Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΠΙΣΧΕΣΗ



ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ
Επίσχεση εργασίας
20.03.2010

Πρόγραμμα ασφαλούς εφημέρευσης, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η ζωή των πολιτών που θα βρεθούν στο Νοσοκομείο Χανίων, αποφάσισαν χθες οι γιατροί του ιδρύματος στη γενική τους συνέλευση. Παράλληλα, δήλωσαν την θέλησή τους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους με την επίσχεση εργασίας, καθώς παραμένουν απλήρωτοι για τις εφημερίες που έχουν πραγματοποιήσει από τον περασμένο Νοέμβριο.
Η συνέλευση ήταν ιδιαίτερα μαζική και στις τοποθετήσεις τους οι γιατροί εξέφρασαν την θέληση τους να εντείνουν τις κινητοποιήσεις, από τη μια καταδεικνύοντας στους Χανιώτες ποιοι είναι υπεύθυνοι για την κατάσταση αυτή, αλλά και για να μην προκληθούν προβλήματα στην παροχή υπηρεσιών υγείας. Παράλληλα, επισημάνθηκε η παντελής απουσία των τοπικών αρχών (βουλευτών, νομαρχίας, δήμων) για ένα τόσο μείζον πρόβλημα όπως η λειτουργία του Νοσοκομείου.
Πρώτος πήρε το λόγο ο κ. Σιδεράς, ο οποίος και μίλησε για ανάγκη ενότητας όλου του κλάδου. Παράλληλα, τόνισε πως το πρόγραμμα ασφαλούς εφημέρευσης πρέπει να το υπογράφει η διοίκηση του νοσοκομείου και πρότεινε την Δευτέρα να γίνει συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, να κληθούν όλες οι τοπικές αρχές και να ακολουθήσει συγκέντρωση στην πλατεία Δημ. Αγοράς. Ο κ. Χριστουλάκης τόνισε πως παρά τα προβλήματα το νοσοκομείο "δεν μπορεί να κλείσει" και συμπλήρωσε πως είναι υπέρ του προγράμματος ασφαλούς εφημερίας. Να συνεχιστεί η επίσχεση εργασίας παράλληλα με την ασφαλή εφημέρευση, πρότεινε ο κ. Μαραθιανός, ενώ ο κ. Λιοδάκης υπογράμμισε την ανάγκη ενότητας ανάμεσα σε ειδικευμένους και ειδικευόμενους γιατρούς καθώς "πάγια πολιτική της κάθε κυβέρνησης είναι να στρέφει τη μια κατηγορία εργαζομένων σε βάρος της άλλης". Ο γραμματεάς της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ Χανίων κ. Α. Κρασουδάκης επισήμανε πως με τη μείωση κατά 10% των πόρων προς την Υγεία μέσα από το πρόγραμμα σταθερότητας της κυβέρνησης δεν θα γίνουν οι αναγκαίοι διορισμοί γιατρών και θα προκληθούν προβλήματα στη χρηματοδότηση των νοσοκομείων. Ο γιατρός κ. Γ. Αρχοντάκης ανάφερε πως έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ότι "θα πληρωθούμε άμεσα για τις εφημερίες μας" και ο ίδιος ως επικεφαλής της ιατρικής υπηρεσίας τόνισε πως θα υπογράψει τις ασφαλείς εφημερίες.
Ακολούθησαν και άλλες τοποθετήσεις γιατρών και ψηφοφορία όπου εγκρίθηκε η συνέχιση της επίσχεσης εργασίας ενώ το πρόγραμμα ασφαλών εφημερίων να καταρτίζεται από τους διευθυντές των κλινικών.
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Με ανακοίνωσή του, ο Ιατρικός Σύλλογος Χανίων "συμπαρίσταται στον αγώνα των Νοσοκομειακών γιατρών και απαιτεί:
1) Άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων στο ακέραιο.
2) Εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης εργασίας στο σύνολό της
3) Την ανάληψη ευθυνών της πολιτικής ηγεσίας ως προς την ακέραιη παροχή της νοσοκομειακής περίθαλψης.
Περιμένουμε από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να ανταποκριθεί άμεσα για την επίλυση αυτών των προβλημάτων".

Σε δύσκολη θέση οι ειδικευόμενοι
"Βρισκόμαστε με την πλάτη στον τοίχο, έχουμε να πληρωθούμε εφημερίες από το Νοέμβριο όταν ο μισθός μας είναι 1.000 ευρώ" ανέφερε ο ειδικευόμενος κ. Γ. Φραγκιουδάκης. Αλλοι ειδικευόμενοι υπογράμμισαν πως έχουν ξεπεράσει κάθε όριο και ότι ζουν με δανεικά, καθώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Καλύτερα μοντέλο... παρά γιατρός

"Συνάδελφοι, με βάση τα τελευταία μέτρα ένας ειδικευόμενος γιατρός αμείβεται με 4 ευρώ την ώρα, ένας ειδικευμένος με 7-8 ευρώ και τα γυμνά μοντέλα στην Σχολή Καλών Τεχνών με 11-12 ευρώ, έχω και το σχετικό Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης προς επιβεβαίωση. Επομένως ετοιμαστείτε" είπε ο γραμματέας της ΕΓΕΣΥΧ Α. Κρασουδάκης, δίνοντας ένα εύθυμο τόνο στη χθεσινή συνέλευση. Οπως ξεκαθάρισε δεν έκανε χιούμορ, αλλά τα στοιχεία αυτά ισχύουν και είναι στη διάθεση του καθένα. Καλύτερα λοιπόν γυμνό μοντέλο... παρά γιατρός.

Γ.ΚΩΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου