Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012
ΚΑΙ ΑΠΟ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Αντιδράσεις για το χαράτσι στα συγγράμματα
Δημοσιεύθηκε στις: 10-09-2012
Μεγάλες αντιδράσεις ανάμεσα στους φοιτητές βρίσκει η επιχειρούμενη κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων. Μιλώντας στα 'Χ.Ν.' φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης τονίζουν πως αν περάσει, μέσα στα μέτρα περικοπών των 11 δισ. και αυτή η ρύθμιση, θα είναι άλλο ένα χτύπημα σε βάρος των οικογενειών τους.
«Η επιχειρούμενη κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων στα πανεπιστήμια είναι ένα ακόμα μέτρο που κάνει δύσκολη την καθημερινότητα του φοιτητή και της οικογένειάς του. Προστίθεται σε μια σειρά από δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε ως φοιτητές π.χ. στο τμήμα μου είμαστε υποχρεωμένοι να αγοράζουμε όλα τα υλικά που απαιτούνται για τις εργασίες μας. Το ίδιο πάει να γίνει και με τα βιβλία», δηλώνει ο Γιώργος Τζήμας φοιτητής του τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Η κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων σύμφωνα με τους φοιτητές δεν έχει καμία δικαιολογία ούτε οικονομική ούτε επιστημονική. «Το μόνο που ενδιαφέρονται οι κυβερνώντες είναι να μειωθεί ή και να καταργηθεί η χρηματοδότηση στα πανεπιστήμια, να μην παρέχεται δωρεάν παιδεία, να μην υπάρχει η προσφορά της απαιτούμενης γνώσης. Και αυτή η περικοπή γίνεται για λόγους εισπρακτικούς. Αν πραγματικά τους ενδιέφερε η ουσία της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης θα προχωρούσαν σε αυξήσεις στη διάθεση χρημάτων για τη σωστή λειτουργία τους πανεπιστημίου, για να λειτουργήσουν σωστά όλες οι δομές ενός δημόσιου Ιδρύματος. Εμεί ως φοιτητές θέλουμε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο με ελεύθερη πρόσβαση σε όλα. Η γνώση να αποτελεί εργαλείο στα χέρια του φοιτητή ούτως ώστε να αποκτήσει καλλιέργεια ολόπλευρη και τελειώνοντας να είναι ένας ολοκληρωμένος και καλλιεργημένος άνθρωπος και όχι ένα ρομπότ», τονίζει ο φοιτητής.
ΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Περισσότερο από ποτέ πρέπει να μιλήσουμε για το τι ρόλο θέλουμε να εξυπηρετεί το Πανεπιστήμιο σήμερα. Θέλουμε ένα ίδρυμα που να ασχολείται με την πολεμική έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας θα τα χρησιμοποιούν εξολοθρεύοντας λαούς, οργανισμοί όπως το ΝΑΤΟ ή ειδικά αυτήν την περίοδο που η χώρα θέλει παραγωγική ανασυγκρότηση ένα πανεπιστήμιο που να βγάζει επιστήμονες που πρώτο μέλημά τους θα είναι να στηρίξουν, να βοηθήσουν, να συνδράμουν την κοινωνία;» διερωτάται ο Δημήτρης Ζόγκας, συμπληρώνοντας πως το φοιτητικό κίνημα θα αγωνιστεί για να ανατρέψει την κατάσταση που διαμορφώνεται και στην παιδεία.
Ειδικότερα για τυχόν κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων ο φοιτητής τονίζει «μια τέτοια προοπτική, που δεν έχει διαψευστεί η υλοποίησή της, θα είναι καταστροφική για τα παιδιά και τις οικογένειές τους. Φάνηκε από τις τελευταίες πανελλήνιες εξετάσεις πως η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών διάλεξε σχολές στην πόλη τους, ανεξάρτητα αν ήταν στις πρώτες προτιμήσεις τους. Και στο τμήμα μου οι μισοί του πρώτου έτους είναι από τα Χανιά. Επίσης κάτι που ακούγεται πολύ έντονα είναι η συρρίκνωση ακόμα και κατάργηση της φοιτητικής μέριμνας. Σε συνδυασμό με τα βιβλία ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελέσει το τελευταίο χτύπημα σε φοιτητές και τις οικογένειές τους. Δεν θα είναι σπάνιο πια να βλέπουμε φοιτητές να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους στο 3ο και στο 4ο έτος γιατί δεν θα μπορούν να σπουδάσουν».
Στην επισήμανση ότι το Υπουργείο προχωρεί σε αυτές τις κινήσεις για να εξοικονομήσει χρήματα σε μια δύσκολη εποχή ο φοιτητής απαντάει λέγοντας πως «η κυβέρνηση μας λέει πως ό,τι κάνει γίνεται για το καλό μας, όταν με τις πολιτικές τους έχουν οδηγήσει τις οικογένειές μας στα όρια της εξαθλίωσης. Επίσης λένε ότι θα έχουμε μείωση της κατανάλωσης χαρτιού -προβάλοντας δήθεν φιλοπεριβαλλοντικούς λόγους- εκείνοι που έχουν καταστρέψει το περιβάλλον, που μειώνοντας τα κονδύλια για πυρόσβεση άφησαν όλη τη χώρα να καεί το τελευταίο διάστημα. Θα μας βρουν και αυτή τη φορά απέναντί τους, με ένα δημοκρατικό, ανατρεπτικό, φοιτητικό κίνημα».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου