Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ


ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΤΟΥ ΑΠΟΚΟΡΩΝΑ
Διέξοδος στην κρίση με βιολογικά πορτοκάλια...
08.06.2010

Η μετατροπή των καλλιεργειών της “κοινής” πορτοκαλιάς σε βιολογική, για την εκμετάλλευση του χυμού της, αποτελεί τη μοναδική διέξοδο για τα εσπεριδοειδή του Αποκόρωνα. Αυτό επισήμαναν σε καλλιεργητές στο Νιο Χωριό του Δήμου Αρμένων εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, των Βιοκαλλιεργητών και των Πιστοποιητικών Οργανισμών, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συνεταιρισμού του Νιου Χωριού, σε μια προσπάθεια ενημέρωσης των παραγωγών.
"Βρισκόμαστε στην καρδιά των εσπεριδοειδών, των ξινών πορτοκαλιών, για να βρούμε μια διέξοδο στα προβλήματα των παραγωγών. Η κοινή πορτοκαλιά είναι ένα παραδοσιακό είδος με άριστα αποτελέσματα, ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά, όμως τα τελευταία χρόνια το ξινό πορτοκάλι δεν έχει καμία τύχη. Στόχος του τμήματος βιολογικής καλλιέργειας είναι να προσπαθήσουμε να πείσουμε τους παραγωγούς εσπεριδοειδών να τα μετατρέψουν σε βιολογικά και ο χυμός που θα παράγεται από αυτές να είναι βιολογικός" ανέφερε η κ. Χ. Μακράκη- Χαριτάκη, υπεύθυνη βιολογικών καλλιεργειών της Δ/νσης Αγρ. Ανάπτυξης. Αναφορικά με τις εμπορικές δυνατότητες αξιοποίησης του βιολογικού χυμού η κ. Χαριτάκη τόνισε πως "έχει πολύ καλές τιμές σε Ελλάδα και εξωτερικό. Στόχος μας είναι να πλησιάσουμε τον αγρότη και να του δώσουμε εναλλακτικές λύσεις στο αδιέξοδο που έχει σήμερα..."
Ερωτηθείσα για το αν η κίνηση αυτή έγινε καθυστερημένα και -όπως επισήμανε και ο αντινομάρχης Χ. Κουκιανάκης- θα έπρεπε να γίνει πριν από μια δεκαετία τόνισε πως "πράγματι αν είχε γίνει πριν από 10 χρόνια τα πράγματα θα ήταν καλύτερα. Ομως τίποτα δεν έχει τελειώσει, υπάρχουν ελπίδες, μετατρέποντας έστω και καθυστερημένα αυτήν την καλλιέργεια σε βιολογική."
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος των Βιοκαλλιεργητών Χανίων κ. Βαγγέλης Κουτούπης. "Μια διέξοδος είναι τα κάνουμε βιολογικές τις κοινές καλλιέργειες και αν βοηθήσει η Διεύθυνση Γεωργίας και οι πιστοποιητικοί οργανισμοί μπορεί να προχωρήσουμε γρήγορα. Θα απαιτηθεί βέβαια πρώτα από όλα να αποκτήσουν οι αγρότες μια διαφορετική αντίληψη για τη γεωργία και να ενστερνιστούν τις βιολογικές καλλιέργειες. Παρά την κρίση, η αγορά του χυμού ανεβαίνει και αν γίνουν κάποιες κινήσεις σε επίπεδο μεταποίησης και παραγωγής νέων προϊόντων χυμού τότε υπάρχει μέλλον."
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο δήμαρχος Αρμένων κ. Πέτρος Βλαχάκης, επισήμανε πως η εικόνα που αντικρίζει κάποιος σήμερα στους πορτοκαλεώνες της περιοχής είναι απελπιστική και ότι υπάρχει άμεση ανάγκη κινητοποίησης όλων των αρμόδιων φορέων, ενώ ο αντινομάρχης Χ. Κουκιανάκης υπογράμμισε πως υπάρχουν δυνατότητες μετατροπής μεγάλου μέρος των καλλιεργειών της περιοχής αλλά και όλης της Κρήτης σε βιολογικές, έτσι ώστε να στηριχθεί ουσιαστικά το εισόδημα του παραγωγού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου