Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012
ΑΠΟ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΚΡΗΤΙΚΟΥΣ
Ενδιαφέρον για τη μελισσοκομία
Δημοσιεύθηκε στις: 12-09-2012
Περισσότεροι από 3.000, νέοι στην πλειοψηφία τους, στην Κρήτη ασχολούνται με τη μελισσοκομία, την ίδια ώρα που το νησί μας παρουσιάζει ίσως τον μεγαλύτερο αριθμό σμηνών και κυψελών ανά τ.μ. στην Ευρώπη. Ωστόσο, όλη αυτή η παραγωγή μελιού, εξαιρετικής ποιότητας, δεν θα έχει κανένα αντίκρισμα, αν δεν υπάρξει πιστοποίηση του προϊόντος ως παράγωγο της Κρήτης.
Αυτά τα στοιχεία παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της ημερίδας με θέμα «Μελισσοκομία και Εσπεριδοειδή στην Κρήτη. Μαζί για ένα κοινό μέλλον», που πραγματοποιήθηκε χθες στο «Τσιράκειο Πολιτιστικό Κέντρο» στον Σκινέ.
Χαρακτηριστική η εισήγηση του γεωπόνου κ. Δ. Ισαακίδη από το Μελισσοκομικό Κέντρο Κρήτης που στάθηκε στα προβλήματα και στις προοπτικές της μελισσοκομίας στα Χανιά, υπογραμμίζοντας την ανάγκη της διατήρησης των περιοχών που «βόσκουν» οι μέλισσες από τη χωρίς όρια ανάπτυξη.
Από τη μεριά του ο κ. Βάλτερ Χάφεκερ, πρόεδρος της Ενωσης Ευρωπαίων Επαγγελματιών Μελισσοκόμων, κληθείς να σχολιάσει την αθρόα εισαγωγή μελιών από τρίτες χώρες με φαρμακευτικά σκευάσματα που έχουν απαγορευτεί στην Ευρώπη, ανέφερε πως προτιμώντας τα τοπικά προϊόντα οι καταναλωτές είναι πιο σίγουροι για την ποιότητά τους. Επίσης σημείωσε πως υπάρχουν κανονισμοί στην Ε.Ε. που ορίζουν ότι κάποιος μπορεί να βάλει αντί του τόπου παραγωγής του μελιού που πουλά, τον τόπο συσκευασίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να συσκευάζει μέλι στην Κρήτη και να το πουλά ως κρητικό, ενώ το έχει αγοράσει πολύ πιο φτηνό από τρίτη χώρα!
Στην ασθένεια της νοζεμίασης αναφέρθηκε ο κ. Αριστομένης Κατζαγιαννάκης, κτηνίατρος στο Κτηνιατρικό Εργαστήριο Ηρακλείου, υπογραμμίζοντας πως με σωστούς χειρισμούς, χωρίς τη χρήση σκευασμάτων, μπορεί να αντιμετωπιστεί. Η επίσης κτηνίατρος από την Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας, κα Κ. Καρατάσου, επεσήμανε ότι μπορεί να συνυπάρξει η μελισσοκομία με τα εσπεριδοειδή, ενώ στην καταπολέμηση των εχθρών των εσπεριδοειδών με σκευάσματα, που δεν θα είναι τοξικά για τις μέλισσες, αναφέρθηκε ο κ. Π. Βογιατζάκης, γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας.
Τέλος, εκ μέρους των διοργανωτών ο δήμαρχος Πλατανιά, κ. Γ. Μαλανδράκης, σημείωσε πως η μελισσοκομία είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας της αγροτικής παραγωγής και στόχος της ημερίδας είναι να φανεί ότι η μελισσοκομία και τα εσπεριδοειδή μπορούν να συνυπάρξουν.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου