Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2010

ΤΗΓΑΝΟΛΑΔΑ


ΔΙΑΚΟΣΙΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ-ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Βιοκαύσιμο από...τηγανόλαδο


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΩΝΣΤΑ
Σε βιοκαύσιμο μετατρέπονται μεγάλες ποσότητες τηγανόλαδων που παράγονται από εστιατόρια, ταβέρνες και ξενοδοχεία των Χανίων! Ο βιολογικός αυτός τρόπος ανακύκλωσης ενός "άχρηστου προϊόντος" έχει σημαντικά οφέλη για το περιβάλλον και την οικονομία. Στα Χανιά πριν από μια πενταετία η εταιρεία " Cretan Nectar", ήταν από τις πρώτες στην Ελλάδα που ξεκίνησε τη διαδικασία συλλογής των μαγειρεμένων λαδιών. Σήμερα συγκεντρώνει τηγανόλαδα από 150 ταβέρνες και 50 ξενοδοχεία τα οποία και στέλνονται σε εργοστάσιο στην Αθήνα που παράγει βιοκαύσιμο, συνολικά από κάθε κιλό καθαρού μαγειρεμένου λαδιού παράγεται ένα κιλό βιοκαύσιμο.
"Πρόκειται για ένα πρόγραμμα φιλικό στο περιβάλλον στο οποίο συμμετέχουν πολλοί επαγγελματίες των Χανίων δείχνοντας την ευαισθησία τους για το θέμα" αναφέρει ο διευθυντής της εταιρείας κ. Νίκος Μπιρουράκης. Συνεργείο της εταιρείας συλλέγει τα μαγειρεμένα λάδια από ειδικούς κάδους που έχει παραχωρήσει σε κάθε εστιατόριο ή ξενοδοχείο. "Τα τηγανόλαδα συγκεντρώνονται σε ειδική δεξαμενή και μόλις μαζευτεί μια μεγάλη ποσότητα στέλνετε σε μια εταιρεία, τη μοναδική που υπάρχει στην Ελλάδα που με κάποια διαχείριση το μετατρέπει σε βιοκαύσιμο και το χρησιμοποιεί για τις ενεργειακές ανάγκες του στρατού, του δημοσίου κα. Τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία που δίνουν το τηγανόλαδο τους λαμβάνουν από εμάς μια ποσότητα ξυδιού ή κάποιο άλλο προϊόν ως δώρο. Ολα αυτά τα χρόνια έχουμε τη στήριξη των ιδιοκτητών των εστιατορίων και των ξενοδοχείων και τους ευχαριστούμε για αυτό." τονίζει ο κ. Μπιρουράκης.
Ειδικότερα τα οφέλη της συγκέντρωσης του τηγανόλαδου και της μετατροπής του σε βιοκαύσιμο είναι πάρα πολλα:
- Δίνει τέλος στα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι αποχετεύσεις των καταστημάτων καθώς τώρα δέχονται μικρότερη ποσότητα ελαίων και λιπών.
- Είναι μεγάλα τα οφέλη για το περιβάλλον καθώς μόλις 1 λίτρο τηγανόλαδο που θα ριχτεί στο έδαφος μπορεί να μολύνει πολλά τετραγωνικά χιλιόμετρα υδροφόρου ορίζοντα.
- Δεν επιβαρύνονται οι βιολογικοί καθαρισμοί, που για την απορύπανση των λαδιών είναι υποχρεωμένη να κάνουν μεγαλύτερη επεξεργασία των λυμμάτων.
Ενα από τα πολλά καταστήματα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανακύκλωση του τηγανόλαδου είναι και αυτό του Παναγιώτη Παρασκάκη στην παραλία της Νέας Χώρας. Αφού τηγανίσουν τα ψάρια, τις πατάτες, τα κολοκυθάκια, τα καλαμάρια, οι γυναίκες της κουζίνας πέρνουν το λάδι της φριτέζας ή του τηγανιού και το ρίχνουν μέσα στον μεγάλο αποθηκευτικό κάδο που βρίσκεται στον πίσω χώρο του μαγαζιού. "Εχουμε επιλέξει και δίνουμε το λάδι που χρησιμοποιούμε προκειμένου να γίνει βιοκαύσιμο. Είναι κάτι πολύ καλό καθώς αφενός δεν ρυπαίνουμε το περιβάλλον αλλά και προσφέρουμε στο γενικό σύνολο" αναφέρει ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας "Ακρογιάλι". Ο κ. Παρασκάκης υπογραμμίζει πως η συγκέντρωση των τηγανόλαδων έχει βοηθήσει σημαντικά τα καταστήματα μια και "δεν επιβαρύνει τις αποχετεύσεις μας. Ανεπιφύλακτα το συστήνω σε όλους τους συναδέλφους" καταλήγει.

1 σχόλιο: