταν φιλοξενείσαι από κάποιον που δεν γνωρίζεις;
"Θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο", συμφωνεί η Annika, ωστόσο -όπως συμπληρώνει- "στο site για κάθε λογαριασμό υπάρχουν σχόλια από τους άλλους για τη συμπεριφορά, τον τρόπο που ζει, τι άνθρωπος είναι. Από εκεί παίρνεις πολύ καλές πληροφορίες και στη συνέχεια συνομιλείς μαζί του και μπορείς στη συνέχεια να επιλέξεις με σιγουριά. Μέχρι τώρα, στα ταξίδια μας δεν είχαμε κανένα πρόβλημα." Οι δύο κοπέλες είναι χαρούμενες που βρίσκονται στα Χανιά, αυτήν την εποχή, παρότι ο καιρός δεν είναι και ο καλύτερος." Είναι ήσυχα και πολύ όμορφα, όσο για το καιρό, αν δεν έχετε έλθει στην Εσθονία δεν ξέρετε τι είναι χειμώνας", τονίζει η Luise. Και οι δύο κοπέλες συστήνουν σε όποιον επιθυμεί να δοκιμάσει, αφού πρώτα το ψάξει καλά, αυτόν τον τρόπο διακοπών.
"ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ
ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ"
"Εδώ και πολλά χρόνια υποδέχομαι μέσω αυτού του τρόπου κοινωνικής δικτύωσης νέα παιδιά που θέλουν να γνωρίσουν την πόλη μας", αναφέρει ο Κώστας Τζωρτζάκης, ο Χανιώτης οικοδεσπότης των δύο κοριτσιών. Οπως εξηγεί ο Κώστας, ο τρόπος αυτός τουρισμού χρησιμοποιείται από αρκετό κόσμο "που επιθυμεί να γνωρίσει καλύτερα τους τόπους που επισκέπτεται, κάτι που δεν θα μπορούσαν να το κάνουν αν έρχονταν με κάποιο γκρουπ ή μόνοι. Τους πηγαίνω στα παραδοσιακά στέκια της πόλης. Δεν το κάνουν μόνο για οικονομικούς λόγους αλλά γιατί ξέρουν ότι θα βρουν κάποιον που θα τους ξεναγήσει στον τόπο τους. Τους πηγαίνω στο "Μεσόστρατο" να ακούσουν τα ρεμπέτικα του Νεκτάριου, να ακούσουν τη λύρα του Στέλιου Κοτζαμπασάκη και την Κρητική παραδοσιακή μουσική, επίσης, σε μέρη όπως στην Σούγια όπου δεν πάει μαζικός τουρισμός και δεκάδες άλλα σημεία. Τα περισσότερα παιδιά, είναι φοιτητές και έρχονται την εποχή που κλείνουν οι σχολές τους."
Και ο Κώστας το ψάχνει αρκετά πριν αποφασίσει να πει "ναι" στον φιλοξενούμενό του: "Το να βάζεις έναν ξένο άνθρωπο σπίτι σου είναι κάτι που σίγουρα θέλει προσοχή. Το τσεκάρω αρκετά, κοιτάζω τις πληροφορίες για τον καθένα τι λένε αυτοί που τον έχουν φιλοξενήσει, βλέπω τα ενδιαφέροντά τους, αν έχουν σπουδάσει, γενικά το ψάχνω. Το καλοκαίρι παίρνω και 15 μηνύματα την εβδομάδα για να φιλοξενήσω κάποιον γιατί όλοι θέλουν να γνωρίσουν την Κρήτη. Φυσικά δεν μπορώ να τους φιλοξενήσω όλους, είμαι προσεκτικός και δεν είχα ποτέ κανένα πρόβλημα με τον οιοδήποτε. Πιστεύω ότι αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέροντα τρόπο για να έλθουν οι άνθρωποι πιο κοντά ο ένας στον άλλο, να γνωριστούν καλύτερα, να μάθουν καλύτερα τον τόπο που επισκέπτονται", καταλήγει.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου