Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ



ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΣΤΕΚΙ
Αυξάνονται οι φίλοι του ελεύθερου λογισμικού
11-11-2010

Ολο και πιο εύχρηστα είναι τα προγράμματα ελεύθερου λογισμικού, ανάμεσά τους το Linux, που πλέον χρησιμοποιούνται από μεγάλο αριθμό χρηστών αλλά και επαγγελματιών.
Αυτό επισημάνθηκε στη χθεσινή συζήτηση για το ελεύθερο λογισμικό που έγινε στο Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών από την ομάδα ελεύθερου λογισμικού και λογισμικού ανοιχτού κώδικα του Πολυτεχνείου Κρήτης. Οι φοιτητές έδωσαν πληροφορίες για το τι είναι το ελεύθερο λογισμικό, πως αναπτύχθηκε, οι εφαρμογές που μπορεί να επιφέρει στην εκπαίδευση. Επίσης προβλήθηκε και ταινία για την ανάπτυξη του Linux.
'Το ελεύθερο λογισμικό πλέον είναι πολύ εύχρηστο με πολλά προεγκατεστημένα προγράμματα που δεν υπάρχουν στα Windows καθώς πρέπει να τα αγοράσεις, προγράμματα αναπαραγωγής ήχου και εικόνας', ανέφερε ο Στέλιος Μπαρμπεράκης, μέλος της ομάδας.
Ο ίδιος επεσήμανε πως το ελεύθερο λογισμικό αναπτύσσεται συνεχώς και είναι ένα δημοκρατικό μέσο σε αντίθεση με τις μονοπωλιακές καταστάσεις που δημιουργούν οι μεγάλες εταιρείες. 'Πολλές επιχειρήσεις σε συνεργασία με τη Microsoft χρησιμοποιούν κωδικοποιημένα πρότυπα, προκειμένου να κάνουν συμβατά διάφορα πρότυπα αρχείου και hardware με συγκεκριμένη μέθοδο αναπαραγωγής, δημιουργώντας μονοπωλιακές πρακτικές για τον περιορισμό της ανάπτυξης του ελεύθερου λογισμικού', ανέφερε ο φοιτητής. Παράλληλα παρατήρησε πως ακόμα και χώρες, Δήμοι που θέλουν να απεγκλωβιστούν από τις μεγάλες εταιρείες χρησιμοποιούν ευρέως ελεύθερο λογισμικό καθώς 'σε αντίθετη περίπτωση είναι υποχρεωμένες να πληρώσουν πάρα πολλά χρήματα για άδειες των προγραμμάτων των μεγάλων εταιρειών, όταν το Linux είναι δωρεάν και την ίδια στιγμή τους δίνει την ευκαιρία να εκπαιδεύσουν προγραμματιστές που θα το εξελίξουν ακόμα περισσότερο'.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου