Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010
ΚΟΛΠΟΣ ΚΙΣΑΜΟΥ
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΚΙΣΑΜΟΥ
Ανάπλαση με 14 εκατ. ευρώ
Γιώργος Κώνστας | 04.03.2010
Στα 13 - 14 εκατομμύρια ευρώ θα ανέλθει το κόστος του έργου ανάπλασης του παραλιακού μετώπου του κόλπου της Κισάμου, που προβλέπει μια συνολική αναβάθμιση σε όλη την περιοχή. Την επισήμανση αυτή έκανε χθες κατά την παρουσίαση της αρχιτεκτονικής μελέτης ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Νίκος Σκουτέλης ενώπιον των φορέων της περιοχής, του ΤΕΕ, του ΟΑΔΥΚ, της ΤΥΔΚ. O καθηγητής και οι συνεργάτες παρουσίασαν ολοκληρωμένα όλο τον σχεδιασμό τους για το παραλιακό μέτωπο που προβλέπει ήπιες δράσεις και επεμβάσεις, φιλικές στο περιβάλλον και ικανές να δημιουργήσουν μια ισχυρή αναπτυξιακή προοπτική για την περιοχή. Oι εκπρόσωποι των φορέων έκαναν τις παρατηρήσεις εκφράζοντας στο σύνολό τους την αποδοχή για την αρχιτεκτονική μελέτη.
“Κάνοντας έναν μικρό προϋπολογισμό του έργου, υπολογίσαμε ότι θα κοστίσει περίπου 13 - 14 εκατ. ευρώ. Ενα ποσό που μπορεί να εξευρεθεί από το ΕΣΠΑ”, ανέφερε ο κ. Σκουτέλης μιλώντας στα “Χ.Ν.”. Ο καθηγητής στάθηκε στην ιδιαιτερότητα του έργου χαρακτηρίζοντάς το ως ένα από τα σημαντικότερα στη Δυτική Κρήτη. “Δημιουργούνται αναπτυξιακές συνθήκες για την περιοχή για ένα εναλλακτικό τουριστικό προϊόν. Ουσιαστικά ενδυναμώνουμε το ποιοτικό χαρακτηριστικό της περιοχής που είναι το φυσικό περιβάλλον και δημιουργείται μια ραχοκοκαλιά ανάπτυξης”.
ΩΡΙΜΟ ΕΡΓΟ
Ερωτηθείς κατά πόσο έχει πιθανότητες χρηματοδότησης ένα τόσο μεγάλο έργο, δεδομένου και του κόστους του, ο καθηγητής αφού επεσήμανε πως “μέσα στο καλοκαίρι θα είμαστε ώριμοι πιστεύω από θέμα των βασικών μελετών. Στο τέλος του χρόνου πιστεύω ότι θα μπορούμε να μιλάμε για ολοκληρωμένη μελέτη, ώριμη για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ή από οπουδήποτε αλλού”, συμπλήρωσε πως το έργο “ή πρέπει να χρηματοδοτηθεί ως έχει ή δεν θα γίνει τίποτα γιατί θα υποβαθμιστεί ο ρόλος του όλου εγχειρήματος αν γίνει ένα κομμάτι του”. Δίνοντας περισσότερα στοιχεία ο κ. Σκουτέλης παρατήρησε πως “αν εξαιρέσουμε το αθλητικό κέντρο που μπορεί να έχει μια αυτονομία όλες οι άλλες δράσεις έχουν να κάνουν όχι μόνο με τα Νοπήγια και το Καστέλλι αλλά με ολόκληρη τη Δυτική Κρήτη για τον λόγο ότι το τουριστικό προϊόν που θα δημιουργηθεί από τη σύζευξη των δύο αυτών χερσονήσων (Σπάθας - Γραμπούσας) θα είναι εφάμιλλο του φαραγγιού της Σαμαριάς, εννοώ δηλαδή ότι υπάρχουν οι ελπίδες να δημιουργήσουν έναν δεύτερο πόλο έλξης τόσο σημαντικό όσο και του φαραγγιού”.
ΔΡΑΣΕΙΣ
Στο πλαίσιο της μελέτης προβλέπονται μια σειρά από δράσεις, οι πιο σημαντικές εκ των οποίων είναι οι παρακάτω:
- Δημιουργία κέντρου ιστιοσανίδας στην περιοχή των Βιγγλιών, δυτικά του λιμανιού της Κισάμου.
- Κατασκευή χώρων αναψυχής στην περιοχή του λιμανιού.
- Δημιουργία μαρίνας στο ανατολικό πλευρό του λιμανιού.
- Δημιουργία ποδηλατοδρόμου και πεζοδρόμου σε όλο το μήκος του έργου.
- Εργα ανάπλασης του λιμενίσκου της “Λίμνης” με κατασκευή χώρου υποδοχής σκαφών, ενιαία πλακόστρωση κ.ά.
- Χώροι στάθμευσης, κτήριο ενοικίασης ποδηλάτων, δημιουργία χώρων αναψυχής στην περιοχή του ποταμού Καμαριανού.
- Χώρος ενημέρωσης για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αναψυκτήριο στην περιοχή του ποταμού Κακοπέρατου.
- Αθλητικό κέντρο με γήπεδα 5Χ5 και ιπποφόρβειο με χώρους σταυλισμού κοντά στο πυρηνελαιουργείο Γιαννούλη.
- Κέντρο ενοικίασης ποδηλάτων, χώρων αναψυχής και στάθμευσης στα Νοπήγια.
Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν οι δήμαρχοι Μηθύμνης Γ. Μυλωνάκης και Κισάμου Φ. Σκουλάκη, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Κουμάκης (Μηθύμνης) Καλαϊτζάκης, Κουνελάκης, Σταθάκης και η αντιδήμαρχος Κισάμου κα Ροδουσάκη, ο πρόεδρος του ΤΕΕ τμ. Δυτ. Κρήτης κ. Πιταριδάκης, ο προϊστάμενος Τεχνικών Υπηρεσιών του ΟΑΔΥΚ κ. Πατρελάκης κ.ά.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου