Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010


ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ
“Κλειδί” η διατροφή
18-11-2010

Η σωστή διατροφή αποτελεί το Α και το Ω για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του διαβήτη. Αυτό, μεταξύ άλλων, τονίσθηκε στη χθεσινοβραδυνή εκδήλωση του Συλλόγου Διαβητικών Κρήτης στο Εργατικό Κέντρο Χανίων με θέμα 'Σακχαρώδης διαβήτης και σωστή διατροφή'. Κεντρική ομιλήτρια ήταν η διατροφολόγος - διαιτολόγος κα Νίκη Βουλγαράκη, η οποία και απάντησε σε ερωτήσεις των παρευρισκομένων.
'Για την πρόληψη, την αντιμετώπιση, τη μείωση των επιπλοκών του διαβήτη θα πρέπει κατ’ αρχήν να χάσουμε βάρος, περίπου 5% - 7% καθώς το βάρος σύμφωνα με τις έρευνες είναι ο βασικότερος προδιαθεσικός παράγοντας για την εμφάνιση του σακχαρώδους διαβήτη. Δύο στους τρεις παχύσαρκους θα εμφανίσουν διαβήτη μια φορά στη ζωή τους', ανέφερε η κα Βουλγαράκη.
Παράλληλα επεσήμανε την ανάγκη μείωσης του κορεσμένου λίπους που βρίσκεται στο κρέας, στο βούτυρο, στα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, στα γλυκά και στα επεξεργασμένα τρόφιμα και στο γρήγορο φαγητό, όπως επίσης τον περιορισμό του αλατιού, της ζάχαρης και του αλκοόλ.
Η διατροφολόγος επεσήμανε τη σημασία της αύξησης των φυτικών ινών, λαχανικών, φρούτων, δημητριακών ολικής άλεσης, οσπρίων, μικρών και συχνών γευμάτων και άσκησης για 30 λεπτά τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα.
Η κα Βουλγαράκη υπογράμμισε τέλος πως ο αριθμός των διαβητικών έχει πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια και σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στην Κρήτη. Η εκδήλωση έγινε με αφορμή την παγκόσμια ημέρα του διαβήτη, που έχει οριστεί η 14η Νοέμβρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου