Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΜΑΧΑΙΡΟΥΣ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ
Αιθέρια έλαια από βότανα!
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 10-09-2012
«Στην Κρήτη με τα τόσα ενδημικά φυτά, τη σπάνια χλωρίδα, τα μοναδικά βότανα, δεν είναι δυνατόν να μην τα αξιοποιούμε για την παραγωγή αιθέριων ελαίων», λέει ο γεωπόνος, κ. Κώστας Κοκολάκης.
Στους Μαχαιρούς Αποκορώνου δημιούργησε μία πρότυπη οικογενειακή μονάδα που συσκευάζει βότανα, αλλά κυρίως παράγει αιθέρια έλαια που μπορούν να αξιοποιηθούν για την κουζίνα, την παραγωγή προϊόντων ομορφιάς και τη φαρμακευτική.
Τον συναντάμε στον χώρο της μικρής μονάδας που δημιούργησε το 2010 αναζητώντας εναλλακτικές καλλιέργειες που θα διαφοροποιούνται από την αποκλειστικότητα της ελιάς που επικρατεί στην Κρήτη.
«Στόχος μας, όταν ξεκινούσαμε, αλλά και τώρα, είναι η αξιοποίηση των βοτάνων της περιοχής συν κάποια άλλα, όπως η λεβάντα, ο δίκταμος, η ρίγανη και για βότανο και για αιθέριο έλαιο ο δυόσμος. Τα καλλιεργούμε σε εδάφη της περιοχής που είναι ημιορεινή και κάποια άλλα σε ορεινά χωράφια. Μιλάμε για 6 στρέμματα με διάφορες καλλιέργειες. Οι ποσότητες είναι μικρές και πολλές καλλιέργειες έχουν πειραματικό χαρακτήρα καθώς συνεχίζουμε να ψαχνόμαστε», αναφέρει ο γεωπόνος.
Η καλλιέργεια των βοτάνων είναι όμοια με αυτήν των άγριων. Χωρίς λιπάσματα, ψεκάσματα, χωρίς πολλά νερά. Παράλληλα, ο κ. Κοκολάκης μαζεύει άγριες δάφνες και ρίγανη από την περιοχή, αλλά και ευκάλυπτο από τα πολλά δέντρα που υπάρχουν στην περιοχή. Οι ποσότητες που είναι καλές για συσκευασία συσκευάζονται ως ξερά βότανα. Αυτά διατίθενται κυρίως στην εγχώρια αγορά με την επωνυμία 'Κρητική Πανδαισία' (Creatian Fest).
Η ΑΠΟΣΤΑΞΗ
Τα υπόλοιπα πάνε για απόσταξη. Τοποθετούνται στο ανοξείδωτο αποστακτήριο που λειτουργεί με ατμό. Για κάθε «καζανιά» βοτάνων προκύπτει μια πολύ μικρή ποσότητα ελαίου, το οποίο και συσκευάζεται σε φιαλίδια των 10, 20 και 30 ml. Ενα από αυτά τα μπουκαλάκια των 10 ml μπορεί να πουληθεί και 10 ευρώ ακόμα και πιο πολύ ανάλογα το περιεχόμενο.
«Εχουμε είδος ρίγανης που προέρχεται από την ηπειρωτική Ελλάδα, που παράγει μεγαλύτερη ποσότητα αιθέριου ελαίου. Στη μαλλοτήρα, στη μέντα είναι δύσκολο να κάνεις έλαιο. Αντίθετα έχω κάνει δοκιμές με μανταρίνι που δεν απέδωσαν πολλά, αλλά θα ξαναδοκιμάσω με άλλους τρόπους», αναφέρει ο συνομιλητής μας καθώς μας δείχνει ένας μέρος της ποσότητας των βοτάνων και των φυτών που έχει συλλέξει και τα οποία σύντομα θα πάρουν τον δρόμο για το αποστακτήριο. Πρόβλημα σε ό,τι αφορά τη διάθεση των προϊόντων αυτών είναι το νομικό πλαίσιο που ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει.
Η ΔΙΑΘΕΣΗ
Ενα μέρος της παραγωγής του κ. Κοκολάκη διατίθεται λιανικά σε ξένους τουρίστες που επισκέπτονται τη μικρή του μονάδα. Ενω άλλο τροφοδοτεί αρτοποιεία της Κρήτης που το χρησιμοποιούν για την παραγωγή τους σε αρτοποιήματα, ενώ στέλνει και στη Γερμανία σε εξειδικευμένα σε αιθέρια έλαια καταστήματα. Παράλληλα, όμως, μία ποσότητά του βρίσκεται σε Αμερικανικό Ινστιτούτο προκειμένου να του δώσουν τις προδιαγραφές που πρέπει να έχει το προϊόν του για να μπει στην αμερικανική αγορά!
«Είναι πολλά χρόνια τώρα που ψάχνομαι στο θέμα των αιθέριων ελαίων. Είχα και πρόταση από δημόσιο οργανισμό στη Βραζιλία να δουλέψω εκεί πάνω σε 1.000 στρέμματα γης, ωστόσο, αποφάσισα να μείνω στην Κρήτη. Φαινόταν από χρόνια ότι η μονοκαλλιέργεια της ελιάς κάποια στιγμή θα γύριζε μπούμερανγκ για τον παραγωγό. Αν δεν γυρίσουμε στην ύπαιθρο να παράγουμε κανονικά, να αναζητήσουμε νέες εναλλακτικές καλλιέργειες, αξιοποιώντας τον πλούτο της κρητικής γης, δύσκολα θα ξεφύγουμε από τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτοί που έχουν δείξει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα βότανα της Κρήτης και έχουν γράψει και τα περισσότερα βιβλία γι? αυτά είναι οι Γερμανοί», καταλήγει ο κ. Κοκολάκης.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου