Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010
ΤΕΔΚ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ
ΤΟΠΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
“Αγκάθι” το ιδιοκτησιακό καθεστώς
25-11-2010
Το ιδιοκτησιακό καθεστώς αποτελεί το μεγαλύτερο 'αγκάθι' στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Αυτό διεφάνη, για άλλη μια φορά, στη χθεσινή ενημέρωση του Δ.Σ. της ΤΕΔΚ Χανίων για το θέμα της δημιουργίας υβριδικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την 'Αιολική Μουσούρων', θυγατρική της EDF, στο Σέλινο.
Κάτοικοι της περιοχής και ιδιοκτήτες γης ήλθαν σε αντιπαράθεση με στελέχη της εταιρείας με αποτέλεσμα τη διακοπή του Δ.Σ. της ΤΕΔΚ καθώς κρίθηκε πως τα μέλη του οργάνου ενημερώθηκαν επακριβώς -έτσι και αλλιώς δεν έχουν καμία αρμοδιότητα για να πάρουν κάποια απόφαση- και πως τυχόν συνέχιση της συνεδρίασης πιθανόν να όξυνε περισσότερο τα πνεύματα.
Aπό πλευράς 'Αιολικής Μουσούρων' τον λόγο πήρε ο διευθύνων σύμβουλος κ. Μανώλης Νικηφοράκης. Ο κ. Νικηφοράκης περιέγραψε το έργο που θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή και τη σύνδεσή του με αιολικά πάρκα στο Ρέθυμνο και αντλησιοταμιευτήρες στην περιοχή του Ηρακλείου.
Ο ίδιος επεσήμανε πως το έργο δεν θα καταναλώνει νερό, θα υπάρχουν οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες με την ανάπτυξη 'ενεργειακού τουρισμού' καθώς είναι πρωτότυπο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα και θα προσφέρει φτηνό ρεύμα στους κατοίκους του Σέμπρωνα.
Εκ μέρους των ιδιοκτητών της περιοχής του Αποπηγαδίου ο κ. Κωστής Καρυωτάκης επέρριψε ευθύνες στην εταιρεία για κινήσεις 'κάτω από το τραπέζι'. Ο κ. Καρυωτάκης τόνισε πως το κράτος μέσω των Υπηρεσιών του, όπως η Δασική Υπηρεσία, χαρακτήρισε δασικές τις εκτάσεις των κατοίκων της περιοχής χωρίς να τους ενημερώσει, ώστε να προχωρήσουν σε ενστάσεις και στη συνέχεια τις παραχώρησε στην εταιρεία. Ανάφερε πως η εταιρεία απευθύνθηκε στους κατοίκους κατόπιν εορτής και ότι ανακάλυψαν τον πλούτο της περιοχής και έρχονται να τον απομυζήσουν.
Ακολούθησε ο κ. Φραγκιός Παναγιωτάκης, από τα Παλαιά Ρούματα, που σημείωσε πως η οικογένειά του εδώ και δεκαετίες έχει ιδιοκτησίες στην περιοχή από όπου 'αυτή η γαλλική εταιρεία θέλει να μας διώξει'. Ο ίδιος μίλησε με σκληρά λόγια για τις ενέργειες της εταιρείας και υποστήριξε ότι το ρεύμα που θα παράγεται θα πουλιέται ακριβότερα στους κατοίκους της περιοχής και ότι παράλληλα η περιοχή περιβαλλοντικά θα πληγεί σημαντικά.
Ο δημοτικός σύμβουλος Καντάνου, κ. Καλαϊτζάκης, ζήτησε να μάθει από την εταιρεία, αν προτίθεται να πάρει πίσω τις αγωγές σε βάρος κατοίκων και αν προτίθεται να προχωρήσει και σε άλλα έργα στην περιοχή.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε και πάλι ο κ. Νικηφοράκης που υποστήριξε ότι 'πέντε άνθρωποι είναι αυτοί που αντιδρούν στην επένδυση αυτή' και ότι το αρχικό έργο κατασκευής των τριών ανεμογεννητριών μπορεί να έχει σταματήσει έως ότου εκδικαστεί η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. 'Εμείς θα σεβαστούμε την απόφαση του ΣτΕ, οι κύριοι αυτοί θα τη σεβαστούν;', ανέφερε. Σε αυτό το σημείο το κλίμα οξύνθηκε και η συνεδρίαση διεκόπη.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου