Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2010

ΝΕΟΝΑΖΙ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Νεοναζιστικές οργανώσεις «ψαρεύουν» στο Facebook
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Κώνστας
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010


ΑΝΗΣΥΧΙΑ προκαλεί σε γονείς και εκπαιδευτικούς στα Χανιά η διείσδυση νεοναζιστικών οργανώσεων σε σχολεία του νομού. Η διείσδυση γίνεται κυρίως με την αξιοποίηση του Διαδικτύου και πιο συγκεκριμένα μέσω του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Ειδικότερα, καθηγητές του Γενικού Λυκείου Ακρωτηρίου διαπίστωσαν ότι μαθητές του σχολείου, από την Α΄ και Β΄ τάξη αλλά και από άλλες σχολικές μονάδες του νομού, είχαν γίνει μέλη σε γκρουπ στο Facebook με νεοναζιστικό περιεχόμενο.

Μετά τον εντοπισμό του γκρουπ στο Facebook, οι εκπαιδευτικοί κάλεσαν στο σχολείο τους γονείς των μαθητών, τους οποίους και ενημέρωσαν για την πράξη των παιδιών τους. Όταν οι μαθητές κλήθηκαν και ερωτήθηκαν για τους λόγους για τους οποίους έγιναν μέλη στο διαδικτυακό γκρουπ, οι περισσότεροι ισχυρίστηκαν ότι το έκαναν «για πλάκα».

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Λυκείου Ακρωτηρίου κ. Δημήτρης Λουπασάκης τόνισε ότι «πριν γίνει αντιληπτό το προαναφερόμενο γεγονός, καθηγητές είχαν παρατηρήσει ότι ορισμένοι- ευτυχώς ήταν λίγοι- μαθητές αντιδρούσαν περίεργα όταν στις τάξεις συζητούνταν θέματα μεταναστών, δημοκρατίας και ελευθερίας. Θέλαμε να πούμε στα παιδιά, καλοπροαίρετα, ότι ο δρόμος που ακολούθησαν είναι λάθος. Ήμασταν υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε τους γονείς, οι περισσότεροι από τους οποίους έπεσαν από τα σύννεφα».

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Λυκείου, τα περισσότερα παιδιά ήταν μαθητές των πρώτων τάξεων, κάτι που κατά πάσα πιθανότητα σημαίνει ότι είχαν «προσηλυτιστεί» από το Γυμνάσιο, όταν τα παιδιά είναι πολιτικά «αχρωμάτιστα». Η ΕΛΜΕ Χανίων πάντως ξεκίνησε μία πρωτοβουλία προβολής αντιρατσιστικού υλικού στα σχολεία καθώς η τοπική κοινωνία είναι ανήσυχη από τα φαινόμενα ακροδεξιάς βίας το τελευταίο διάστημα.

Ζημιές σε Ι.Χ. καθηγήτριας
Μήνυση κατ΄ αγνώστων κατέθεσε η διευθύντρια του 5ου Γυμνασίου Χανίων, κ. Νίκη Παντερμάκη, στο αυτοκίνητο της οποίας άγνωστος ή άγνωστοι προκάλεσαν την Παρασκευή ζημιές. Την ημέρα που έγινε το περιστατικό, στο σχολείο παρουσιαζόταν στους μαθητές η αντιρατσιστική θεατρική παράσταση «Χωρίς διαβατήριο», η οποία είχε παρουσιαστεί την περασμένη Πέμπτη σε μαθητές Λυκειών και ΕΠΑΛ του νομού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου