Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012
ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥΠΟΛΗ
Απειλή η διάβρωση
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 03-09-2012
Αντιμέτωπη με τη διάβρωση βρίσκεται και η περιοχή της Γεωργιούπολης, ένα φαινόμενο που -ειδικά φέτος- έκανε έντονα την εμφάνισή του.
Αιτία οι αυθαίρετες κατασκευές στον αιγιαλό, η απόρριψη αδρανών υλικών στον χείμαρρο 'Περαστικό', αλλά και το τσιμέντο που χρησιμοποιήθηκε για την αντιστήριξη της κατασκευής πεζοδρόμου παράλληλα με τη θάλασσα.
Το πρόβλημα απασχολεί έντονα τον Δήμο, που αναζητά τη δυνατότητα μέσω πόρων της Περιφέρειας, αλλά και την επιστημονική καθοδήγηση του Πολυτεχνείου Κρήτης, να σταματήσει τη διάβρωση και να μην εξελιχθεί περισσότερο, όπως έγινε στον κόλπο των Χανίων.
«Η διάβρωση είναι σοβαρή. Δημοπρατήσαμε 500 τ.μ. σε μια περιοχή, 300 τ.μ. σε μια άλλη και έχει μείνει το 1/3 της ακτής στους ανθρώπους που έχουν ενοικιάσει τον αιγιαλό και τώρα ζητάνε τα χρήματά τους πίσω», δηλώνει στα 'Χ.Ν.' ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα παραλιών κ. Νίκος Κοκολάκης.
Οπως εξηγεί ο κ. Κοκολάκης, πέρυσι είχε γίνει μια πρώτη συζήτηση με το Πολυτεχνείο που έδωσε ένα κοστολόγιο για την εκπόνηση μελέτης. Στη συνέχεια ο Δήμος απευθύνθηκε σε ιδιωτικές εταιρείες που όμως είχαν ακόμα πιο μεγάλο κόστος και τώρα διερευνά τη δυνατότητα χρηματοδότησης της μελέτης από την Περιφέρεια Κρήτης.
«Πρόκειται για μια παραλία που καθημερινά κάνουν μπάνιο 5.000 άτομα το λιγότερο και η οποία καθημερινά χάνεται. Για να επανέλθει η παραλία στην αρχική της μορφή πρέπει να παρθούν μια σειρά από μέτρα», υπογραμμίζει ο κ. Κοκολάκης. Τα μέτρα αυτά αφορούν:
? Την απομάκρυνση των αυθαίρετων κατασκευών που είναι πάνω στον αιγιαλό.
? Την απομάκρυνση των αδρανών υλικών (πέτρες, κυρίως μεγάλες) που έχουν ριχτεί στα ποτάμια της περιοχής, κυρίως στον χείμαρρο 'Περαστικό', με αποτέλεσμα κάθε μήνα η κοίτη του ποταμού να αλλάζει κατεύθυνση.
«Εχουμε κάποιες δεσμεύσεις ότι θα φύγουν οι αυθαίρετες κατασκευές από τον αιγιαλό και θα δούμε μήπως με μελέτη απομακρύνουμε τις πέτρες από το ποτάμι, έτσι ώστε να έχει μία κατεύθυνση. Αν προχωρήσουμε σε αυτές τις κινήσεις, μας είπαν από το Πολυτεχνείο ότι η παραλία θα αρχίσει να επανέρχεται και το ποτάμι παράλληλα θα επιστρέψει στην αρχική του θέση και δεν θα εκτίνεται ανατολικά 'τρώγοντας' ένα μεγάλο τμήμα της παραλίας», δηλώνει ο δημοτικός σύμβουλος.
ΤΣΙΜΕΝΤΟ
Ο κ. Στέλιος Αποστολάκης είναι ιδιοκτήτης καντίνας, κάτω ακριβώς από τον μεγάλο χώρο στάθμευσης της Γεωργιούπολης, κοντά στον μόλο που οδηγεί στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Μας δείχνει φωτογραφιές της περιοχής πριν από 6 χρόνια, όπου διακρίνεται ξεκάθαρα μια μεγάλη παραλία την οποία τώρα... δεν βλέπεις.
«Ολα έγιναν πριν από 5 - 6 χρόνια, όταν έφτιαξαν ένα τσιμεντένιο τοιχίο για να στηρίξει έναν πεζόδρομο που φτιάχθηκε παράλληλα με την παραλία. Το κύμα πλέον δεν σπάει μόνο του, αλλά κτυπά πάνω στο τοιχίο και γυρίζει πίσω παρασύροντας την άμμο. Πριν από 6 χρόνια υπήρχε μια παραλία πλάτους 40 μέτρων, όλο αμμουδιά. Φτιάχτηκε ο πεζόδρομος και το τσιμεντένιο τοιχίο για να τον στηρίξει και την πρώτη χρονιά 'χάθηκαν' 15 μέτρα. Εμείς λέμε ή να γίνει κάποιος μόλος ή να φύγει ο πεζόδρομος και ο τοίχος πάνω από τη θάλασσα», λέει ο κ. Αποστολάκης.
Ηδη ο ίδιος έχει μεταφέρει το σύνολο σχεδόν των ομπρελών του πάνω από τον πεζόδρομο, αφού η παραλία δεν υπάρχει πια!
ΣΤΟΝ 'ΠΕΡΑΣΤΙΚΟ'
Ενα ιδιαίτερο φαινόμενο λαμβάνει χώρα στις εκβολές του ποταμού 'Περαστικού'. Η κοίτη του ποταμού έχει μετακινηθεί προς τα ανατολικά σε μια απόσταση 100 μέτρων, παρασύροντας ένα μεγάλο τμήμα της παραλίας! «Μπροστά στο κατάστημά μου είχε μια τεράστια παραλία, που έχει εξαφανιστεί. Η εκβολή του ποταμού έχει μετακινηθεί ανατολικά και έχει 'φάει' ένα μεγάλο τμήμα της», αναφέρει ο κ. Νικόλαος Μπαντουβάκης, επαγγελματίας που δραστηριοποιείται 8 χρόνια στην περιοχή. Οπως εξηγεί ο κ. Μπαντουβάκης: «Εδώ καθημερινά μεγάλοι άνθρωποι, τουρίστες που περπατάνε, κάνουν τη βόλτα τους, πέφτουν και κτυπάνε. Εχει φύγει όλη η παραλία. Ο ποταμός έχει 100 φορτηγά με μπάζα, με αποτέλεσμα να έχει αλλάξει η φυσική ροή του και να παρασέρνει την παραλία. Αν συνεχιστεί αυτό, σε 10 χρόνια δεν θα υπάρχει παραλία. Απαιτείται από τον Δήμο, την Περιφέρεια, την Πολιτεία μια κίνηση για να σωθεί η παραλία», καταλήγει.
Χάθηκε παραλία 40 μέτρα!
Ενδεικτικές είναι οι φωτογραφίες που μας έδωσαν επαγγελματίες της Γεωργιούπολης. Η παραλία δίπλα στον Αγιο Νικόλαο, όπως φαίνεται τόσο από τη φωτογραφία του 2006 όσο και από την αεροφωτογραφία, εκτεινόταν σε ένα βάθος 40 μέτρων περίπου μέσα στη θάλασσα. Χαρακτηριστικά στην αεροφωτογραφία υπάρχουν συστάδες ομπρελοκαθισμάτων σε 4 και 3 σειρές αντίστοιχα. Σήμερα οι μεν αριστερές ομπρέλες έχουν ανέβει στο σημείο που φαίνεται η καντίνα, ενώ οι δεύτερες έχουν περιοριστεί σε δύο σειρές σε ένα τμήμα της και καθόλου στο υπόλοιπο.
Στη δε φωτογραφία του 2006 φαίνεται ξεκάθαρα το μέγεθος της παραλίας τότε.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου