Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Η “Μυστική Προσευχή” του Ειρηναίου Γαλανάκη

  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA
    OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA
    OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA
    OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA
    OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA
    OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA
    OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Τη “Μυστική Προσευχή” – μια “συνομιλία” του Ειρηναίου Γαλανάκη με τον Χριστό καταγράφει το βιβλίο που εκδόθηκε με επιμέλεια του Κ. Φουρναράκη και παρουσιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Πνευματικό Κέντρο.


Παρουσία πλήθος κόσμου ιερέων, Κισαμιτών της μητρόπολης του αλλά και των τοπικών αρχών οι σκέψεις, οι ιδέες, οι προβληματισμοί του μακαριστού ιεράρχη αναλύθηκαν από τους ομιλητές. Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή ενός τμήματος του ντοκιμαντέρ του Κ. Κουτσομύτη για τον Ειρηναίο, ενώ διανθίστηκε από κομμάτια του βιβλίου που διάβασε η Ρόζα Μοτάκη-Κονταδάκη.
Στον χαιρετισμό του ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός εκπροσωπώντας τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο, επισήμανε πως « ο μακαριστός παππούς της Κρήτης αποτελεί το καύχημα αρχιερέων εν τη πορεία της εκκλησίας εφάμμιλος αγιοτάτων ιεραρχών».
Για τον «πρύτανη των εν Κρήτη ιεραρχών, το θησαυροφυλάκιο εκκλησιαστικής εμπειρίας και δημιουργικότητας όπως επιζώντα τον αναγνώρισε η σεπτή της ορθοδοξίας μας κορυφή ο παναγιώτατος οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος» μίλησε ο πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός Λιονάκης.
Από τη μεριά του ο Σταμάτης Αποστολάκης, δάσκαλος-λαογράφος ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος αναφέρθηκε στην προσφορά του Κ. Φουρναράκη και στην προσπάθεια του να συγκεντρωθεί το υλικό του βιβλίου. «Μας βρήκε και μας ανέδειξε το λόγο του Ειρηναίου που ξεχειλίζει πραγματικά από βαθύτατο λυρισμό γιατί ξεκινάει από ένα βίωμα. Ο λόγος αυτός διακρίνεται για το ρυθμό, την αρμονία, τη μουσικότητα. Είναι λόγος που διδάσκει, που τέρπει την ψυχή και η αγία απλότητα του ύφους του Ειρηναίου κάνει τη “Μυστική προσευχή” προσιτή σε όλους τους ανθρώπους. Η γραφή του Ειρηναίου διακρίνεται για τον εξομολογητικό της τόνο, μια μαρτυρία ζωής αφιερωμένη στο Χριστό και στους ανθρώπους» ανέφερε ο κ. Αποστολάκης.
Την προσωπικότητα του Ειρηναίου προσέγγισε ο τέως βουλευτής κ. Σήφης Μιχελογιάννης προκειμένου όπως είπε «να καταλάβουμε την σκέψη και την προσευχή του». Στάθηκε στην «ταύτιση λόγων και έργων» και τόνισε πως «η “ μυστική προσευχή” είναι μια δημόσια ειλικρινής εξομολόγηση ενώπιον θεού και ανθρώπων». Τόνισε πως ο Ειρηναίος στα γραπτά του χρησιμοποίησε τη δημοτική ακολουθώντας την παράδοση του Μαργούνιου, του Μελέτιου Πηγά, του Λούκαρη και άλλων μεγάλων ιεραρχών που έγραψαν στη δημοτική, ενώ σε ότι αφορά τη φιλοσοφία του επισήμανε πως «χωρίς να συνταυτίζεται, συμπίπτει με τη φιλοσοφία του Καζαντζάκη στην “Ασκητική” του».
«Πάντα με ενδιέφερε η συνάντηση του Ειρηναίου με τον Χριστό, για την οποία μας είχε πολλές φορές μιλήσει. Προσπάθησα μέσα από τα κείμενα του αυτό να αναδείξω. Τη μυστηριακή και μυστική συνομιλία του Γέροντα με τον Χριστό. Η ανθολόγηση από τα γραπτά του κείμενου απέδειξε την αδιάλειπτη αυτή συνομιλία του μέσω της προσευχής» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κ. Φουρναράκης
Το συντονισμό της εκδήλωσης έκανε ο συγγραφέας-ιστορικός Δημήτρης Νικολακάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου