Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΚΑΝΤΑΝΟΥ ΣΕΛΙΝΟΥ
ΤΟΠΙΚΑ
ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΝΤΑΝΟΥ - ΣΕΛΙΝΟΥ
Ανοιχτά μέτωπα...
04-11-2010
Συνέντευξη στους ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΡΙΔΑΚΗ και ΓΙΩΡΓΟ ΚΩΝΣΤΑ
Ανοιχτά μέτωπα, σε όλους σχεδόν τους κρίσιμους τομείς: υγεία και πρόνοια, χωροταξικό, αγροτικός τομέας, βιολογικοί καθαρισμοί, οικονομία, θα βρει μπροστά της η νέα Δημοτική Αρχή Καντάνου - Σελίνου, του Δήμου δηλαδή που προκύπτει από τη συνένωση των Δήμων Καντάνου, Πελεκάνου και Ανατολικού Σελίνου. Οι υποψήφιοι δήμαρχοι του νέου Δήμου, κα Στέλλα Αλφιέρη, κ. Γιώργος Δερμιτζάκης, κ. Μανώλης Μπουζάκης και κ. Φώτης Ρηγανάκος, βρέθηκαν στα γραφεία των 'Χ.Ν.' και πραγματοποιήθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση πάνω σε πολλά από τα θέματα που αφορούν τον νέο Δήμο. Στη συνάντηση είχε προσκληθεί και ο υποψήφιος κ. Γιώργος Ζουριδάκης, ο οποίος την τελευταία στιγμή ειδοποίησε ότι δεν μπορεί να παρευρεθεί για λόγους πέρα των δυνάμεών του.
Παρακολουθήστε ολόκληρες τις τοποθετήσεις των δημάρχων σε βίντεο μέσα από την ιστοσελίδα: www.haniotika-nea.gr
1η κοινή ερώτηση
Η περιοχή του Σελίνου -αλλά και της Παλαιόχωρας ειδικότερα- δυσφημείται κάθε καλοκαίρι από τη μη λειτουργία βιολογικού καθαρισμού. Η Σούγια δεν διαθέτει επίσης βιολογικό καθαρισμό. Από την 1η Ιανουαρίου, αν είστε δήμαρχος, ποια θα είναι τα βήματα που θα κάνετε άμεσα, ώστε η περιοχή να αποκτήσει επιτέλους σύστημα βιολόγησης των λυμάτων;
Σ. ΑΛΦΙΕΡΗ: Είναι μια ενδιαφέρουσα ερώτηση για ένα θέμα που έχει καταταλαιπωρήσει τον Δήμο Καντάνου - Σελίνου. Πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι στόχος μας είναι τα επόμενα δύο χρόνια να λυθεί το πρόβλημα του βιολογικού γιατί, όπως γνωρίζετε, σταματάνε και οι χρηματοδοτήσεις από την Ε.Ε. όσον αφορά τους βιολογικούς. Η πρώτη μας κίνηση θα είναι πρώτα από όλα η απεμπλοκή του θέματος από το ΣτΕ. Αρκετά χρόνια ταλαιπωρούνται οι τοπικές κοινωνίες και η δημόσια υγεία με ζητήματα του ΣτΕ και με ευθύνη -πιστεύω- των τοπικών Αρχών. Άμεσα, λοιπόν, θα πρέπει να επισκεφθούμε τον πρόεδρο του ΣτΕ, να του επιστήσουμε την προσοχή και να τον ενημερώσουμε ότι δεν μπορεί να χρονίζει αυτό το θέμα στα συρτάρια του ΣτΕ. Θα του ζητήσουμε τη συνεκδίκαση και την άμεση απεμπλοκή του θέματος. Το δεύτερο θέμα που μπαίνει πρακτικά -και που έχω διαβάσει και στο πρόγραμμα του κ. Δερμιτζάκη, ο οποίος επιμένει- είναι ότι οι χωροθετήσεις και ο τρόπος που έγιναν είναι μη σωστός με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αυτή τη στιγμή μια ώριμη μελέτη για να μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ. Εμείς, λοιπόν, θα προχωρήσουμε σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης σε νέα μελέτη, η οποία θα μας υποδείξει και θα φέρει καινούργια στοιχεία στην επιφάνεια για να προχωρήσουμε στη χωροθέτηση ή μη του βιολογικού. Όμως πρέπει να επισημάνω και δύο άλλα πράγματα. Ότι υπάρχει ανάγκη βιολογικού στη Σούγια, όπως υπάρχει ανάγκη βιολογικού και στην ενδοχώρα.
Γ. ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗΣ: Τον Φεβρουάριο του 2006 ο γ.γ. της Περιφέρειας Κρήτης μετά από μια σωρεία ενστάσεων από τους όμορους ιδιοκτήτες υπέγραψε εν τέλει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και τη μελέτη χωροθέτησης. Η μελέτη χωροθέτησης έγινε μετά από μια συγκριτική μελέτη 5 σημείων και επιλέχθηκε το συγκεκριμένο σημείο Τροχαλού. Οι ενστάσεις έγιναν στο ΣτΕ και αναμένουμε την απόφαση του ΣτΕ, που κατά περίεργο τρόπο καθυστερεί. Πρώτη, λοιπόν, μέριμνα είναι πιέζοντας -δεν ξέρω αν είναι δόκιμη λέξη το πιέζοντας- το ΣτΕ να εκδικαστούν οι ενστάσεις για τη λήψη μιας απόφασης που να αφορά τη μόνιμη λύση στο σημείο που υπάρχει. Εν τω μεταξύ, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου -πέρυσι- έχει ανατεθεί στον ΟΑΔΥΚ η τελική μελέτη στον χώρο αυτό του βιολογικού καθαρισμού. Ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρουμε με δεδομένο το γεγονός ότι στο ΣτΕ ποτέ δεν έχουμε πάει. Στο μεταξύ, όμως, από σήμερα και μέχρι να λειτουργήσει ο τελικός βιολογικός καθαρισμός θεωρούμε ότι υπάρχουν παρηγορητικές λύσεις, τις οποίες θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε. Σε ό,τι αφορά τη Σούγια υπάρχει μελέτη αλλά υπάρχει μια τριβή σε σχέση με τη χωροθέτηση. Είχε προταθεί ένας χώρος για δωρεά αλλά έγινε μετά ενοικίαση και από εκεί και μετά δεν ξέρουμε. Υπάρχει ανάγκη και εκεί, όπως και στην ενδοχώρα, ιδιαίτερα σε περιοχές βιοτεχνικής δραστηριότητας, στα σφαγεία και σε κάποιες άλλες περιοχές τις οποίες χρειάζεται.
Μ. ΜΠΟΥΖΑΚΗΣ: Το ευτύχημα είναι ότι όλοι συμφωνούν για την ανάγκη να υπάρχουν βιολογικοί. Όλοι συμφωνούν, δηλαδή, ότι η εποχή μας δεν μπορεί να αντέξει άλλο καταστάσεις ανεξέλεγκτες, όπως μέχρι τώρα. Η ιστορία του βιολογικού της Παλαιόχωρας και Κουντούρας -και λέω Παλαιόχωρας και Κουντούρας γιατί η Κουντούρα είναι δεδομένο ότι τα προσεχή χρόνια θα αντιμετωπίσει πολύ εντονότερο πρόβλημα από ό,τι αντιμετωπίζει η Παλαιόχωρα τώρα- έχει ξεκινήσει εδώ και 15 περίπου χρόνια, από το ’95. Έγιναν προσπάθειες χωροθέτησης σε διάφορες περιοχές, δεν ευδοκίμησαν για διάφορους λόγους -που δεν έχει νόημα να τους συζητά κανείς τώρα- και έχουμε φτάσει σε ένα σημείο σήμερα να συζητάμε για μια χωροθετημένη περιοχή, αυτή την περίφημη Τροχαλού, όπου εμάς, τον συνδυασμό μας, σε καμία περίπτωση δεν μας δίνει την αίσθηση ότι υπάρχει κάτι τελειωμένο. Οι αντιπαραθέσεις και σε νομικό και σε προσωπικό επίπεδο της Δημοτικής Αρχής και της Αντιπολίτευσης, του κ. Ζουριδάκη και του κ. Δερμιτζάκη, είναι σε τέτοιο βαθμό που, δυστυχώς, έχουμε πειστεί ότι πρέπει εμείς οι ίδιοι με τα μάτια μας να δούμε τι έχει προηγηθεί, για να δούμε τι θα κάνουμε. Αν όλες οι πράξεις, που έχουν προηγηθεί μέχρι τώρα, είναι νόμιμες θα δούμε στη συνέχεια. Είμαστε, δυστυχώς, υποχρεωμένοι να το κάνουμε αυτό. Στο μεσοδιάστημα μέχρι να γίνει ο βιολογικός -τα δύο χρόνια είναι εντελώς απαραίτητα για να κλείσει αυτή η ιστορία γιατί πραγματικά τελειώνει η χρηματοδότηση- μας δίνεται η δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε μεθόδους σύγχρονες που να μπορούν να επεξεργάζονται τα λύματα με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να μην δημιουργούν πρόβλημα. Αλλά αυτό είναι βραχυπρόθεσμο. Η Σούγια όχι μόνο δεν έχει βιολογικό αλλά δεν έχει ούτε αποχετευτικό. Είναι ανάγκη και το ένα και το άλλο να προχωρήσουν. Το ίδιο συμβαίνει και για την Κάντανο. Την ενδοχώρα τη βλέπουμε με άλλο μάτι και αφορά άλλου είδους αντιμετωπίσεις.
Φ. ΡΗΓΑΝΑΚΟΣ: Το να είμαστε το 2010 και να κουβεντιάζουμε, αν υπάρχει βιολογικός ή όχι, νομίζουμε ότι πρέπει να θεωρείται άτοπο. Είναι λαϊκή ανάγκη να υπάρχει βιολογικός. Δεν είναι ζήτημα μόνο δυσφήμησης. Πρώτα και κύρια είναι ζήτημα υγείας του τόπου. Πρέπει να ληφθούν υπόψη όλες οι περιβαλλοντικές μελέτες και τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εγκατάστασή του. Δεν μπαίνουμε στη λογική ποιος και τι, αν και κατά τη γνώμη μας αυτό που εμποδίζει σήμερα την εγκατάστασή του είναι κυρίως τα επενδυτικά συμφέροντα που παίζονται. Το δεύτερο ζήτημα που τίθεται -και έχουμε προκαλέσει πολλές φορές τους συνυποψήφιους μας- είναι το ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο. Κατά τη γνώμη μας είναι επιτακτική ανάγκη να φτιαχτεί ο βιολογικός -και δεν πρέπει να υπάρξει καμία άλλη καθυστέρηση- σε έναν τόπο που θα επιλέξουν επιστημονικοί φορείς με κριτήρια που δεν χρειάζεται να επαναλάβω. Επίσης, πρέπει να μην βγάλει από την τσέπη του δραχμή ο Σελινιώτικος λαός για να πληρώσει ένα έργο που -αν θέλετε- το έχει πληρωμένο μέσω της φορολογίας.
2η κοινή ερώτηση
Οι νέες Δημοτικές Αρχές θα βρεθούν αντιμέτωπες με μια μείωση κατά 30% των πόρων που θα λαμβάνουν από το κεντρικό κράτος ελέω μνημονίου. Πώς θα αντιμετωπίσετε αυτή τη νέα πραγματικότητα; Πώς θα διατηρήσετε ή θα ενισχύσετε τις κοινωνικές δομές του Δήμου; Θα αναπροσαρμόσετε προς τα πάνω τα δημοτικά τέλη, θα μπουν νέοι δημοτικοί φόροι;
Γ. ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς στην ερώτησή σας δεν αναφέρετε ότι ο «Καλλικράτης» προβλέπει κάποια έσοδα είτε αυτά είναι από τον Φ.Π.Α. είτε από το τέλος ακίνητης περιουσίας. Εμείς δηλώνουμε ότι οι κοινωνικές δομές του Δήμου, «Βοήθεια στο σπίτι», Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) και παιδικός σταθμός Κουντούρας θα πρέπει να διατηρηθούν πάση θυσία. Ακόμα και από τα τακτικά έσοδα του Δήμου. Καινούργιοι φόροι, στους ήδη υψηλούς που μπήκαν την προηγούμενη φορά στην ύδρευση, θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολο να το ανεχθεί ο κάτοικος της περιοχής. Εκείνο που λέμε είναι το εξής: Αυτοί που δεν πληρώνουν καθόλου σήμερα δημοτικά τέλη -και υπάρχουν- θα πρέπει και αυτοί να συμμετέχουν. Θα πρέπει και αυτοί να συμμετέχουν επεκτείνοντας τα δημοτικά τέλη σε όλο τον Δήμο. Έσοδα από το τουριστικό προϊόν ο Δήμος έχει και θα μπορούσε να καλύψει ακόμα και τη μείωση του 30%.
Μ. ΜΠΟΥΖΑΚΗΣ: Εγώ αμφισβητώ, αν λόγω του μνημονίου η μείωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), δηλαδή των πόρων που πρόκειται να προσποριστούν οι νέοι Δήμοι, θα φτάσει το 30%. Το δικαιολογώ αυτό λέγοντας ότι τόσο οι φόροι φυσικών και νομικών προσώπων όσο και οι φόροι ακίνητης περιουσίας αλλά και οι λοιποί φόροι που προβλέπεται να χρηματοδοτήσουν τους ΚΑΠ, θα είναι περισσότεροι στον κεντρικό κορβανά της Πολιτείας. Επομένως, θεωρώ ότι είναι πολύ πιθανό να έχουμε πολύ περισσότερους πόρους από ό,τι είχαν παλιά οι Δήμοι. Το γεγονός ότι ο Δήμος χαρακτηρίζεται επίσης ορεινός σημαίνει μερικά ακόμα έσοδα. Τα έσοδα αυτά είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να πάνε ούτε στις παραλίες ούτε στην παραθαλάσσια ζώνη. Αφορούν τις ορεινές και πιο δύσκολες περιοχές του Δήμου μας και επομένως προς τα εκεί πρέπει να κατευθυνθούν. Είναι δεδομένο ότι δεν σκεφτόμαστε ούτε χαλάρωση ούτε μείωση των προσφερόμενων υπηρεσιών στον κοινωνικό τομέα («Βοήθεια στο σπίτι», ΚΗΦΗ, παιδικούς σταθμούς). Ίσα - ίσα το αντίθετο πρέπει να γίνει, δηλαδή να ενισχύσουμε τους τρεις αυτούς τομείς. Περίπτωση αναπροσαρμογής των φόρων προς τα πάνω δεν το σκεφτόμαστε και δεν θα γίνει. Ο Δήμος μπορεί να έχει έσοδα από πολλές πηγές με καλύτερη οργάνωση και τα έσοδα αυτά μπορεί κατά πολύ να ξεπεράσουν τις όποιες μειώσεις προκύψουν από το μνημόνιο ή τις δύσκολες τωρινές συνθήκες.
Σ. ΑΛΦΙΕΡΗ: Είναι ένα σημαντικό θέμα γιατί πραγματικά ο «Καλλικράτης» βάζει το πλαίσιο της διπλής φορολόγησης. Εμείς πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι απέναντι στους συμπολίτες μας. Η «Πασνελινιώτικη Αδέσμευτη Συνεργασία» λέει «όχι» στη διπλή φορολόγηση. Ξέρετε πολύ καλά ότι μπορούμε να το πετύχουμε γιατί είναι και αντισυνταγματική και πολιτικά απαράδεκτη η διπλή φορολόγηση. Το πού θα βρούμε τα έσοδα είναι ένα ερώτημα που είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε. Πρώτα απ’ όλα η λειτουργία των δημοτικών επιχειρήσεων, με διαφάνεια και οργάνωση, θα μας επιτρέψει να έχουμε ένα ικανό εισόδημα για να στηρίξουμε τις δομές, όπως είναι οι κοινωνικές δομές που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να κλείσουν. Το «Βοήθεια στο σπίτι» θα επεκταθεί στο σύνολο του Δήμου, τα ΚΗΦΗ θα επεκταθούν στο σύνολο του Δήμου, όπως και όποια άλλη δομή έχουν ανάγκη, ειδικά η τρίτη ηλικία και η παιδική ηλικία. Το άλλο θέμα, που είναι πολύ βασικό και μπαίνει έντονα στο τραπέζι, είναι πώς θα διαχειριστούμε το δημόσιο χρήμα. Εμείς θεωρούμε ότι για να εξοικονομήσουμε δημοτικό χρήμα πρέπει να διαχειριστούμε τις υποθέσεις αυτές με διαφάνεια. Να είμαστε απέναντι στους συμπολίτες μας καθαροί, να δικαιολογούμε το κάθε ευρώ και να τους ενημερώνουμε που θα χρησιμοποιηθεί. Το τρίτο θέμα είναι τα προγράμματα και η δυνατότητα πρόσβασης του νέου Δήμου στα προγράμματα. Γι’ αυτό λέμε ότι η ορεινότητα του Δήμου, η εξεύρεση, σε συνεργασία με όμορους Δήμους, η διατήρηση και δημιουργία γραφείου στην Ε.Ε. θα είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο για να αντιμετωπίσουμε το θέμα. Τέταρτο, η ένταξη στο πρόγραμμα «Ελλάδα» μας δίνει τη δυνατότητα και χρήματα να κερδίσουμε αλλά και επιστημονικό προσωπικό που έχει ανάγκη ο Δήμος μας.
Φ. ΡΗΓΑΝΑΚΟΣ: Οι νέες Δημοτικές Αρχές, που θα εκλεγούν στο νέο τοπίο του «Καλλικράτη», είναι υποχρεωμένες να διαχειριστούν και να αναλάβουν ζητήματα που έχουν να κάνουν με το κεντρικό κράτος. Η μία πλευρά είναι όντως η μείωση του 30%. Η δεύτερη πλευρά είναι ότι σε ένα βάθος χρόνου -όχι πολύ μακριά- οι Δήμοι θα έχουν υπό την ευθύνη τους τομείς όπως είναι η Υγεία, η Πρόνοια και η Παιδεία. Η όποια χρηματοδότηση υπάρξει -το είπε πριν κάποιος συνυποψήφιός μου- θα υπάρξει μέσα από την αύξηση του Φ.Π.Α. ή από την αύξηση του φόρου ακίνητης περιουσίας. Δηλαδή στην ουσία «να σε κάψω Γιάννη να σ’ αλείψω μέλι». Αυτό είναι. Εμείς λέμε πως υπάρχουν λεφτά και πρέπει να τα πάρουν αυτοί που δουλεύουν για να διεκδικήσουν πραγματικά ζητήματα, όπως η δημόσια δωρεάν Παιδεία, Υγεία και Πρόνοια. Μια άλλη διάσταση, που πρέπει οι συνυποψήφιοί μας να απαντήσουν, είναι το ζήτημα που λέγεται μνημόνιο. Είμαστε στην εποχή του μνημονίου και ο λαός δέχεται μία επίθεση, η οποία ξεκινάει από αποφάσεις που είχαν παρθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια. Πρέπει με αυτή τη λογική -την οποία έχουμε ως ΚΚΕ- να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα ανοίγοντας έναν άλλο δρόμο και δίνοντας μια άλλη προοπτική.
3η κοινή ερώτησηΓια σας το θέμα του ονόματος του νέου Δήμου «Καντάνου - Σελίνου» και η έδρα του, Παλαιόχωρα, έχει κλείσει; Υπάρχει ενδεχόμενο, αν εκλεγείτε, να ζητήσετε από την πολιτική ηγεσία να προχωρήσει σε αλλαγές;
Φ. ΡΗΓΑΝΑΚΟΣ: Εμείς αυτό που θα ζητήσουμε από την Πολιτεία είναι να μην ισχύσει ο «Καλλικράτης». Είναι ψευτοδίλημμα να μπαίνεις στη λογική της ονομασίας. Το κύριο είναι το αντιλαϊκό που φέρνει. Ότι δηλαδή ο λαός μας έρχεται στο πλαίσιο του μνημονίου και, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός, η υλοποίηση του μνημονίου περνάει μέσα -αγωγό τον ονομάζει- από τον «Καλλικράτη». Άρα κατά τη γνώμη μας το θεωρούμε ψευτοδίλημμα σαν κριτήριο ψήφου το ζήτημα της ονομασίας. Κριτήριο ψήφου πρέπει για τους Σελινιώτες και τις Σελινιώτισσες να είναι η πείρα τους όλα αυτά τα χρόνια από την πολιτική που έχουν ακολουθήσει ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και συνοδοιπόροι.
Γ. ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗΣ: Ο Δήμος ονομάστηκε Δήμος Καντάνου - Σελίνου με έδρα την Παλαιόχωρα και ιστορική έδρα την Κάντανο. Δύο ονομασίες που και οι δύο έχουν το δικό τους νόημα και τη δική τους δυναμική. Η ιστορία είναι ένα γεγονός, το οποίο έδειξε η προηγούμενη Δημαρχία ότι μπορεί να είναι ακόμα και ένα αναπτυξιακό μέσο. Στο δίκτυο των Μαρτυρικών Πόλεων -που έχουμε τουλάχιστον 3 μαρτυρικά χωριά και μια πόλη- θα μπορούσε σαν ιστορική έδρα η Κάντανος να παίξει τον ρόλο της. Η Παλαιόχωρα σαν πολυπληθέστερη ήταν σωστό -σύμφωνα με τη λογική του υπουργού- να πάρει την έδρα της διοίκησης. Σε ό,τι αφορά το όνομα δεν νομίζω ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία. Ο Σελινιώτης εκπροσωπεί όλο το Σέλινο και στην Κάντανο πολέμησαν όλοι οι Σελινιώτες για να διώξουν τους Γερμανούς.
Σ. ΑΛΦΙΕΡΗ: Νομίζω ότι το θέμα πλέον έχει κλείσει. Οι δημοτικές εκλογές σήμερα με τον «Καλλικράτη» και όλα τα ζητήματα του ονόματος έχουν τελειώσει. Τι αντιμετωπίζουμε; Σήμερα οι Σελινιώτες συνδημότες μας το κυρίαρχο που αντιμετωπίζουν είναι η οργάνωση του Δήμου μας και η επίλυση των προβλημάτων. Οι παλιές αντιλήψεις που είχαν υποστηριχθεί στο παρελθόν και από παλιές Δημοτικές Αρχές τείνουν να εκλείψουν. Θεωρούμε ότι ο στείρος τοπικισμός δεν επιλύει τα προβλήματα, απλώς διχάζει την κοινωνία και δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Για εμάς το θέμα έχει λήξει, όπως έληξε, με την απόφαση του Υπουργείου. Παρόλο που η ομόφωνη πρόταση των Δημοτικών Συμβουλίων ήταν Δήμος Σελίνου. Εκεί υπήρχε η ένσταση. Σήμερα, λοιπόν, προχωράμε ενωμένοι μέσα σε ένα πλαίσιο προτάσεων και επίλυσης προβλημάτων γιατί ούτε ο τοπικισμός μάς αντιπροσωπεύει ούτε θεωρούμε ότι μπορούμε να βασίσουμε την πολιτική μας σε παλιές λογικές. Παραδείγματος χάρη, παλιά ο Πελεκάνος δεν συνεργάστηκε καθόλου με τον Δήμο Καντάνου και επέλεξε να πάρει τα παιδιά και να τα πάει στην Κίσαμο. Αυτές οι αντιλήψεις είναι ξεπερασμένες όπως ας πούμε και στην Κουντούρα βρέθηκε κάποιος δήμαρχος να κλείσει το νερό στους Κουντουριώτες και να μην πίνουν νερό. Πάνω, λοιπόν, σε αυτή τη λογική εμείς αντιτάσσουμε το πρόγραμμά μας, λέμε τι θέλουμε, και ζητάμε τη στήριξη του κόσμου.
Μ. ΜΠΟΥΖΑΚΗΣ: Η άποψή μου είναι ότι όταν προκύπτουν τέτοια ζητήματα δυστυχώς πολλοί -είτε υστερόβουλα είτε ανυστερόβουλα- τα εκμεταλλεύονται. Το αποτέλεσμα είναι ότι αυτό το πράγμα διχάζει τον κόσμο. Τέτοιου είδους ζητήματα αντιμετωπίσαμε και στην περιοχή μας, ευτυχώς για μικρό χρονικό διάστημα. Το θέμα έχει τελειώσει τώρα. Εγώ λέω στους συντοπίτες μου ότι κανενός είδους ανάπτυξη δεν προκύπτει ούτε από τις έδρες ούτε από τις ονομασίες. Η ανάπτυξη προκύπτει από άλλα ζητήματα. Το πως θα εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες που μας παρέχει ο «Καλλικράτης» αλλά και η γνώση η δική μας, του καθενός μας, η γνώση των ανθρώπων που υπηρετούν τα κοινά. Αυτά μπορούν να φέρουν την ανάπτυξη. Τέτοιου είδους ζητήματα υπάρχουν, θα μπορούσα να πω πολλά παραδείγματα. Ποιος θυμάται παραδείγματος χάρη τώρα ότι η ιστορική έδρα της Ελλάδας είναι το Ναύπλιο; Δεν το θυμάται κανείς. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεχνάμε όμως. Τους ιστορικούς μας τόπους πρέπει να τους τιμάμε και να ξέρουμε ακριβώς τι τιμάμε και γιατί το τιμούμε. Λοιπόν, δεν νομίζω ότι για το θέμα αυτό μπορεί να πει κανείς τίποτα περισσότερο. Έχει τελειώσει το θέμα. Ο συνδυασμός μας λέγεται «Αυτοδιοικητική Ενωτική Πρωτοβουλία για το Σέλινο». Το Σέλινο είναι τώρα, ήταν και παλιά και θα είναι και αύριο.
4η κοινή ερώτηση
Η περιοχή σας στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον αγροτικό τομέα. Τι μπορεί να προσφέρει ο νέος Δήμος στους ελαιοπαραγωγούς και στους παραγωγούς κηπευτικών της Κουντούρας;
Μ. ΜΠΟΥΖΑΚΗΣ: Είναι γεγονός ότι η περιοχή μας έχει μια σημαντική αγροτική παραγωγή και μάλιστα με προϊόντα, τα οποία μπορεί να είναι τελείως ξεχωριστά. Για παράδειγμα, το λάδι της τσουνάτης ελιάς είναι ένα λάδι ξεχωριστό και έχει διαπιστωθεί η ιδιαιτερότητα και η υψηλή ποιότητά του σε πολλές περιπτώσεις και στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Είναι, λοιπόν, αδιανόητο σήμερα, με τόσα μέσα στη διάθεσή μας και με τη γνώση που κουβαλάμε όλοι μας, να μην έχουμε ακόμα καταφέρει να έχουμε ένα τυποποιητήριο σελινιώτικου λαδιού στον τόπο μας. Δεν υπάρχει. Η ελιά η τσουνάτη έχει επίσης ένα άλλο μεγάλο προσόν. Μπορεί να είναι μια καταπληκτική, μοναδική, βρώσιμη ελιά. Η αλατσολιά είναι γνωστή σε όλους μας, έτσι δεν είναι; Η Θάσος εκτός από τον τουρισμό σε μεγάλο βαθμό συντηρείται από την ελιά της, τη θρούμπα, που γίνεται με μια διαδικασία παρόμοια με τη δική μας την αλατσολιά. Δεν έχουμε επιχειρήσει όμως ποτέ ούτε να την τυποποιήσουμε ούτε να σταθεροποιήσουμε, να βελτιώσουμε και να ελέγξουμε την ποιότητά της, για να ξέρουμε ότι το προϊόν που παίρνουμε είναι αυτό και είναι έτσι. Ας ξέρουν, λοιπόν, οι συντοπίτες μας ότι αυτό το πράγμα θα το επιχειρήσουμε. Όχι μόνο με την ελιά και το λάδι αλλά και με κάθε μορφής αγροτικό προϊόν. Για τα οπωροκηπευτικά της Κουντούρας, τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, είναι δεδομένο ότι πρέπει να ελέγξουμε και να ψάξουμε τη δυνατότητα να αυξήσουμε τα παραγόμενα προϊόντα. Και το άλλο είναι το πώς τα προϊόντα αυτά θα εξελιχθούν σε βιολογικά, θα τυποποιηθούν και θα ψάξουμε να βρούμε αγορές και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με τον πιο δόκιμο τρόπο.
Σ. ΑΛΦΙΕΡΗ: Πρώτα από όλα θα ξεκινήσουμε συνεργασία με όλους τους φορείς, συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών, για να αντιμετωπίσουμε από κοινού τα προβλήματα. Εμείς δεν αισθανόμαστε ότι οι Δήμοι είναι επιχειρηματίες. Θεωρούμε ότι ο Δήμος παίζει έναν επιτελικό ρόλο στο να αντιμετωπίσουμε μαζί με τους παραγωγούς της περιοχής κάποια προβλήματα. Τι προτείνουμε; Πρώτα από όλα θεωρούμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε στην ίδρυση υπηρεσιών με επιστήμονες, που θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, που έχουν σήμερα οι παραγωγοί μας. Δηλαδή θα δώσουμε επιστημονικούς συμβούλους κάτι που δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει κτηνίατρος, δεν υπάρχει γεωπόνος. Ξέρετε ότι με τον «Καλλικράτη» έρχεται στην αρμοδιότητα του Δήμου η οργάνωση της αγροτικής παραγωγής. Εμείς, λοιπόν, σε αυτό τον τομέα είμαστε σαφείς. Στελεχώνουμε με επιστημονικό προσωπικό τις υπηρεσίες μας για να είναι συνεργάτες με τους παραγωγούς του τόπου μας. Το δεύτερο κομμάτι που πρέπει να δούμε επιτακτικά είναι το ζήτημα των υποδομών. Πηγαίνεις στην Κουντούρα και η κατάσταση που επικρατεί είναι άθλια. Δεν μπορούμε να λέμε ότι ένας χώρος που παράγει ποιοτικά προϊόντα από τη μεριά του Δήμου έχει ξεχαστεί και δεν υπάρχουν στοιχειώδεις υποδομές. Εμείς, λοιπόν, λέμε ότι πρώτη μας προτεραιότητα ως Δήμος είναι να οργανώσουμε τις υποδομές για να έχουμε ένα άμεσο αποτέλεσμα. Αν με τον επιτελικό μας ρόλο προσπαθήσουμε να προσφέρουμε υπηρεσίες και εξειδικευμένη γνώση τα πράγματα στον αγροτικό τομέα στο Σέλινο θα αλλάξουν πολύ σύντομα.
Φ. ΡΗΓΑΝΑΚΟΣ: Δεν ξέρω αν φταίει η επιστημονικότητα ή η επιτελικότητα που σήμερα δεν έχει τιμή το λάδι ή δεν έχουν τιμές τα οπωροκηπευτικά και τα κρέατα. Νομίζω ότι αποπροσανατολίζουν όλοι αυτοί που λένε τέτοια πράγματα. Σήμερα υπάρχει μια συγκεκριμένη πολιτική που την κρύβουν και η οποία λέγεται Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). Στόχος της -και αυτό είναι δεδηλωμένο, είναι καθαρό- είναι ότι στην Ελλάδα πρέπει να φτάσει το 3% η αγροτιά. Άρα ο δήμαρχος που θα εκλεγεί αύριο, αν είναι η «Λαϊκή Συσπείρωση», αυτό που πρέπει να κάνει είναι να οργανώσει την πάλη του λαού και της φτωχιάς και μικρομεσαίας αγροτιάς, στη λογική ότι εδώ μπορούμε να οργανώσουμε έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, έχοντας και διεκδικώντας από το ίδιο το κράτος τιμές ασφαλείας, φτηνές πρώτες ύλες, σπόρους ή να κοπεί ο Φ.Π.Α. από το πετρέλαιο για τους αγρότες. Αν δεν συγκρουστείς γι’ αυτά, τα υπόλοιπα δεν λύνουν τίποτα. «Ναι» ο «Καλλικράτης» οργανώνει και οργανώνει κατά τη γνώμη μας τη συγκέντρωση και τη συγκεντροποίηση της γης, την επιχειρηματικότητα και όποιος δεν είναι επιχειρηματίας θα βγαίνει έξω. Επίσης, η επιδότηση για παράδειγμα, που σήμερα δίνεται από πλευράς Ε.Ε., θα πιάσει και την Κρήτη και την περιοχή μας, είναι να βάζουμε τζάμια και γυαλιά (σ.σ. φωτοβολταϊκά) έτσι ώστε αύριο μεθαύριο να έρθει η τάδε τράπεζα και να τα πάρει πίσω και να ξεκληριστεί μια και καλή ο αγρότης.
Γ. ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗΣ: Θα ήθελα να πω κάτι στο προηγούμενο ερώτημα που ειπώθηκε (σ.σ. αναφέρεται στο σχόλιο της κας Αλφιέρη για τους μαθητές). Το ΚΤΕΛ έβαλε λεωφορείο για την Κίσαμο, όταν στο ΕΠΑΛ Καντάνου δεν υπήρχαν συγκεκριμένες ειδικότητες και τα παιδιά ήθελαν να κάνουν συγκεκριμένες ειδικότητες. Γι’ αυτό ο Δήμος βοήθησε για να πάνε στην Κίσαμο. Πάμε τώρα στους ελαιοπαραγωγούς και τα θερμοκήπια. Τρεις είναι οι άξονες. Αύξηση της παραγωγής, μείωση του κόστους και έργα υποδομής. Εμείς θεωρούμε ότι βοηθήσαμε στην κατασκευή της λιμνοδεξαμενής, δηλαδή στα έργα υποδομής ως Δήμος. Χρηματοδοτήσαμε τις γεωλογικές μελέτες, το κτηματολόγιο, τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, με αποτέλεσμα να ενταχθεί το έργο στο Γ’ ΚΠΣ και σήμερα να έχουμε τη λιμνοδεξαμενή βοηθώντας έτσι τους αγρότες της Κουντούρας να έχουν δεύτερη και τρίτη καλλιέργεια, εάν θέλουν. Από εκεί και μετά ο Δήμος θα μπορούσε να βοηθήσει, εάν θα στελέχωνε πλήρως το Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης, που χρηματοδοτήθηκε και υπάρχει στα Πλεμενιανά ως φυλλοδιαγνωστική και διαγνωστική του εδάφους για τη βοήθεια του αγρότη. Θα μπορούσε να σπρώξει με τον τρόπο του στη δημιουργία καλλιεργειών βιολογικών προϊόντων και υποδομής ούτως ώστε να μπορούν να συσκευάζονται και να τυποποιούνται τα βιολογικά προϊόντα. Επίσης, στη βιολογική κτηνοτροφία βοηθώντας και δημιουργώντας σφαγείο. Θα μπορούσε ταυτόχρονα να δημιουργήσει μια ετήσια έκθεση τοπικών προϊόντων για τη διαφήμιση των αγροτικών προϊόντων της περιοχής.
5η κοινή ερώτηση
Παρ’ ότι η περιοχή δέχεται ετησίως χιλιάδες επισκέπτες η ιατρική περίθαλψη που προσφέρει είναι υποβαθμισμένη. Το Κέντρο Υγείας Καντάνου είναι υποστελεχωμένο, το ίδιο και το Περιφερειακό Ιατρείο Παλαιόχωρας. Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσετε, ώστε να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στον Δήμο;
Φ. ΡΗΓΑΝΑΚΟΣ: Κατ’ αρχήν να ξεκαθαρίσουμε -και αυτή είναι όλη η λογική μας- ποιος έχει την ευθύνη. Αν δεν το λύσεις δεν μπορείς να προχωρήσεις. Είμαστε σε μια εποχή που όλα είναι κόστος και κέρδος και σε αυτή τη λογική μπαίνει και η υγεία και μέσα από τον 'Καλλικράτη' και μέσα από τις αναδιαρθρώσεις που προχωρά η κυβέρνηση για την υγεία. Εμείς ξεκινάμε από τη λογική ότι δεν είναι κόστος σήμερα -και ποτέ δεν μπορεί να είναι- η υγεία. Ίσα - ίσα οι άνθρωποι έχουμε δουλέψει, έχουμε παράγει και το αποτέλεσμα από την εργασία μας πρέπει να καρπώνεται δωρεάν. Μου έλεγαν χθες ότι στο Κ.Υ. Καντάνου έχει αρχίσει να κόβεται το χαράτσι των 30 ευρώ για την εξέταση. Δεν το έχω διασταυρωμένο, αλλά έτσι είναι η λογική. Το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι να διεκδικήσουμε δημόσια, δωρεάν, καθολική υγεία και πρόνοια. Και να βάλω και άλλη μια πλευρά που έχει σημασία. Είναι που είναι η κατάσταση αυτή που επικρατεί στην υγεία, για την οποία ευθύνονται κόμματα, οι παρατάξεις, οι υπόλοιποι συνδυασμοί που στηρίζονται από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ αλλά την ίδια στιγμή παράλληλα στην Παλιόχωρα αναπτύσσεται η ιδιωτική υγεία.
Μ. ΜΠΟΥΖΑΚΗΣ: Θα ξεκινούσα λέγοντας ότι οι υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας αφορούν κατά κύριο λόγο του μόνιμους κατοίκους της κάθε περιοχής. Ασφαλώς επιβαρύνει την κατάσταση το γεγονός ότι το καλοκαίρι δεχόμαστε πλήθος επισκεπτών, αυτό κάνει το πρόβλημα πολύ πιο δύσκολο. Είναι γεγονός ότι το Κ.Υ. Καντάνου είναι υποστελεχωμένο και είναι γεγονός πόσες φορές παλέψαμε να μην συμβαίνει αυτό το πράγμα. Γιατί αρκετοί του Κ.Υ. βρίσκονται να υπηρετούν αλλού, δουλειά δική μας είναι το ιατρικό στελεχειακό δυναμικό να κατανεμηθεί στον Νομό ανάλογα με βάση τις πραγματικές ανάγκες. Είναι αδικαιολόγητο να λειτουργεί υπερστελεχωμένο, να λειτουργεί εξαιρετικά το Κ.Υ. στην Κίσαμο και το δικό μας να βρίσκεται στα χάλια που βρίσκεται. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι δεν έκαναν τη δουλειά τους. Μου θυμίζει ένα σχόλιο συναδέλφου σας πριν από μερικές ημέρες ότι 'το Σέλινο είνα πλούσιο αλλά αδικημένο'. Το αδικούμε εμείς και οι δημοτικοί άρχοντες, κατά κύριο λόγω και αυτοί που είναι υπεύθυνοι κάθε φορά για το ότι δεν λειτουργούν όπως πρέπει υπηρεσίες σαν αυτές που μιλάμε τώρα. Ο μόνος δρόμος είναι -και η Περιφέρεια έχει την ευθύνη σε μεγάλο βαθμό για τη στελέχωση όλων των ιατρείων της Κρήτης- να το δει έτσι ώστε να μην αδικούνται κάποιες περιοχές και ωφελούνται κάποιες άλλες. Το πολυϊατρείο της Παλαιόχωρας πρέπει ασφαλώς να λειτουργήσει, υπάρχει ο χώρος, πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία και βέβαια τα περιφερειακά ιατρεία σε όλο τον Δήμο θα πρέπει να λειτουργήσουν. Οι αγροτικοί ιατροί θα πρέπει να είναι εκεί και να κάνουν τη δουλειά τους όπως πρέπει.
Σ. ΑΛΦΙΕΡΗ: Πρέπει να παραδεχθούμε ότι η υγεία στο Σέλινο είναι πλέον ιδιωτική. Αυτό το έχουν καταφέρει με πολύ μεγάλες ευθύνες των νυν και των προηγούμενων Δημοτικών Αρχών γιατί στο κέντρο της πολιτικής τους δεν έβαλαν τη δημόσια υγεία με αποτέλεσμα το Κ.Υ. Καντάνου να είναι ένα άθλιο κτήριο -τώρα γίνονται προσπάθειες να αποκατασταθεί- να μην έχει τη στοιχειώδη υποδομή σε επιστημονικό προσωπικό, οδηγό ασθενοφόρου. Ξέρετε πολύ καλά και έχετε ασχοληθεί και εσείς ως εφημερίδα αρκετές φορές ότι, αν κτυπήσεις μετά τις 3 το απόγευμα, ο θάνατος σε περιμένει. Δεν έχουμε κλείσει ακόμα το ζήτημα παρά του ότι έχουμε πάρει υποσχέσεις και σε προσωπικό και σε συλλογικό επίπεδο, ότι ο οδηγός θα έλθει την επόμενη ημέρα. Εχει περάσει 1 χρόνος και ο οδηγός δεν έχει φτάσει ακόμα στην Κάντανο. Για το ζήτημα του ιατρείου στην Παλαιόχωρα επικρατεί μια άθλια κατάσταση. Το επισκέφθηκα και πραγματικά προσβάλλει τον ασθενή και εμάς που διεκδικούμε τη Δημοτική Αρχή. Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι η αποκατάσταση του χώρου και ταυτόχρονα η στελέχωση. Παρά του ότι έχουμε το ΔΝΤ και θεωρώ ότι δημιουργεί προβλήματα, οι Δημοτικές Αρχές έρχονται να επιλύσουν καθημερινά προβλήματα που έχουν σχέση με την ποιότητα ζωής. Πρώτος μας στόχος η στελέχωση του Κ.Υ. Καντάνου σε συνεργασία με τους πολίτες, δεύτερος στόχος η αποκατάσταση του κτηρίου στην Παλαιόχωρα για να υπάρχει μια αξιοπρέπεια στον ασθενή και τρίτο οι αγροτικοί ιατροί να μπουν σε μια σειρά, δηλαδή το κράτος δεν μπορεί να μας κοροϊδεύει βάζοντας τον αγροτικό ιατρό και πριν τελειώσει να αφήσει τον χρόνο να περάσει και να μην διοριστεί. Πρέπει να επικοινωνήσουμε άμεσα με το Υπουργείο Υγείας για να επιλύσει αυτά τα σημαντικά προβλήματα. Γιατί η ιδιωτικοποιήση της υγείας στο Σέλινο είναι ντροπή.
Γ. ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗΣ: Το Κ.Υ. Καντάνου δημιουργήθηκε πριν από 30 χρόνια για να καλύψει όλες τις ανάγκες της επαρχίας Σελίνου και όχι μόνο δεδομένου ότι καλύπτει και τις Στροβλές και ακόμα και τον Αλικιανό. Είναι αλήθεια ότι από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα ουδέποτε στελεχώθηκε πλήρως, όπως επίσης είναι αλήθεια ότι ουδέποτε λειτούργησε το ασθενοφόρο σε συνεχή 24ωρη βάση. Ο 'Καλλικράτης' τουλάχιστον για την ώρα δεν δίνει στον Δήμο τις αρμοδιότητες της υγείας. Με αποτέλεσμα να μπορούμε μόνο να πιέσουμε για τη στελέχωση των μονάδων πρωτοβάθμιας υγείας είτε είναι τα περιφερειακά ιατρεία είτε το Κ.Υ. Ομως εν τέλει θα πρέπει να λειτουργήσει το ιατρείο 24ωρης ετοιμότητες στην Παλαιόχωρα που έχει αποφασιστεί, όπως επίσης και το Κέντρο εφημερίας που υπάρχει για τις αργίες να λειτουργήσει και για τις καθημερινές τουλάχιστον τους θερινούς μήνες όπου η επισκεψιμότητα είναι πολύ μεγάλη. Η ένταξη στο ΕΣΠΑ μετά από πρόταση του διοικητή της ΔΥΠΕ για τη μελέτη και κατασκευή νέου πολυϊατρείου στην περιοχή είναι πραγματικά ανάγκη, αρκεί βέβαια να στελεχωθεί.
6η κοινή ερώτηση
Η περιοχή δεν διαθέτει χωροταξικό σχεδιασμό και ΣΧΟΟΑΠ ούτε έχουν καθοριστεί χρήσεις γης ειδικά για οχλούσες δραστηριότητες (λατομεία, βιολογικοί καθαρισμοί, γεωργικές, τουριστικές ζώνες). Έχετε σχέδιο για το πώς θα υλοποιηθεί ο χωροταξικός σχεδιασμός στην περιοχή σας;
Σ. ΑΛΦΙΕΡΗ: Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι ως αξιωματική αντιπολίτευση του Δήμου Καντάνου και σήμερα ως υποψήφια Δημοτική Αρχή έχουμε πρώτη προτεραιότητα την άμεση εκπόνηση του χωροταξικού. Αυτό θα κάνουμε και σήμερα θεωρούμε ότι είναι εγκληματικό να εγκαθίστανται σε περιοχές ιστορικές, όμορφες, λατομικές ζώνες. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ένα θέμα στον Δήμο μας. Και η επιχειρηματική δραστηριότητα μάς ενδιαφέρει γιατί έχει άμεση σχέση με την ανάπτυξη του τόπου μας. Δεν μπορεί, όμως, να τοποθετείται όπου δει και όπως δει. Πρώτη μας προτεραιότητα ο χωροταξικός καθορισμός γης υψηλής παραγωγικότητας, κτηνοτροφικές ζώνες, βιομηχανική ζώνη, ιστορικοί τόποι. Αν δεν προχωρήσουμε σε αυτήν την επιλογή μας, που είναι η πρώτη μας προτεραιότητα, καταδικάζουμε το Σέλινο στη μη ανάπτυξη. Το λατομείο είναι μια υπόθεση και επιμένω να το αναφέρω ότι τοποθετήθηκε και εγκαταστάθηκε σε ένα τοπίο εξαιρετικής ομορφιάς, η επιχείρηση λειτούργησε αυθαίρετα και δεν έφερε κανένα έσοδο στον Δήμο. Αν είχαμε χωροταξικό, αν είχαμε σχεδιάσει διαφορετικά τα πράγματα και η περιβαλλοντική μελέτη θα έχει λειτουργήσει άψογα και οφέλη στον Δήμο θα είχαμε. Άρα πρώτη μας προτεραιότητα το χωροταξικό για να καθοριστούν οι χρήσεις και να μπορεί να κάνει ο καθένας το πρόγραμμα ανάπτυξης σε συνεργασία με τον Δήμο καταθέτοντας προτάσεις ακόμα και για λατομικές ζώνες χωρίς να καταστρέφει τις ομορφιές του τόπου μας.
Γ. ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗΣ: Είχαμε δημοπρατήσει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δ. Πελεκάνου, που είναι το ΣΧΟΟΑΠ, όπως ονομάζεται, γιατί ο πληθυσμός του Πελεκάνου είναι πάνω από 2.000 κατοίκους και έχουμε φτάσει στη Β1 φάση και έχει γίνει δημόσια η παρουσίασή του. Σαφώς και το μεγαλύτερο κατά τη γνώμη μας έργο είναι η οργάνωση και ο καθορισμός των χρήσεων γης. Είναι άμεση η ανάγκη να επεκταθεί το ΓΠΣ σε όλο τον νέο Δήμο Καντάνου - Σελίνου, που θα έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε τις χρήσεις γης εκεί που πρέπει και για την εξοικονόμηση χώρου και για τον καθένα που θέλει να επενδύσει να ξέρει που θα επενδύσει όχι μόνο για το λατομείο, τους βιολογικούς καθαρισμούς, την τουριστική ανάπτυξη, τη γεωργία αλλά και τα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα. Είναι η άμεση προτεραιότητα η οργάνωση του Δήμου μέσα από ένα Γ.Π.Σ.
Μ. ΜΠΟΥΖΑΚΗΣ: Εκτός από τον καθορισμό των χρήσεων γης και τα ΣΧΟΟΑΠ θα μπω και στα σχέδια πόλης για περιοχές όπως η Παλιόχωρα, η Κάντανο και η Σούγια. Στον Πελεκάνο έχει ξεκινήσει αυτή η διαδικασία· βρισκόμαστε στη Β’ φάση, έχει αναρτηθεί, έχουν γίνει οι ενστάσεις και προχωρούμε. Είναι ανάγκη οι χωροθετήσεις να προχωρήσουν με ενιαίο τρόπο σε όλο το Σέλινο. Για να γίνουν αυτά τα πράγματα σωστά και να μην μπλεκόμαστε σε διαδικασίες άγονες και ατέρμονες χρονικά, είναι πρώτα ενημέρωση και συζήτηση με τον κόσμο. Εξηγούμε τι είναι αυτό που θέλουμε, γιατί είναι αναγκαίο να έχουμε χρήσεις γης και γιατί είναι αναγκαίο το βλέπουμε στην Κουντούρα, στην Παλαιόχωρα. Σε μια περιοχή χαρισματική από τη φύση έχουν μπερδευτεί όλες οι χρήσεις μαζί σχολεία, εκκλησίες, σπίτια, θερμοκήπια, μαζί όλα. Αυτό το πράγμα είναι ένα κακό παράδειγμα από το οποίο πρέπει να αποστασιοποιηθούμε. Είναι ανάγκη για όλο το Σέλινο να προχωρήσουμε σε αναλυτική ενημέρωση, να καταλάβει ο κόσμος πόσο σπουδαίο είναι αυτό το πράγμα να ξέρουμε ποιες είναι οι οικιστικές περιοχές, οι ζώνες κτηνοτροφίας και υψηλής παραγωγικότητας και τι χρειάζεται να κάνουμε. Αν δεν το κάνουμε θα το βρούμε το σημαντικό αυτό πρόβλημα μπροστά μας, θα το βρουν οι Σελινιώτες μπροστά τους.
Φ. ΡΗΓΑΝΑΚΟΣ: Το ζήτημα με το χωροταξικό έχει να κάνει πρώτα και κύρια με το τι θα εξυπηρετήσει και ποιον. Κατά τη γνώμη μας επενδυτές, κερδοφορία, λαϊκές ανάγκες είναι σε σύγκρουση και είπαν πριν οι συνυποψήφιοι διάφορα. Οπου υπάρχει κερδοφορία κανένας δεν υπολογίζει κανένα. Τώρα με τον 'Καλλικράτη' θέλουν να περάσουν κάθε εμπόδιο που υπάρχει και να κάνουν τον σχεδιασμό τους με βάση την επένδυση. Η αλλαγή της χρήσης γης θα ολοκληρωθεί σε βάρος των αγροτών. Π.χ. με τα φωτοβολταϊκά. Δίνουν επιδοτήσεις στους αγρότες για να βάλουν τζάμια και η δημόσια σήμερα ΔΕΗ αγοράζει πιο ακριβά το ρεύμα. Αύριο με την πολιτική ιδιωτικοποίησης της ενέργειας των άλλων κομμάτων θα πουληθεί η ΔΕΗ, ο νέος ιδιοκτήτης θα αγοράζει το ρεύμα πιο φτηνά γιατί δεν είναι χαζός με αποτέλεσμα ο αγρότης που έχει βάλει φωτοβολταϊκά να μην μπορεί να ανταποκριθεί και να χάσει τη γη του και στη φυλακή θα μπει γιατί δεν θα μπορεί να πληρώσει τα δάνεια. Είναι ένας... 'ωραίος' τρόπος για να αλλάξει η χρήση γης.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Στη ΣΤ. ΑΛΦΙΕΡΗ
Όλη την προηγούμενη περίοδο πρωτοστατήσατε στις κινητοποιήσεις κατά της δημιουργίας αιολικού πάρκου στο Αποπηγάδι. Ποια θέση θα τηρήσετε για το θέμα των ΑΠΕ στον νέο Δήμο;
Πιστεύω ότι θα είμαστε στη θέση της Δημοτικής Αρχής. Οι συμπολίτες μας θα θυμηθούν ότι είμαστε μαζί τους σε μια δύσκολη περίοδο της ζωής τους. Ξέρετε πολύ καλά και το έχουμε συζητήσει προσωπικά ότι εκεί (στο Αποπηγάδι) υπάρχει αρπαγή ιδιωτικής περιουσίας. Σύμφωνα με το άρθρο 17 του Συντάγματος σεβόμαστε την ιδιοκτησία και κάνουμε σαφές στην Πολιτεία ότι δεν μπορεί να αρπάξει τις περιουσίες. Σαφώς δεν μπορούμε να πούμε όχι στις ΑΠΕ. Όμως λέμε όχι στον γιγαντισμό και όχι στην απουσία της άποψης και της θέσης της Δημοτικής Αρχής. Θα ζητήσουμε να έχουμε γνώμη και αποφάσεις Δ.Σ. για τον τόπο χωροθέτησης των ΑΠΕ και εδώ έρχεται και 'κολλάει' και το ΣΧΟΟΑΠ. Ένα άλλο θέμα είναι ότι δεν μπορούν να κτυπήσουν τον υδροφόρο ορίζοντα. Ηδη, ξέρετε πολύ καλά, η ΡΑΕ με την απόφαση 1335 και 1337 έχει εγκρίνει δύο υδροηλεκτρικά έργα, αυτά κτυπούν την καρδιά του υδροφόρου ορίζοντα. Εμείς λέμε ότι την επόμενη ημέρα που θα είμαστε Δημοτική Αρχή, τεχνικά και επιστημονικά τεκμηριωμένα θα ανακοινώσουμε στους συμπολίτες μας τι σημαίνει υδροηλεκτρικό έργο, τι σημαίνει γιγαντισμός στις ΑΠΕ και θα ζητήσουμε να κάνουμε τα επόμενα βήματα μαζί. Από εκεί και πέρα δημιουργούμε δημοτική επιχείρηση και ξέρετε ότι υπάρχει μια δυσκολία για να διαχειριστούμε την ενέργεια σε τοπικό επίπεδο, λύνοντας τα ζητήματα για τους μικροκαλλιεργητές, τους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους. Προσφεύγουμε στο ΣτΕ για να διεκδικήσουμε την ισόρροπη αδειοδότηση των μικρών επιχειρήσεων έναντι των μεγαθηρίων.
Στον Γ. ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗ
Σας κατηγορούν ευθέως ότι αλλάξατε τη χωροθέτηση του βιολογικού από τη θέση Τηγάνι, εντός της Παλαιόχωρας, στη θέση Τροχαλού, επειδή βρισκόταν πολύ κοντά σε ξενοδοχειακή μονάδα αντιδημάρχου σας. Τι απαντάτε;
Και η χωροθέτηση του βιολογικού καθαρισμού και του υποθαλάσσιου αγωγού στο σχέδιο πόλης της Παλιόχωρας του 1994, το γνωρίζουν όλοι, ότι έγινε με μόνο κριτήριο για να γίνει το σχέδιο πόλης. Τοποθετήθηκε αυθαίρετα σε ένα σημείο από τη στιγμή κατά την οποία είχε δώσει ο ΕΟΤ έγγραφο που έλεγε ότι όπου υπάρχει οικοδομικό τετράγωνο τουριστικής ανάπτυξης δεν μπορούν να γίνουν κοντά βιολογικοί. Αυτά τα έγγραφα υπάρχουν. Δεν μπορούσε να γίνει ο βιολογικός σε αυτό το σημείο, δεν μπορούσε να πάρει άδεια περιβαλλοντικών όρων που χρειαζόταν! Αναγκασθήκαμε να το αλλάξουμε και για έναν πρόσθετο λόγο που έλεγε ότι ισότιμα με την αλματωδώς αυξανόμενη σε κατοικίες Κουντούρα να δώσουμε ένα κεντρικό σημείο για τη διαχείριση των λυμάτων έτσι ώστε να καλύψουμε και την απόσταση από τον Κριό μέχρι και το Γυαλισκάρι που είναι οι παραλίες με τουριστική ανάπτυξη. Τεκμηριωμένα δεν μπορούσε να γίνει εκεί (σ.σ. στη θέση Τηγάνι) ο βιολογικός καθαρισμός. Το γνώριζαν και αυτοί που υπέγραψαν το σχέδιο πόλης. Τα έγγραφα αυτά είναι διαθέσιμα στον οποιονδήποτε.
ΣΤΟΝ Μ. ΜΠΟΥΖΑΚΗ
Πολλοί λένε ότι τώρα ανακαλύψατε το Σέλινο και μέχρι πρόσφατα δεν είχατε ποτέ ασχοληθεί με τα ζητήματα του Δήμου. Τι απαντάτε;
Θα ήταν πολύ θρασύ, αν έλεγα, ότι η Ελλάδα ανακάλυψε τον Καποδίστρια, που ήταν στη Μόσχα και τον Βενιζέλο που ήταν στα Χανιά. Προς θεού δεν θέλω σε καμία περίπτωση να βάλω τα ονόματα αυτά δίπλα στο δικό μου. Όποιος, όμως, είχε μια στοιχειώδη ευπρέπεια δεν θα μπορούσε να λέει κάτι τέτοιο γιατί ξέρει ότι από 15 χρονών ασχολούμουν με τα κοινά, ιδιαίτερα τα κοινά του τόπου μου, δράττοντας, επισκεπτόμενος και δημιουργώντας τόσο εγώ όσο και η οικογένειά μου στο Σέλινο. Και εν πάση περιπτώσει τα τελευταία 10 χρόνια είμαι συνεχώς εδώ, γράφω κάθε εβδομάδα και στις ντόπιες και στις Χανιώτικες εφημερίδες. Ασχολούμαι με τα προβλήματα του τόπου μας, τα ξέρω και αρκετά καλά. Είμαι στην Αυτοδιοίκηση πολλά χρόνια από τη θέση που είχα ως σύμβουλος του νομάρχη, σε πολλά ζητήματα μπόρεσα να βοηθήσω και να συνδράμω τον τόπο μου. Εχω την αίσθηση ότι τέτοιου είδους κουβέντες είναι 'άλλα λόγια να αγαπιόμαστε', είναι ανθρώπων που δεν κατάφεραν ούτε με τις ικανότητές τους ούτε με τη συνδρομή που τους έδωσε ο κόσμος να ξεκολλήσουν τον τόπο μας από μια μιζέρια. Και λέω εγώ ξεκάθαρα και παστρικά και χωρίς καθόλου περιστροφές ότι ναι, έχουμε τη γνώση και τη θέληση να γυρίσουμε σελίδα. Ο τόπος έχει ανάγκη και ο 'Καλλικράτης' απαιτεί ανθρώπους ικανούς, που θα έχουν τη γνώση και ομάδες ανθρώπων που θα συνεργαστούν και θα μπορούν να το κάνουν. Και εμείς έχουμε την ομάδα αυτή που μπορεί και θέλει να προσφέρει για το κοινό καλό.
Στον Φ. ΡΗΓΑΝΑΚΟ
Τι απαντάτε σε αυτούς που λένε ότι ηγείστε ενός καθαρά κομματικού σχηματισμού και ότι η ψήφος στον συνδυασμό σας μεταφράζεται απλώς σε μια ψήφο διαμαρτυρίας;
Εμείς οι ΚΚέδες λέγαμε πάντα την αλήθεια. Απόδειξη, αν θέλετε αυτό που λέγαμε στις προηγούμενες εκλογές, ότι έρχεται θύελλα. Και ήλθε. Απόδειξη ό,τι έλεγε τόσο καιρό ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου ότι οι εκλογές είναι αυτοδιοικητικές και στην τελευταία συνέντευξη είπε ότι είναι πολιτικές. Κατά την άποψή μας οι εκλογές είναι πολιτικές. Είμαστε όλοι γνωστοί εδώ και κάποιοι κρύβονται πίσω από τη λογική του ανεξάρτητου. Είτε θέλετε είτε όχι όλοι κάπου ψηφίζουμε, όλοι κάτι έχουμε στις πολιτικές μας επιλογές. Οσο ψηλά πάει το ψηφοδέλτιο της 'Λαϊκής Συσπείρωσης', που στηρίζεται από το ΚΚΕ, τόσο θα ανοιχτεί ένας άλλος δρόμος, θα πάρει πάνω του ο λαός, θα οργανωθεί έτσι ώστε να δώσει μια και καλή τη λύση. Τη λύση που θα είναι προς το συμφέρον του. Δεν το κρύβουμε ότι στηριζόμαστε από το ΚΚΕ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου