Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΚΙΣΑΜΟΥ
ΑΠΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΚΙΣΑΜΟΥ
Προτεραιότητα σε υποδομές - περιβάλλον
01-11-2010
Τις θέσεις τους για ορισμένα από τα σοβαρότερα προβλήματα, τα οποία ταλανίζουν την Κίσαμο, αλλά και τις προτάσεις τους για το «αύριο» της περιοχής, κλήθηκαν να καταθέσουν στα «Χανιώτικα νέα» οι υποψήφιοι δήμαρχοι του διευρυμένου Δήμου Κισάμου. Η συμφωνία τους στο ότι οι οικονομικές συνθήκες δεν επιτρέπουν δημοτική φορολόγηση από τη νέα Αρχή, οι θέσεις τους για το ζήτημα του βιολογικού καθαρισμού, τα μεγάλα περιβαλλοντικά θέματα της περιοχής κυριάρχησαν στην ατζέντα της συζήτησης.
Οι κύριοι Κώστας Κουκουράκης και Σοφοκλής Τσουρουνάκης και η κυρία Φρόσω Σκουλάκη βρέθηκαν στα γραφεία των «Χ.Ν.» και απάντησαν αρχικά σε 5 κοινές ερωτήσεις, ενώ στη συνέχεια κλήθηκαν να απαντήσουν σε μια διαφορετική, για τον καθένα, ερώτηση.
Τέλος, στο τρίτο μέρος της συνέντευξης, τους δόθηκε η δυνατότητα να απευθύνει ο καθένας τους από ένα ερώτημα στους άλλους δύο συνυποψηφίους του.
Να υπογραμμίσουμε ότι ο έτερος υποψήφιος δήμαρχος Κισάμου, κ. Γιώργος Μυλωνάκης, όταν προσκλήθηκε από τα «Χανιώτικα νέα» να συμμετάσχει στη συνέντευξη πρότεινε να εκπροσωπηθεί από ένα μέλος του συνδυασμού του. Ωστόσο, η πρότασή του αυτή δεν βρήκε σύμφωνους τους κ. Κουκουράκη και κα Σκουλάκη, οι οποίοι αντέτειναν ότι στη συνέντευξη θα πρέπει να δώσουν το «παρών» οι επικεφαλής των συνδυασμών.
Τα «Χ.Ν.» παρουσιάζουν σήμερα τη συνέντευξη των τριών υποψηφίων δημάρχων, η οποία βιντεοσκοπήθηκε και θα αναρτηθεί άμεσα στην ιστοσελίδα της εφημερίδας (www.haniotika-nea.gr).
Αναλυτικότερα:
Η νέα Δημοτική Αρχή, που θα προκύψει από τις εκλογές του Νοεμβρίου, θα κληθεί να αντιμετωπίσει, μεταξύ άλλων, το πρόβλημα της περικοπής πόρων προς την Αυτοδιοίκηση. Πώς θα αντεπεξέλθετε σε αυτή τη νέα πραγματικότητα; Θα καταφύγετε σε αύξηση των δημοτικών τελών, εκποίηση δημοτικής περιουσίας, φορολογικά μέτρα ή διαφορετικά πώς θα αντιμετωπίσετε το συγκεκριμένο πρόβλημα;
Κώστας Κουκουράκης: Ένα από τα σημεία τριβής του Δήμου Ιναχωρίου -και εμένα προσωπικά- με την κυβέρνηση, από όταν ξεκίνησε να παρουσιάζεται το νομοσχέδιο «Καλλικράτης», ήταν ακριβώς αυτό το σημείο, διότι θεωρήσαμε ότι με το νομοσχέδιο αυτό μπαίνουν οι βάσεις για να δυσκολέψει οικονομικά περισσότερο η ζωή των πολιτών. Με δεδομένο και την ουσιαστική χρεοκοπία της χώρας τα πράγματα είναι πραγματικά πάρα πολύ δύσκολα και θα κληθούμε να διαχειριστούμε πολύ δύσκολες καταστάσεις. Τι θα κάνουμε εμείς; Θα δώσουμε πολύ μεγάλη έμφαση στο αναπτυξιακό κομμάτι. Σε αυτό που ήδη με τη θητεία μας τα προηγούμενα χρόνια έχουμε αποδείξει ότι είμαστε πάρα πολύ καλοί, ώστε να προκύψουν παραπάνω θέσεις εργασίας, περισσότερη δουλειά, περισσότερος πλούτος, αλλά και περισσότερα εισοδήματα για το δημόσιο και τους πολίτες. Ένα δεύτερο είναι ότι θα δώσουμε πάρα πολύ σκληρή μάχη, διότι δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε ως Δημοτική Αρχή την περικοπή των πόρων. Δεν μπορεί να καλούνται συνεχώς οι πολίτες, με διάφορους τρόπους, να συμμετέχουν οικονομικά και να πληρώνουν τη νύφη. Δηλαδή λάθη άλλων, λάθη δεκαετιών, τα οποία καλούνται οι πολίτες να τα πληρώσουν. Για εμάς αυτό είναι απαράδεκτο. Ο πολίτης οφείλει να κάνει πράγματα, οι κυβερνήσεις οφείλουν να κάνουν πράγματα και δεν τα έχουν κάνει κι εμείς οι Δήμοι οφείλουμε να κάνουμε πράγματα. Πράγματα, τα οποία πρέπει να είναι στην κατεύθυνση που σας ανέφερα προηγούμενα κι όχι στην κατεύθυνση του να αντιγράψεις κεντρικές πολιτικές, που συμπιέζουν περισσότερο το εισόδημα των ανθρώπων και φορολογούν περισσότερο.
Φρόσω Σκουλάκη: Δεν έχω δει ότι σίγουρα θα υπάρχει περικοπή πόρων και ότι θα είναι τόσο δύσκολα τα πράγματα από την εφαρμογή του «Καλλικράτη». Διαβάζοντας το πρόγραμμα «Καλλικράτης» ξέραμε ότι στην αρχή θα έχει κάποια υποστήριξη από
το πρόγραμμα «Ελλάδα». Θα ενισχυθούν ακόμα οι πόροι του από τον Φ.Π.Α., από τον φόρο εισοδήματος και από τον φόρο ακίνητης περιουσίας. Θεωρώ ότι αυτοί οι φόροι είναι ισχυροί κι ότι θα είναι αρκετοί για την Αυτοδιοίκηση. Δεν έχει γίνει βέβαια κάποια σπουδαία μελέτη που να γνωρίζουμε ακριβώς, αν τα ποσά που θα μας δοθούν θα είναι ικανοποιητικά και θα μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε σε όλες αυτές τις υποχρεώσεις με τις μεταφερόμενες αρμοδιότητες κ.λπ. Θεωρώ, όμως, ότι θα υποστηριχθεί το πρόγραμμα αυτό από την κυβέρνηση -μια και μελετήθηκε μέσα στην εποχή της κρίσης- και θα μπορέσουν οι Δήμοι να γίνουν ισχυρότεροι από ό,τι είναι σήμερα. Άλλωστε η σημερινή κατάσταση δεν είναι και τόσο καλή. Όπως γνωρίζετε είχαμε 40% μείωση των φετινών πόρων και δημιουργήθηκαν αρκετά προβλήματα καθότι οι προϋπολογισμοί μας είχαν συνταχθεί πριν από τις περικοπές. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα καταφύγουμε σε φορολόγηση των δημοτών ή εκποίηση της περιουσίας. Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε ανάπτυξη και μέσα από αυτή να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας και να δημιουργηθούν νέοι πόροι για τον Δήμο μας.
Σοφοκλής Τσουρουνάκης: Η ερώτηση αυτή είναι πολύ κρίσιμη διότι ένα σημαντικό κομμάτι του «Καλλικράτη», αυτό της φορολογίας, περνάει πολλές φορές στο «ντούκου», ενώ είναι το σημαντικότερο. Νομίζω ότι η περιοχή μας -στην οικονομική κατάσταση που βρίσκεται τώρα- δεν αντέχει άλλους φόρους. Δεν υπάρχει εισόδημα. Συνεπώς, δεν μπορεί να μιλάμε για φόρους. Εμείς είμαστε κατά του «Καλλικράτη». Η συγκέντρωση αρμοδιοτήτων εμφανίζεται από την κεντρική εξουσία ως αποκέντρωση
και ότι δίνει τη δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να αποφασίζουν αλλά δυστυχώς δεν είναι έτσι τα πράγματα. Αυτά γίνονται όλα μεθοδευμένα για να περάσουν ορισμένες αρμοδιότητες στον ιδιωτικό τομέα. Το λένε εξάλλου καθημερινά ότι «Καλλικράτης» θα υπάρχει παντού. Στην Παιδεία, την Υγεία, τον αγροτικό τομέα. Όλα αυτά θα έρθουν στον Δήμο, όμως ο Δήμος δεν μπορεί να ανταποκριθεί κι αυτό το κενό που θα υπάρξει κάποιοι είναι έτοιμοι να το αναλάβουν. Εμείς αυτό το αντιδραστικό τερατούργημα θα το αντιπαλέψουμε μαζί με τον λαό από όποια θέση μας δώσει στη νέα Δημοτική Αρχή.
Ένα από τα σημαντικότερα έργα που βρίσκονται σε τέλμα στην περιοχή είναι ο βιολογικός καθαρισμός του κόλπου της Κισάμου. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει φορέας διαχείρισης, ενώ δεν υπάρχουν ούτε επαρκή δίκτυα για τη λειτουργία του έργου. Αν αναλάβετε δήμαρχος από 1η Ιανουαρίου σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να ξεμπλοκάρει το έργο και επιτέλους να λειτουργήσει;
Φρόσω Σκουλάκη: Πρώτα από όλα θα έλεγα ότι ο βιολογικός καθαρισμός δεν βρίσκεται σε τέλμα. Έχει τελειώσει όλο αυτό το κομμάτι, το οποίο είχε χρηματοδοτηθεί και ανατεθεί και έχει φτάσει πλέον στην αποπεράτωσή του. Ο φορέας τελείωσε και βρίσκεται ήδη για δημοσίευση στο ΦΕΚ. Επομένως, θα μπορεί πολύ σύντομα να λειτουργεί όπως λειτουργεί. Μπορεί να έχει τα προβλήματά του στην αρχή γιατί -όπως έχουμε πει πάρα πολλές φορές- τα δίκτυα είναι λίγα, οι συνδέσεις λίγες και επομένως ο φορέας θα έχει κάποιο κόστος. Όμως προχωρούμε άμεσα στην ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον για τα συμπληρωματικά δίκτυα, εντάσσονται οι οικισμοί Πλατάνου, Πλακουρίων, Πάνω Πύργου, Κουνουπίτσας, Αγίου Αντωνίου και όλο το σχέδιο πόλεως Κισάμου. Σίγουρα είναι σημαντικά δίκτυα, τα οποία θα δώσουν λύματα στην περιοχή και μια ομαλή λειτουργία στον φορέα. Ήδη κατατέθηκε η περιβαλλοντική μελέτη και όπως γνωρίζετε στον Νομό Χανίων είναι το μόνο ώριμο έργο, έτοιμο να χρηματοδοτηθεί, που αφορά τους βιολογικούς καθαρισμούς. Πολύ σύντομα θα είναι ενταγμένο και θα αρχίσει να κατασκευάζεται.
Κώστας Κουκουράκης: Το ζήτημα του βιολογικού κόλπου Κισάμου είναι ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει δεκαετίες την περιοχή. Είναι βέβαιο ότι έπρεπε να έχει κατασκευαστεί την περασμένη δεκαετία, που ήταν πιο απλά τα πράγματα, πιο γρήγορες και άνετες οι χρηματοδοτήσεις και είναι βέβαιο ότι ένα τμήμα του -όπως είπε η κα συνάδελφος- έχει ολοκληρωθεί. Το σύνολο του έργου για να ολοκληρωθεί χρειάζεται έναν μεγάλο αγώνα και πάρα πολύ κόπο. Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων μέχρι να εγκριθεί και να αποκτήσει το έργο τη δυνατότητα χρηματοδότησης από το πρόγραμμα που είπε η κα Σκουλάκη όντως θέλει κάποιον χρόνο, θέλει κυνήγι και δουλειά. Σε κάθε περίπτωση, έστω και αργά, δείχνει ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσει. Εγώ θα ήθελα να βάλω μια ακόμα διάσταση. Μιλάμε για τον βιολογικό του κόλπου Κισάμου, ενώ θα έπρεπε ολοκληρωμένα να μιλάμε για τους βιολογικούς καθαρισμούς της ευρύτερης περιοχής του νέου Δήμου Κισάμου. Κι αυτό, διότι για όσους γνωρίζουν καλά το θέμα, η ρύπανση από τα λύματα προέρχεται από τις πολυπληθείς περιοχές αλλά και από τις πάρα πολλές μη πολυπληθείς περιοχές και κατοικημένους οικισμούς. Αυτό σημαίνει ότι η απάντηση στο θέμα της ρύπανσης, του περιβάλλοντος και των βιολογικών καθαρισμών απαιτεί μαζί με τον βιολογικό καθαρισμό του κόλπου Κισάμου ένα δίκτυο μικρών βιολογικών, οι οποίοι θα λειτουργούν στα χωριά που είναι μικρότερα των 500, 400 και 300 κατοίκων. Οι βιολογικοί αυτοί είναι μικρότερου κόστους και ο Δήμος Ιναχωρίου έχει προχωρήσει σε δύο μελέτες τέτοιες και τις έχει ολοκληρώσει. Εν πάση περιπτώσει η συνολική απάντηση είναι παντού βιολογικοί καθαρισμοί. Ένα άλλο ζήτημα πολύ σημαντικό είναι ότι θα πρέπει να δούμε τον φορέα διαχείρισης. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι στον Νομό Χανίων χρειάζεται ένας φορέας διαχείρισης των βιολογικών καθαρισμών γιατί θα επιτρέψει μεγαλύτερη εξειδίκευση, καλύτερη δυνατότητα λειτουργίας των βιολογικών καθαρισμών αλλά και -το κυριότερο- θα μειώσει πάρα πολύ το κόστος των βιολογικών καθαρισμών και άρα το βάρος στους πολίτες, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν αυτά τα έξοδα.
Σοφοκλής Τσουρουνάκης: Πράγματι ο βιολογικός καθαρισμός είναι μια ανάγκη. Αυτό το ζήτημα θα έπρεπε να έχει αντιμετωπιστεί τουλάχιστον την περασμένη δεκαετία κι εδώ υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες. Σήμερα, από ό,τι φαίνεται, το έργο προχωράει, έστω και αυτό το μικρό τμήμα του, μέχρι να ολοκληρωθούν τα υπόλοιπα δίκτυα και να προχωρήσει. Όμως θα προκύψει στην πορεία λειτουργίας του το θέμα του κόστους. Το κόστος θα είναι μεγάλο και ποιος θα το πληρώσει; Θα πρέπει ο βιολογικός καθαρισμός του κόλπου της Κισάμου να συμπεριλάβει τουλάχιστον και τους υπόλοιπους οικισμούς. Δηλαδή να έχουμε μια επέκταση προς τα νότια γιατί στα χωριά συγκεκριμένα δεν υπάρχει πλέον πόσιμο νερό. Δεν υπάρχει πια εκείνη η πηγή που ξέραμε για να πιεις νερό. Δηλαδή το πρόβλημα είναι γενικότερο στην περιοχή και πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά. Στην πορεία βέβαια θα προκύψουν οικονομικά προβλήματα. Αυτό είναι σίγουρο με τις περικοπές. Ακόμα και οι περικοπές που είχαμε πιο μπροστά από συγκεκριμένα κονδύλια -θα το θυμούνται οι δήμαρχοι- τα 10 δισ. για να μπει η χώρα στην ΟΝΕ και να είμαστε στο 3%, τις οποίες δέχθηκε τότε η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, αυτά τα ποσά, αν είχαν χρησιμοποιηθεί τότε, θα είχε προχωρήσει και ο βιολογικός καθαρισμός. Νομίζω ότι πρέπει η πίεση του κόσμου να είναι έντονη για να λυθεί το πρόβλημα όσο το δυνατόν πιο σύντομα.
Τα τελευταία χρόνια το ζήτημα της προστασίας του Λαφονησίου βρίσκεται συνέχεια στην επικαιρότητα. Ωστόσο, παρότι το Σχέδιο Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) αλλά και η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) για το Λαφονήσι έχουν ολοκληρωθεί εδώ και μήνες, δεν έχουν ακόμα εγκριθεί από την Περιφέρεια Κρήτης. Ποιες είναι οι δεσμεύσεις σας για το συγκεκριμένο θέμα σε περίπτωση που οι πολίτες σας εκλέξουν νέα Δημοτική Αρχή;
Σοφοκλής Τσουρουνάκης: Ο νέος Δήμος Κισάμου έχει δύο πράγματα που ξεχωρίζει. Είναι το Λαφονήσι και ο Μπάλος μαζί με τις άλλες ομορφιές που έχει η περιοχή. Βέβαια για να είμαι ειλικρινής αυτά τα έγγραφα που ανταλλάσσονται με την Περιφέρεια, με τον Δήμο κ.λπ. δεν είναι τόσο εύκολο για έναν απλό άνθρωπο να πάρει θέση και να καταλήξει σε ένα συμπέρασμα. Ένα είναι γεγονός για να πούμε για το Λαφονήσι. Εκεί υπάρχουν ιδιοκτησίες μεγάλες. Θυμάμαι παλιά λένε ότι ήρθε ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας και πήγε πρώτα στο Λαφονήσι και μετά πέρασε από την Εθνική Τράπεζα στο Καστέλλι. Τώρα είναι μακαρίτης. Μετά πήγε στην Alpha Bank, τώρα τελευταία νομίζω ότι είναι στον κ. Σάλλα στην Τράπεζα Πειραιώς. Αυτό και μόνο δείχνει ότι υπάρχει ενδιαφέρον από το μεγάλο κεφάλαιο. Πρέπει να αποκρουστεί. Η ανάπτυξη που θα γίνει στην περιοχή πρέπει να είναι εναρμονισμένη με το περιβάλλον, να μην το καταστρέψει και να αναπτυχθεί ήπια η περιοχή για να μπορέσουν οι άνθρωποι να έχουν ένα εισόδημα και να μπορούν οι κάτοικοι και όλοι οι επισκέπτες της περιοχής να την απολαμβάνουν.
Φρόσω Σκουλάκη: Όσον αφορά το ΣΧΟΟΑΠ βεβαίως δεν το παρακολουθήσαμε για να γνωρίζουμε τη μελέτη ακριβώς και πως μελετήθηκε μέχρι σήμερα. Η αλήθεια είναι ότι παραξενευόμαστε πάρα πολύ πώς είναι δυνατόν μέχρι σήμερα η Διεύθυνση Δασών, η ΠΕΧΩ Ηρακλείου και ο γ.γ. της Περιφέρειας Κρήτης και δεν υπογράφουν αυτή τη μελέτη και μάλιστα λένε και τους λόγους. Αν εκλεγώ ως νέα Δημοτική Αρχή το πρώτο που θα κοιτάξω είναι αν τηρήθηκε η νομιμότητα σε κάποια θέματα γιατί θεωρώ ότι είναι Δημόσιες Υπηρεσίες και θεωρώ απαράδεκτο εφόσον έχει τηρηθεί η νομιμότητα σε μια μελέτη να μην υπογράφεται και να μην προχωράει. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι υπάρχουν κάποιοι άλλοι λόγοι που καθυστερούν αυτή τη μελέτη, ένα τόσο σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο και για την ίδια την περιοχή αλλά και για την ευρύτερη.
Κώστας Κουκουράκης: Τα πράγματα είναι πιο απλά. Επειδή είπε η κα Σκουλάκη ότι δεν μπορεί να διανοηθεί, αρκεί να δει κανείς το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, των ομολόγων και του χρηματιστηρίου και θα καταλάβει πως παίζεται το παιχνίδι. Το γνωρίζουμε πολύ καλά. Αυτό που έχει γίνει στο ΣΧΟΟΑΠ στον Δήμο Ιναχωρίου είναι ότι η τοπική κοινωνία ομοφώνως, το Δημοτικό Συμβούλιο ομοφώνως, όλοι οι φορείς της Δυτικής Κισάμου ομοφώνως, το ΤΕΕ ομοφώνως, το Νομαρχικό Συμβούλιο ομοφώνως, οι μελετητές, η επιτροπή επίβλεψης, η Διευθύνουσα Υπηρεσία ομοφώνως, όλοι πρότειναν ένα συγκεκριμένο σχέδιο στο οποίο αντιδρά ο γ.γ. της Περιφέρειας Κρήτης. Η Διεύθυνση Δασών και η Διεύθυνση ΠΕΧΩ, όταν χρειάστηκε στο ΤΕΕ και εκλήθησαν παρουσία ειδικών επιστημόνων να πούνε τις απόψεις τους για να τεκμηριώσουν αυτά, τα οποία ψιθύριζαν, δεν πήγαν. Δεν πήγαν και προέκυψε το έγγραφο και η απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του Επιμελητηρίου, η οποία είναι κόλαφος για αυτούς τους συγκεκριμένους παράγοντες, οι οποίοι παίζουν τον συγκεκριμένο ρόλο και γι’ αυτό τον λόγο εμείς συγκρουόμαστε. Τα πράγματα είναι απλά στο ΣΧΟΟΑΠ όπως είπα. Στο ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου Ιναχωρίου συμβαίνουν δύο πράγματα. Δεν επιτρέπει την τσιμεντοποίηση και το κλείσιμο της παραλίας της Ελαφονήσου -όπως έχουν κάνει σε άλλες περιοχές μεγάλες εταιρείες- και δεν επιτρέπει την ανάπτυξη λατομείων εξόρυξης γύψων για τον απλό λόγο ότι η περιοχή του γύψου βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο και δίπλα από το κεντρικό επαρχιακό οδικό δίκτυο. Δηλαδή, αν γίνουν αυτά τα δύο, είναι βέβαιο ότι η Δυτική Κίσαμος οδεύει στην υπανάπτυξη και τον μαρασμό. Αυτό είναι όλο το θέμα. Γιατί βάλλεται ο δήμαρχος Ιναχωρίου; Ο δήμαρχος Ιναχωρίου ακολουθεί τη νομιμότητα και εκτελεί τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Ό,τι κάνω και ό,τι γράφω προέρχεται κατόπιν ομόφωνων αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Πρέπει να βάλλομαι, να εκβιαστώ, να απειληθώ για να κάτσω φρόνιμο παιδί και να μην παλεύω την ιστορία αυτή. Ξέρουμε πολύ καλά ότι αυτά τα πράγματα συμβαίνουν σε όλες τις προνομιούχες περιοχές της Ελλάδας. Εμάς η άποψή μας είναι ότι θα δώσουμε και θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη για να προστατευτούν αυτές οι περιοχές και η αναπτυξιακή διάσταση, που θα δοθεί, να δοθεί προς όφελος του συνόλου των πολιτών και όχι 2 - 3 ισχυρών.
Θα επιμείνουμε λίγο παραπάνω στα περιβαλλοντικά και ειδικότερα στις πανέμορφες περιοχές του Μπάλου και των Φαλασάρνων που παρότι είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα προστατευόμενων περιοχών NATURA δεν υπάρχει φορέας διαχείρισης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προστασία τους. Τι προτίθεστε να κάνετε για το συγκεκριμένο θέμα και ποιες είναι οι άμεσες ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσετε ως δήμαρχος;
Κώστας Κουκουράκης: Οι άμεσες ενέργειες θα είναι ίδιες με τη διαδικασία που κάναμε για την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη του Λαφονησίου και το ΣΧΟΟΑΠ. Θα καλέσουμε την τοπική κοινωνία και μέσα από εξαντλητικό διάλογο, τον οποίο κάναμε και στις άλλες περιπτώσεις, θα συναποφασίσουμε τι θέλουμε. Εφόσον συναποφασίσουμε τι θέλουμε θα προχωρήσουμε ταχύτατα στην εκπόνηση Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης -που είναι υποχρέωση της χώρας και δική μας να συντάξουμε για τις περιοχές NATURA- στις οποίες θα περιλαμβάνονται οι όροι με τους οποίους οι περιοχές αυτές θα λειτουργούν. Θα λειτουργούν στη βάση της βιώσιμης και αειφορικής ανάπτυξης και διαχείρισης, δηλαδή με σκοπό να συντηρηθούν αυτοί οι υπέροχοι, μοναδικοί σε παγκόσμιο επίπεδο, φυσικοί πόροι και σε δεύτερη κλίμακα να μπορούν να γίνουν εκείνες οι αναπτυξιακές δραστηριότητες, οι οποίες θα παράγουν, εξαιτίας αυτών των περιοχών, περισσότερο πλούτο, περισσότερες νέες θέσεις εργασίας και θα συμβάλλουν στη δημιουργία περισσότερων επιχειρήσεων. Ο στόχος βέβαια θα είναι ο ίδιος με του Λαφονησίου, να γίνουν, δηλαδή, όλα αυτά με τους πολίτες και να έχουμε διάχυση του πλούτου σε όσο περισσότερο κόσμο μπορούμε. Αυτό θα το στηρίξουμε με νύχια και με δόντια γιατί πιστεύω ότι είναι η μοναδική λύση που μπορεί να υπάρξει αναπτυξιακά στον νέο Δήμο.
Φρόσω Σκουλάκη: Όλες οι προστατευόμενες περιοχές NATURA χρειάζονται Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη και κατόπιν αυτής φορέα διαχείρισης που θα διαχειριστεί τις περιοχές. Επειδή η διαδικασία είναι χρονοβόρα, εμείς ως Δήμος προχωρήσαμε και πήραμε τη διαχείριση της περιοχής του Μπάλου κάνοντας κάποιο κανονισμό με τη Διεύθυνση Δασών και την Περιφέρεια, ούτως ώστε να μπορέσουμε -επειδή η περιοχή δέχεται πολλούς επισκέπτες- να τη διαχειριστούμε άμεσα. Όπως επίσης και να δημιουργήσουμε κάποιες υποδομές, ώστε ο κάθε επισκέπτης που έρχεται στην περιοχή να μην βλέπει αυτό το τοπίο που υπάρχει σήμερα. Να φροντίσουμε την καθαριότητα, τον περιπατητικό δρόμο, τον ποδηλατόδρομο, κάποιους χώρους ανάπαυσης, θέασης, αποδυτήρια, τουαλέτες κ.λπ. Αυτά θα μπορούν να εφαρμοστούν από φέτος. Βεβαίως, συγχρόνως, θα πρέπει να προχωρήσει και η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη και κατευθείαν ο φορέας διαχείρισης που θα διαχειριστεί και τα Φαλάσαρνα και τον Μπάλο και το Λαφονήσι.
Σοφοκλής Τσουρουνάκης: Πράγματι αυτή η περιοχή που έχει αυτό το φυσικό κάλλος θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Βέβαια εδώ μπορεί να λέμε ό,τι θέλουμε ότι θα κάνουμε αλλά το βασικό είναι το οικονομικό. Εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν -πάντα με τη συμπαράσταση του κόσμου- για να εξασφαλίσουμε τους πόρους που θα δώσουν λύση στο πρόβλημα. Γιατί μη λέμε τώρα λόγια, χωρίς οικονομική ενίσχυση δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Και να συμπληρώσω και κάτι άλλο, όταν μιλάμε για περιβάλλον θα πρέπει σιγά - σιγά και εμείς οι ίδιοι να αλλάξουμε συμπεριφορά. Οι κάτοικοι πρέπει να αλλάξουμε συμπεριφορά και να γίνουμε πιο φιλικοί προς το περιβάλλον.
Ένα από τα θέματα που μας έθεσαν κάτοικοι της Κισάμου πρόσφατα -στο πλαίσιο ενός ρεπορτάζ των «Χ.Ν.» για τα προβλήματα της περιοχής- είναι η έλλειψη δημιουργικών διεξόδων για τους νέους. Ελλείψεις σε αθλητικές και πολιτιστικές υποδομές, σε χώρους δημιουργικής απασχόλησης. Σε ποιες συγκεκριμένες δράσεις θα προχωρήσετε για να καλύψετε αυτές τις σοβαρές ελλείψεις και να δώσετε δημιουργικές διεξόδους στα νέα παιδιά;
Φρόσω Σκουλάκη: Πράγματι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε αθλητικές υποδομές στην περιοχή της Κισάμου. Μία από αυτές είναι το κλειστό γυμναστήριο. Για το κλειστό γυμναστήριο έχουμε μια ώριμη μελέτη για ένταξη. Μόλις ανοίξει πρόγραμμα το έργο αυτό θα μπορέσει να χρηματοδοτηθεί και να κατασκευαστεί. Όσον αφορά το «Θεοχαράκειο» υπάρχει χρηματοδότηση και απομένει να κατασκευαστεί η περίφραξη και ο φωτισμός του και να γίνει ένας ασφαλής χώρος αθλητισμού. Βεβαίως, για τους νέους χρειαζόμαστε πολλά πράγματα. Το διάστημα που πέρασε δεν υπήρχαν και τόσα πολλά προγράμματα που να μπορέσουμε να χρηματοδοτηθούμε. Τώρα ενημερωθήκαμε ότι έχουν ανοίξει προγράμματα σχετικά με τα πολιτιστικά οπότε μπορούμε να κάνουμε ένα πολιτιστικό κέντρο νέων, το οποίο είναι απαραίτητο για την περιοχή μας, όπως απαραίτητη θεωρώ μια δημοτική βιβλιοθήκη στην οποία τα παιδιά -και ιδιαίτερα αυτά που έρχονται από χωριά και περνούν κάποιες ώρες στο Καστέλλι λόγω φροντιστηρίων κ.λπ.- να μπορούν να βρίσκονται σε έναν ασφαλή και ζεστό χώρο. Όλα αυτά που συζητήσαμε μέχρι τώρα -επειδή αναφέρθηκε από τον κ. Τσουρουνάκη το «θα», ότι δηλαδή είναι εύκολο να τα λέμε αλλά δύσκολο να τα κάνουμε- είτε για τον βιολογικό είτε για τον Μπάλο είτε για τις αθλητικές υποδομές, όλα είναι προγραμματισμένα για χρηματοδότηση. Και δεν υπάρχει «θα». Υπάρχει χρηματοδότηση. Με την πράσινη ανάπτυξη μπορούν να γίνουν υποδομές για τον Μπάλο και για το κλειστό γυμναστήριο θα ανοίξει χρηματοδότηση σύντομα και θα χρηματοδοτηθεί.
Σοφοκλής Τσουρουνάκης: Το Καστέλλι και η περιοχή μας έχει ένα πνευματικό κεφάλαιο πολύ υψηλό, το οποίο μπορεί να βοηθήσει. Άνθρωποι προσφέρονται αλλά δεν υπάρχουν κατάλληλες υποδομές. Αυτό που λείπει από το Καστέλλι είναι ένα πολιτιστικό κέντρο που θα έχει αίθουσα για το θέατρο, τη μουσική και όλα τα είδη της τέχνης. Για να μπορούν εκεί τα παιδιά και οι άνθρωποι, που θέλουν να προσφέρουν, να δουλεύουν δημιουργικά. Για τις αθλητικές εγκαταστάσεις υπάρχει μια υποδομή στο Καστέλλι αλλά νομίζω ότι οι απαιτήσεις στην πορεία θα είναι μεγαλύτερες. Γιατί όλοι οι άνθρωποι σιγά - σιγά έρχονται στο Καστέλλι. Αν δει κανείς από ένα ύψωμα προς τον κάμπο σήμερα και μετά από 6 μήνες θα δει ότι προχωράει σιγά - σιγά να καλυφθεί όλη η περιοχή. Συνεπώς η ανάγκες για έργα τέτοιου είδους θα είναι μεγάλες. Εμείς θα κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση παρά τις δυσκολίες που θα υπάρξουν στη χρηματοδότηση, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι στο μέλλον -ακόμα και στον προϋπολογισμό που έχει κατατεθεί- ένα συγκεκριμένο ποσό κόβεται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η οικονομική στενότητα είναι δεδομένη εκτός αν οι άνθρωποι παλέψουν να αλλάξουν αυτούς τους συσχετισμούς για ένα καλύτερο αύριο.
Κώστας Κουκουράκης: Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε για τους νέους είναι να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον ούτως ώστε, όταν τελειώσουν το Γυμνάσιο ή το Λύκειο να μπορούν να έχουν διεξόδους για να απολαύσουν αυτό που είναι δικαίωμα του καθενός, δηλαδή το δικαίωμα στη δουλειά. Οι νέοι πλήττονται σε υψηλό ποσοστό από την ανεργία και βέβαια φανταστείτε την απελπισία και τις αντιδράσεις τους, όταν συμβαίνει αυτό. Από εκεί και πέρα, η νέα Δημοτική Αρχή πρέπει να δώσει προτεραιότητα στη δημιουργία αθλητικών υποδομών, οι οποίες, όμως, στη βάση ενός πολύ οργανωμένου σχεδίου θα απευθύνονται σε όλους τους δημότες και όχι μόνο σε ένα μέρος. Αυτό σημαίνει ότι βεβαίως πρέπει να υπάρχουν ποδοσφαιρικό γήπεδο και κλειστό γυμναστήριο στο Καστέλλι κ.λπ. αλλά από εκεί και πέρα χρειάζονται και στο Καστέλλι αλλά και την ευρύτερη περιοχή ένα δίκτυο αθλητικών υποδομών που έχουν να κάνουν με γήπεδα βόλεϊ και μπάσκετ, με γήπεδα χάντμπολ, γήπεδα 5χ5 και όλα αυτά διεσπαρμένα γιατί και εκεί υπάρχουν παιδιά και νέοι. Επίσης, μπορούν να αξιοποιηθούν αυτές οι υποδομές και από τους τουρίστες του καλοκαιριού. Ένα άλλο ζήτημα είναι το ζήτημα της εκπαίδευσης και της μόρφωσης. Υπάρχει ένας αξιόλογος φιλολογικός Σύλλογος στο Καστέλλι, ο οποίος θα μπορούσε να στηριχθεί από την τοπική Αρχή, υλικά και ηθικά, για να αυξήσει τις δραστηριότητές του και μέσα από εκεί να προκύψει καλύτερη εκπαίδευση και διέξοδοι για τους νέους. Σημαντικό ρόλο επίσης θα παίξει αν κατασκευάσουμε μικρά θέατρα σε μικρά σχολεία όπως έχει κάνει ήδη ο Δήμος Ιναχωρίου και ένα μεγαλύτερο -κατά προτίμηση- πέτρινο θέατρο που να μπορεί να φιλοξενήσει εκδηλώσεις.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Κύριε Κουκουράκη. Για τα γενικότερα θέματα του Λαφονησίου (προστασία της περιοχής, Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, ΣΧΟΟΑΠ) ήλθατε κατά καιρούς σε σύγκρουση με βουλευτές, κόμματα, Υπηρεσίες, την Περιφέρεια Κρήτης. Γιατί να πιστέψει ο απλός πολίτης ότι πάντα το δίκιο το έχετε εσείς και όχι οι άλλοι φορείς;
Κώστας Κουκουράκης: Ούτως ή άλλως έχουμε πει ότι όταν υπάρχουν τέτοια ζητήματα που από τη μία μεριά μπαίνει το ζήτημα της προστασίας των συμφερόντων των πολλών και όχι των ολίγων, πάντα υπάρχουν συγκρούσεις, που είναι πολλώ λογιώ. Υπάρχουν οι απειλές, οι εκβιασμοί, οι πολιτικές συγκρούσεις και καθήκον του καθενός που εμπλέκεται σε αυτά είναι να δώσει τη μάχη με αξιοπιστία και δύναμη και να κερδίσει αυτές τις μάχες. Εμείς αυτό κάνουμε για χρόνια και βεβαίως τώρα. Βήμα - βήμα, έχετε παρακολουθήσει εσείς στα 'Χανιώτικα νέα' με ιδιαίτερο τρόπο και τουλάχιστον δεκάδες, για να μην πω εκατοντάδες, είναι τα σχετικά δημοσιεύματα που έχετε κάνει και αποδεικνύουν στην όλη πορεία ποιος είχε το δίκιο. Επίσης, θέλω να πω ότι σε αυτήν την πορεία δόθηκαν δεκάδες μάχες. Μέχρι σήμερα τις έχουμε κερδίσει όλες. Θα θυμάστε και παλιότερα την τοποθέτηση των βουλευτών. Υπήρξε βέβαια πολύ έντονη αντίδραση ίσως και να ήταν και παραπάνω από όσο οφείλαμε να κάνουμε. Στην ουσία όμως υπήρξε υπαναχώρηση και τα 'Χ.Ν.' είχαν γράψει άτακτη υποχώρηση, αναδίπλωση κάτι τέτοιο (σ.σ. των βουλευτών). Σε αυτήν την ιστορία ενεπλάκησαν και Υπηρεσίες και Επιτροπή Επίβλεψης και Διευθύνουσα Υπηρεσία, που έλεγχαν τη νομιμότητα και έγιναν και καταγγελίες, αν θυμάστε και πιθανόν τώρα και προεκλογικά να ξαναβγούν προσπαθώντας να μου κάνουν ζημιά. Έτσι λειτουργεί η διαπλοκή, με αυτόν τον τρόπο δεν σε θέλει απέναντί της. Δεν σε θέλει όταν πρόκειται να δώσεις σκληρές μάχες και να μην σκύψεις το κεφάλι. Έγιναν καταγγελίες και ελέγχθηκαν και ξαναελέγχθηκαν από διάφορες Επιτροπές, από διάφορους ελεγκτικούς μηχανισμούς, μπορώ να πω όλης της Ελλάδας. Και το αποτέλεσμα ήταν πεντακάθαρο για μας. Σε κάθε περίπτωση θα επαναλάβω ότι πρέπει να μας πιστέψει ο κόσμος. Γιατί όλοι οι φορείς, όλη η τοπική κοινωνία, το Δημοτικό Συμβούλιο ολόκληρο, συμπολίτευση και αντιπολίτευση, το Νομαρχιακό Συμβούλιο, το Τεχνικό Επιμελητήριο, τα κόμματα -με εξαίρεση ενός- έχουν βγάλει δεκάδες ανακοινώσεις στήριξης γι’ αυτό που κάνουμε. Δεν μπορεί να υπάρξει η παραμικρή αμφιβολία για το ζήτημα. Είναι φανερό ότι πρέπει να συνεχίσουμε τις μάχες για να προκύψει το αποτέλεσμα για τους πολίτες και όχι για τους κολλητούς, τους κουμπάρους και τους λίγους.
Κυρία Σκουλάκη. Σε σύσκεψη στον Δήμο Μηθύμνης πριν από δύο χρόνια, οι τότε βουλευτές, με εξαίρεση τον κ. Σκουλάκη, ο νομάρχης, ο όμορος Δήμος Μηθύμνης σας είχαν επιρρίψει ευθύνες ως Δημοτική Αρχή για καθυστερήσεις και κωλυσιεργία στη διαδικασία έναρξης λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού και σύσταση του φορέα διαχείρισης. Ποιο είναι κατά την άποψή σας το μέγεθος της δικής σας ευθύνης ως Δήμος;
Φρόσω Σκουλάκη: Εκείνη η σύσκεψη έγινε για να συζητηθεί γιατί δεν ξεκίνησε ο φορέας διαχείρισης. Για κάποιο λόγο έριχναν ευθύνες ότι δεν ξεκινάμε και άφηναν υπονοούμενα τα οποία ποτέ δεν κατάλαβα. Βρισκόμασταν σε ένα στάδιο που δεν είχαν μελετηθεί ακόμα αν τα παλιά δίκτυα, που είχαν κατασκευαστεί πριν από 15 χρόνια, λειτουργούσαν ή όχι. Τότε, λοιπόν, έπρεπε να ελεγχθούν αυτά για να δούμε, αν λειτουργούν, ώστε να μπορούμε να ξεκινήσουμε τη μελέτη που θα έδειχνε -πρώτα από όλα- κατά πόσο είναι βιώσιμος ο φορέας που θα δημιουργηθεί με τα υπάρχοντα δίκτυα και τι χρειάζεται για να γίνει βιώσιμος, εφόσον δεν λειτουργούν αυτά. Επίσης, εκείνο το διάστημα θα έπρεπε να υπογράψουμε μια προγραμματική σύμβαση με τον ΟΑΔΥΚ, που θα έπρεπε να δώσουμε για τη λειτουργία του έργου για 1 έτος 800.000 ευρώ στην αρχή. Όπως μας είχε πει ο κ. Πατρελάκης (αν. γεν. διευθυντής του ΟΑΔΥΚ) στη συνέχεια έγιναν 600.000 και κατόπιν 400.000 ευρώ. Ήταν αδύνατο ο Δήμος να δεσμευτεί ότι θα πληρώνει τον χρόνο 400.000 ευρώ τη στιγμή που υπάρχει ανταπόδοση στη λειτουργία του βιολογικού και αυτά τα χρήματα θα έπρεπε να τα πληρώσουν οι δημότες. Εκ των υστέρων διαπιστώθηκε ότι δεν λειτουργούσαν τα παλιά δίκτυα και χρειάζονταν συμπληρωματικά και επιβεβαιώθηκε ότι θα γινόταν μια μελέτη που δεν θα ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα. Τελικά καταλήξαμε να μην πληρώσουμε τα 400.000 ευρώ για τη λειτουργία και να πληρώσουμε 33.000 ευρώ το εξάμηνο για τη λειτουργία των υπαρχόντων μέχρι σήμερα δικτύων και συνδέσεων. Δεν ξέρω για ποιους λόγους ήθελε ο Δήμος Μηθύμνης να δημιουργήσει τους εντυπωσιασμούς και να υπογράψουμε για αυτά τα χρήματα που γνωρίζαμε ότι δεν είχαμε να δώσουμε ούτε εμείς ούτε ο Δήμος Μηθύμνης. Θεωρώ απαράδεκτη εκείνη τη σύσκεψη και θα τη θεωρήσω απαράδεκτη από όλους και από φορείς και από βουλευτές και από τον Δήμο Μηθύμνης προπάντων που την προκάλεσε. Γενικότερα εκεί παρουσιάσθηκε τελείως διαστρεβλωμένη η κατάσταση. Εγώ δεν είχα αποδεικτικά στοιχεία μέχρι τότε για να αποδείξω ότι αυτά που έλεγα στέκουν και καλό είναι να περιμένουμε 2 - 3 μήνες και να δούμε τα αποτελέσματα. Φάνηκε όμως εκ των υστέρων ότι είχα δίκιο, απόλυτο δίκιο. Λείπανε αρκετά τμήματα των παλιών δικτύων, δεν είχε εκτελεστεί η παλιά εργολαβία, βγήκε 250.000 ευρώ έξτρα χρηματοδότηση, έγιναν τα δίκτυα αυτά και προχωράμε στις συνδέσεις με ένα μικρό μεν αλλά ολοκληρωμένο δε δίκτυο.
Κύριε Τσουρουνάκη. Είστε επί χρόνια αγροτοσυνδικαλιστής και στην ατζέντα σας βρίσκονται ψηλά τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου. Το μοντέλο της αγροτικής οικονομίας που προτείνετε είναι βιώσιμο με τους όρους της «ελεύθερης αγοράς» ή μήπως ο αγρότης θα πρέπει να περιμένει την αλλαγή του κοινωνικοπολιτικού συστήματος της χώρας για να έχει τα οφέλη, τα οποία υποστηρίζετε ότι θα έχει;
Σοφοκλής Τσουρουνάκης: Εμείς ξεκινάμε από το γεγονός ότι με την ΚΑΠ ο αγροτικός κόσμος έχει έλθει σε αδιέξοδο. Και δεν είναι μόνο τα προϊόντα. Εμείς δεν λέμε στον κόσμο να περιμένει να έλθει η κοινωνική αλλαγή. Εμείς του δείχνουμε τον δρόμο να παλέψει και μπορεί να το κάνει, αρκεί να το πιστέψει. Δεν πρόκειται να δει ο τόπος άσπρη μέρα, διότι έχουμε εδώ ένα προδιαγεγραμμένο σχέδιο καθώς δεν υπάρχει από το Υπουργείο Γεωργίας τίποτα για να προστατέψει τον αγρότη. Τον εγκαταλείπει στην τύχη του και το μόνο που του μένει είναι να κλείσει τα αυτιά του στην παραπληροφόρηση και να αγωνιστεί. Αυτό που ζητάμε είναι το αυτονόητο, να ζήσει ο αγρότης την οικογένειά του. Η «ελεύθερη αγορά» είναι η χειρότερη έκφραση του καπιταλιστικού συστήματος. Όταν λες στο Υπουργείο για τιμές και σου λένε ότι αυτά τα ρυθμίζει η αγορά, ξέρετε τι μηνύματα στέλνουν: «Ότι αυτός είναι ο κόσμος ή ακολουθείστε μας ή πεθάνετε. Η ιστορία έχει δείξει ότι οι άνθρωποι ποτέ δεν σταύρωσαν τα χέρια τους να περιμένουν το μοιραίο. Θα έλθει η ώρα που θα κάνουν το βήμα. Και δεν θα αργήσει. Ο «Καλλικράτης» είναι παντού, είναι και στη γεωργία. Καταργούνται 110 Διευθύνσεις, άλλες Διευθύνσεις και Ινστιτούτα πάνε στους Δήμους. Διασπούν τον χαρακτήρα της ιχθυοκαλλιέργειας. Θα κάνει ο Δήμος Κισάμου ερευνητικό κέντρο για την ιχθυοκαλλιέργεια; Αυτά έχουν έναν σκοπό. Να πάνε κάποιες Υπηρεσίες στου Δήμους, οι Δήμοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν και θα έλθει ο ιδιώτης. Θα έλθουν τα μεγάλα αφεντικά που δεν έχουν ανάγκη ούτε τον Δήμο ούτε τίποτα. Οι εκλογές αυτές δεν θα κάνουν επανάσταση. Όμως λέμε ότι πρέπει να στηριχθεί η «Λαϊκή Συσπείρωση» γιατί θα είναι η μαγιά, το ανάχωμα για τους νέους αγώνες που έρχονται.
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΡΩΤΑΕΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟ
Ρωτάει ο κ. Τσουρουνάκης και τους δύο συνυποψηφίους του: Η κα Σκουλάκη μιλώντας για το Λαφονήσι αναφέρθηκε στη νομιμότητα και ο κ. Κουκουράκης είπε ότι οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν ομόφωνες, άρα και νόμιμες. Όμως ούτε το Δ.Σ. είναι Βουλή των Ελλήνων ούτε οι νόμοι αυτοί που... είναι. Σε ένα νομοσχέδιο που θα περάσει από τη Βουλή τα μεσάνυχτα περνάνε μια τροπολογία και τα παίρνουν όλα και εμφανίζονται στο Λαφονήσι οι εργολάβοι, ο εισαγγελέας και οι δυνάμεις καταστολής. Τι κάνετε; Είναι ζητήματα που θα βρούμε μπροστά μας.
Φρόσω Σκουλάκη: Βασική μας προϋπόθεση είναι πως θα διαφυλάξουμε αυτόν τον πανέμορφο χώρο. Από εκεί ξεκινάμε. Σε ό,τι αφορά τη νομιμότητα ή σχετικά με τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων θεωρώ βεβαίως ότι με μια απόφαση Συμβουλίου εκφράζεις τη θέληση της τοπικής κοινωνίας και βάσει αυτής βαδίζεις. Σίγουρα η τοπική κοινωνία θέλει να διαφυλάξει τα συμφέροντα -με την καλή έννοια- μιας περιοχής, την ομορφιά του φυσικού τοπίου, την προστασία του. Υπάρχουν όμως και οι νόμοι. Θα πρέπει και οι αποφάσεις του Δ.Σ. κατά κάποιο τρόπο να είναι σύμφωνες με τους νόμους που υπάρχουν. Γι’ αυτό και είπα ότι βασική μας προϋπόθεση είναι να ψάξουμε -διαβάζοντας αυτά που έχουν βγει στα ΜΜΕ ότι κάπου δεν τηρούνται σωστά κάποιες διαδικασίες, όπως με τα ΠΕΡΠΟ, ότι χρειάζεται χαρακτηρισμός της δασικής έκτασης κ.λπ.- για να δούμε που κολλάει το ΣΧΟΟΑΠ και πως πρέπει να παλέψουμε για να λύσουμε το πρόβλημα και να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί.
Κώστας Κουκουράκης: Κατάλαβα απολύτως το πνεύμα της ερώτησης του κ. Τσουρουνάκη και συμφωνώ γιατί εμείς έχουμε κάνει πράξη ακριβώς αυτά που έλεγε. Μέσα από συνεχείς μάχες επιβάλλαμε πράγματα που ήταν φυσικά νόμιμα και στο τέλος - τέλος ήταν μέσα στη φιλοσοφία της Αυτοδιοίκησης. Ουδέποτε δεχθήκαμε ότι υπάρχουν «αυτοκράτορες» που θα μας δίνουν με το μαγικό ραβδί από ψηλά εντολές και εμείς θα σκύβουμε το κεφάλι και θα υπακούμε επειδή απλά βρίσκονται σε ανώτερη θέση. Μέσα από μάχες, μέσα από τη νομιμότητα, θα επιβάλλουμε στην ανώτερη εξουσία τη βούληση της κοινωνίας και των πολιτών αρκεί να είναι προς το συμφέρον τους. Και εδώ η άποψή μου συγκρούεται απόλυτα με την άποψη που μόλις εξέφρασε η κα Σκουλάκη, που υποστηρίζει ότι όλοι τρελάθηκαν ξαφνικά, επιτροπές, οι πάντες και ο οποιοσδήποτε βάζει ένα ζήτημα για να θολώσει τα νερά ή να δημιουργήσει πρόβλημα καθυστέρησης, κωλυσιεργίας. Γνωρίζουμε πως λειτουργούν τα Υπουργεία και οι Διοικήσεις. Κωλυσιεργώντας, βάζουν σε ένα συρτάρι ή στις καλένδες μια μελέτη ή ένα σχέδιο. Είναι γνωστές τακτικές τις οποίες εμείς θα πολεμήσουμε και δεν θα καθίσουμε να μπούμε στη διαδικασία αυτή γιατί εξυπηρετεί μόνο τους άλλους.
Ρωτάει η κα Σκουλάκη τον κ. Κουκουράκη: Μέχρι πριν από κάποιο διάστημα ήσασταν υπέρ της άποψης στον διευρυμένο Δήμο Κισάμου να είναι οι τρεις σημερινοί Δήμοι Κισάμου, Μηθύμνης και Ιναχωρίου. Αυτές ήταν οι αποφάσεις του Δημοτικού σας Συμβουλίου, αυτές εστάλησαν στην ΤΕΔΚ Χανίων και στην ΚΕΔΚΕ. Τι ήταν αυτό που άλλαξε την απόφασή σας αυτή και ενδεχομένως και του Δημοτικού σας Συμβουλίου και είστε υπέρ του διευρυμένου Δήμου στα όρια της παλιάς επαρχίας Κισάμου μαζί με το Κολυμπάρι και τις Βουκολιές;
Κώστας Κουκουράκης: Δεν άλλαξε σε τίποτα η θέση μας. Όντως η απόφαση του Δ.Σ. μιλάει για τους 3 Δήμους, με δεδομένο ότι οι άλλοι δύο Δήμοι (Κολυμπαρίου και Βουκολιών) αρνούνταν έστω και τη συζήτηση για τη συνένωση. Όταν έχεις δεδομένο ότι από τους 5 που πρέπει να παντρευτούν, οι 2 δεν θέλουν, είναι βέβαιο ότι θα μιλήσεις για τους 3. Αυτό γράψαμε στην απόφασή μας, ότι έχουμε κοινά γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά και ότι συμφωνούν να συνενωθούν. Αν έλεγαν και οι υπόλοιποι Δήμοι (Κολυμπάρι και Βουκολιές) ότι συμφωνούν, φυσικά θα λέγαμε αυτό που λέμε τώρα ότι δηλαδή η επαρχία Κισάμου είναι καλό να μείνει ενιαία και αδιαίρετη. Βέβαια θα επαναλάβω ότι οι συνενώσεις είναι καλές, το να κρατήσουμε την παλιά επαρχία Κισάμου είναι καλό, όμως λύσεις στα προβλήματα των πολιτών δεν κάνουν μόνο οι συγκολλήσεις. Χρειάζονται άλλα πράγματα για να δώσεις δουλειά, για να παραχθούν θέσεις εργασίας και πλούτος και να στηριχθεί η προστασία του περιβάλλοντος που είναι το ύψιστο καθήκον που έχουμε επειδή δημιουργεί ανάπτυξη.
Ρωτάει η κα Σκουλάκη τον κ. Τσουρουνάκη: Η θέση σας για τον διευρυμένο Δήμο;
Σοφοκλής Τσουρουνάκης: Η θέση μας είναι γνωστή. Δεν νομίζω ότι είναι το κύριο αυτό, ο διευρυμένος και μεγάλος Δήμος. Από ό,τι διαβάζουμε και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, γιατί ο 'Καλλικράτης' δεν έπεσε από εδώ, είναι αντιγραφή και η Ελλάδα έκανε τη χειρότερη αντιγραφή, το μοντέλο της Δανίας. Το μοντέλο αυτό έχει κατατμήσει την επαρχία σε μεγάλους Δήμους και τα πράγματα είναι τραγικά. Κλείνουν νοσοκομεία, κλείνουν σχολεία, αλλού πουλάνε τα πάρκα σε ιδιώτες. Ενώ για παράδειγμα η Γαλλία έχει χιλιάδες Κοινότητες και Δήμους με 2.000 κατοίκους, η Γερμανία το ίδιο. Νομίζω ότι αυτό δεν είναι το κύριο, άλλα είναι τα προβλήματα. Σε κάποιο Δήμο της Δανίας καταργήθηκε ο ΟΑΕΔ. Τον πήρε ο Δήμος και συνεργάζονταν με τα δουλεμπορικά γραφεία και νοίκιαζε τους ανθρώπους! Είχε εξουσίες να καθορίζει το καθεστώς εργασίας στις επιχειρήσεις. Αν εφαρμοστούν αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα. Αυτό δεν είναι Αυτοδιοίκηση. Είναι το τσεκούρι της κεντρικής διοίκησης. Να δουλεύουν 5 άτομα και να παίρνουν 300 ευρώ και να υπάρχουν 10 από έξω και να απειλούν οι εργοδότες τους 5 καθίστε καλά γιατί θα πάρουμε τους άλλους. Αυτό έρχεται και όποιος δεν το έχει καταλάβει, είμαστε πολύ κοντά.
Ρωτάει ο κ. Κουκουράκης τον κ. Τσουρουνάκη: Δύο χιλιάδες πολίτες του Ιναχωρίου με επιστολή τους ζητάνε από τον πρωθυπουργό, την υπουργό, τον γενικό γραμματέα να υπογραφεί το ΣΧΟΟΑΠ, όπως έχει κατατεθεί. Δηλαδή με 2 βασικά ζητήματα που δεν επιτρέπει την ανάπτυξη λατομείου και μεγάλου ξενοδοχείου στο Λαφονήσι κρατώντας την παραλία ανοιχτή. Εμείς έχουμε δώσει πολλούς αγώνες. Αν είμαστε Δημοτική Αρχή θα στηρίξετε τους αγώνες μας;
Σοφοκλής Τσουρουνάκης: Είμαστε σαφείς ότι σε τέτοια ζητήματα εμείς θα είμαστε μπροστά. Μπροστά από τη Δημοτική Αρχή να είστε σίγουροι.
Ρωτάει ο κ. Κουκουράκης την κα Σκουλάκη: Συνηθίζεται τελευταία οι πάντες να μιλούν για προστασία του περιβάλλοντος, των περιοχών Natura, για δασολόγιο, χωροταξία. Αυτό το αναφέρατε κι εσείς. Εφόσον είναι έτσι γιατί στην 4ετία που πέρασε δεν προχωρήσατε στη σύνταξη ΣΧΟΟΑΠ για τον Δήμο και Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών για τις περιοχές Natura;
Φρόσω Σκουλάκη: Ξεκινήσαμε Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο ως Δήμος άνω των 5.000 κατοίκων αντίστοιχο του ΣΧΟΟΑΠ. Πέρασε ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για να βρούμε χρηματοδότηση προκειμένου να δημοπρατήσουμε μια τέτοια μελέτη. Πήραμε τις αποφάσεις στο Δημοτικό μας Συμβούλιο, πήραμε το ΦΕΚ ότι προχωρούμε, δημοπρατήθηκε η μελέτη, κατατέθηκαν οι φάκελοι από τα μελετητικά γραφεία και αξιολογούνται σήμερα προκειμένου να αναλάβει μελετητικό γραφείο και να ξεκινήσει. Σε αυτή τη φάση είμαστε σήμερα. Όσον αφορά το περιβάλλον νομίζω ότι μέσα στα περιθώρια των 4 χρόνων που είχαμε κάναμε αρκετά. Για τα πλαστικά των θερμοκηπίων κάναμε σταθμό συγκέντρωσης και μεταφοράς προκειμένου να πηγαίνουν για ανακύκλωση και να μην καίγονται όπως γίνονταν μέχρι πριν από 2 - 3 χρόνια. Προσπαθήσαμε να εκμεταλλευτούμε όλα τα επιφανειακά νερά, γιατί έχουμε μεγάλο πρόβλημα με την υφαλμύρωση, όπως μπορούσαμε και όπου μπορούσαμε με τα χρήματα που είχαμε και αυτά που μπορούσαμε να διαθέσουμε. Αυτός είναι και ο στόχος μας. Να προστατεύσουμε όλο τον κόλπο, όλη την περιοχή, το περιβάλλον γενικότερα, γιατί δεν θα ζούμε μόνο εμείς αλλά και τα παιδιά μας και οι επόμενες γενιές. Άλλωστε σε αυτό συμβάλλει και το έργο του βιολογικού, το οποίο παλέψαμε πάρα πολύ. Το 2007 δεν είχαμε ούτε οικόπεδο και αναγκασθήκαμε από χρήματα του Δήμου να αγοράσουμε για να μπορέσει να ξεκινήσει το έργο και να μην απενταχθεί. Αν σκεφτεί κανείς ότι είχαμε να αντιμετωπίσουμε τις ενστάσεις των 34 κατοίκων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αν θυμηθείτε πόσες φορές ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον γ.γ. της Περιφέρειας ότι απεντάσσεται το έργο και το παλέψαμε τόσο δυνατά μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα, ώστε να ενταχθεί, να κατασκευαστεί και να λειτουργεί, θεωρώ ότι μεγαλύτερη προσπάθεια για το περιβάλλον δεν ξέρω αν θα μπορούσε να έκανε κάποια άλλη Δημοτική Αρχή.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου