Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012
ΣΤΗΝ ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ ΚΟΛΥΜΠΑΡΙΟΥ
Πνοή ζωής στο παλιό ελαιουργείο
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 10-09-2012
Ανάσα πολιτισμού, ιστορίας αλλά και φιλοσοφίας για μια διαφορετική ανάπτυξη, η προσπάθεια ανοίγματος ενός εκ των πρώτων ελαιουργείων που έγιναν στα Χανιά, αυτό της Κρύας Βρύσης στο Κολυμπάρι. Χθες το εργοστάσιο άνοιξε και πάλι μετά από δεκαετίες. Χάρη στις προσπάθειες των κατοίκων που καθάρισαν και ανέδειξαν τον χώρο οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν ένα ξεχωριστό βιομηχανικό μνημείο της εποχής, να δουν φωτογραφίες παλιές από την καθημερινότητα των κατοίκων αλλά και να κουβεντιάσουν και να συζητήσουν για την περαιτέρω συνεργασία τους για το κοινό καλό της περιοχής.
Το ελαιουργείο κατασκευής του 1932 με μηχανήματα σύγχρονα για την εποχή του, κατασκευασμένα όλα στην Ελλάδα -και μάλιστα ένα εξ αυτών στα Χανιά- αποτέλεσε πόλο έλξης για πολλές δεκάδες κατοίκους της περιοχής και όχι μόνο χθες το απόγευμα.
Ενας εξ αυτών ο κ. Γιώργος Μποτζολάκης, δεν έκρυβε τη συγκίνησή του που βρέθηκε σε έναν χώρο που τον γνώριζε πολύ παλιά ως παιδί την δεκαετία του ΄30. «Τα παιδιά της εποχής εκείνης, παιδιά στερημένα, ερχόμασταν εδώ για να πούμε τα κάλαντα για να πάρουμε λίγο λάδι για το χαρτζιλίκι μας. Δίπλα στο ελαιουργείο ήταν ένα μαγαζάκι για να εξυπηρετεί το χωριό. Πουλούσε ψωμί και εμείς παίρναμε μια φέτα και τρυπώναμε στο ελαιουργείο και βουτούσαμε το ψωμί μέσα στο λάδι για να το φάμε», θυμάται. Το εργοστάσιο ήταν δημιούργημα του προοδευτικού κατοίκου της περιοχής Ιπποκράτη Παπαγιαννάκη, θείου του πρώην ευρωβουλευτή Μιχάλη Παπαγιαννάκη και μετά από χρόνια πήρε συνεταιριστική μορφή με τη συμμετοχή των κατοίκων της περιοχής. «Οι κακές συγκυρίες και ο άκρατος ανταγωνισμός το έκλεισαν», είπε ο κ. Μποτζολάκης.
Μεγάλη η συγκίνηση και για τον κ. Νίκο Αναγνωστάκη παλιό διαχειριστή του εργοστασίου. «Σε κάθε γωνιά έβλεπες κόσμο να δουλεύει. Απαιτούνταν τότε πολλοί εργάτες, άλλοι για τους ντορβάδες, άλλοι για να φέρνουν τον ελαιόκαρπο άλλοι για τον διαχωριστήρια. Όταν βγήκαν τα πρώτα φυγοκεντρικά δεν μπορούσε να συνεχίσει να λειτουργεί», θυμάται.
«Αυτό το ελαιοτριβείο αποτελούσε για πολλά χρόνια τον αναπτυξιακό πυλώνα για την Κρύα Βρύση, την Πανέθημο, τα Δελιανά, τον Αστρικά. Εδώ και έναν χρόνο ακολουθώντας τη λογική της τελευταίας διαχείρισης του ελαιουργείου, που ήταν συλλογική, αποφασίσουμε να στήσουμε έναν αναπτυξιακό πολιτιστικό φορέα, τον 'Τα Όμορφα Χωριά Μας' προσπαθώντας να δούμε πώς θα γίνει πάλι επισκέψιμο αυτό το βιομηχανικό μνημείο αλλά και να αναζητήσουμε νέα αναπτυξιακά στοιχεία για τα χωριά της περιοχής», ανέφερε ο κ. Μαθιός Φραντζεσκάκης, μέλος του πολιτιστικού φορέα. Το όραμα της πρωτοβουλίας αγκαλιάστηκε από τους κατοίκους τη περιοχής κάτι που φάνηκε και από τη συμμετοχή τους. Από τη μεριά του ο αντιδήμαρχος Πλατανιά κ. Γ. Μαλακωνάκης σημείωσε πως η όλη πρωτοβουλία είναι άξια επαίνων και ο Δήμος τη στηρίζει. Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Αναπτυξιακός - Πολιτιστικός Φορέας 'Τα Όμορφα Χωριά Μας' και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πανέθημου - Κρύας Βρύση και συνοδεύτηκε από μουσική εκδήλωση και προβολή ντοκιμαντέρ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου