Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

ΠΑΛΙΟ ΛΙΜΑΝΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ


ΣΤΟ ΕΝΕΤΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ
Χρονίζουν... τα προβλήματα!
Γιώργος Κώνστας | 01.06.2010

Διαχρονικά αποδεικνύονται τα προβλήματα στο παραλιακό μέτωπο του Ενετικού Λιμανιού. Σύμφωνα με τους επαγγελματίες μια σειρά από ζητήματα όπως η πλακόστρωση, η καθαριότητα και μικρά έργα υποδομών παραμένουν ανοικτά και δεν έχει δρομολογηθεί η επίλυσή τους.
Από πλευράς Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου υπάρχει η θέληση και η δυνατότητα, αναφέρει ο κ. Παπαδογιάννης, όχι μόνο να λυθούν τα συγκεκριμένα ζητήματα αλλά να δρομολογηθούν και μια σειρά από σημαντικά έργα υποδομών. Τα "Χ.Ν." μίλησαν με τον πρόεδρο της Ενωσης Καταστηματαρχών κ. Σ. Μαρινάκη και τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου κ. Α. Παπαδογιάννη.
ΠΛΑΚΟΣΤΡΩΣΗ
"Εγινε μια προσπάθεια να αντικατασταθούν οι πλάκες, αλλά απλώς εκεί που υπήρχε τσιμέντο μπήκε μια προσωρινή πλάκα με την υπόσχεση του Λιμενικού Ταμείου ότι με την πρώτη ευκαιρία θα μπουν οι πλάκες ηφαιστείου. Περιμένουμε την υλοποίηση του αιτήματος μας" δηλώνει ο κ. Μαρινάκης. Από τη μεριά του ο κ. Παπαδογιάννης σημειώνει πως "η εργολαβία που εκτελέστηκε αφορούσε την αντικατάσταση των φθαρμένων πλακών. Δεν μπορούσαμε να προχωρήσουμε στην πλήρη αποκατάσταση των πλακών, αλλά μόνο των φθαρμένων και του τσιμέντου. Ηδη, αυτή τη στιγμή εκπονούμε μελέτη, Δ. Λιμ. Ταμείο και Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου, ώστε στα πλαίσια των ολοκληρωμένων αστικών αναπλάσεων να προχωρήσουμε σε έργα στην παλιά πόλη. Τα έργα αυτά προβλέπουν πλήρη αποκατάσταση του πλακόστρωτου, υπογειοποίηση δικτύου, τοποθέτηση ηλεκτροφωτισμού. Θα είναι μια πλήρης μελέτη, είναι επιλέξιμο έργο και θα το προωθήσουμε. Θα αφορά όλο το παραλιακό μέτωπο από το Νεώριο Moro μέχρι το Φιρκά.
ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ
Και το Ενετικό Λιμάνι βρίσκεται αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση από πλευράς καθαριότητας. "Έχουν γίνει προσπάθειες από το Δήμο αλλά θα πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά. π.χ. να φύγουν οι κάδοι πίσω από το Γιαλί Τζαμί και να γίνει μια πιο καλή συλλογή των σκουπιδιών από τα μαγαζιά που -κακά τα ψέματα- παράγουν πάρα πολλά απορρίμματα" τονίζει ο κ. Μαρινάκης. "Εχουμε προσλάβει ως Λιμ. Ταμείο διμηνίτη για την σάρωση των απορριμμάτων και το τελευταίο 10ήμερο η κατάσταση έχει βελτιωθεί πάρα πολύ. Προχωράμε σε βαψίματα, αντικατάσταση παγκακιών και μικρών κάδων, ήδη τοποθετήσαμε το σύστημα υγιεινής για τα σκυλιά που έχει πολύ μεγάλη ανταπόκριση", απαντά ο κ. Παπαδογιάννης
Αναφορικά με τις δημόσιες τουαλέτες οι επαγγελματίες ζητούν τη βελτίωση τους και τη δημιουργία νέων σε εμφανή σημεία. "Δεν υπάρχουν τουαλέτες που να ανταποκρίνονται στην τεράστια συγκέντρωση κόσμου που υπάρχει στο λιμάνι. Πρέπει να λειτουργήσουν σε καίρια σημεία, όχι κρυμμένες σε διάφορα σημεία, να εξυπηρετούν ΑμΕΑ που -κακά τα ψέματα- δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν και σε αρκετά από τα καταστήματα", λέει ο πρόεδρος της Ενωσης. "Ηδη έγινε μια καταγραφή των ζημιών της υφιστάμενης κατάστασης και προβλέπεται η αποκατάσταση των τουαλετών στην Αφεντούλιεφ και στην Ζαμπελίου", τονίζει ο κ. Παπαδογιάννης.
ΠΑΡΑΕΜΠΟΡΙΟ- ΜΙΚΡΟΠΩΛΗΤΕΣ
"Και εμείς αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα του παραεμπορίου. Εχουμε μια κόλαση από μικροπωλητές, υπάρχει το θέμα της επαιτείας και των ανθρώπων που πουλούν ανεξέλεγκτα cd. Εχουμε βάλει το θέμα στις αρχές, μας έχουν πει ότι θα πάρουν μέτρα αλλά δεν βλέπουμε αποτέλεσμα" υποστήριζει ο κ. Μαρινάκης, που συμπληρώνει πως "παρά τις αλυσίδες που έχουν τοποθετηθεί μπαίνουν μοτοσυκλέτες και προκαλούν πρόβλημα στον κόσμο που περπατάει και θεωρεί ότι είναι πεζόδρομος".
"Εχουμε οριοθετήσει 12 θέσεις μικροπωλητών που δεν υπάρχουν σε στεγασμένα επαγγέλματα, σε συνεργασία με όλους τους φορείς του Νομού. Δώσαμε 5 θέσεις ζωγράφων, 1 θέση ποπ κορν, θέσεις για πώληση μικροαντικειμένων. Είναι καταγεγραμμένες και σημειωμένες. Πέρα από αυτούς υπάρχουν και οι παράνομοι. Σε συνεργασία της δημοτικής αστυνομίας και μεικτού συνεργείου έχει εντοπίσει αρκετούς και έχει κατασχέσει πολλά αντικείμενα. Το θέμα απασχολεί όλη την πόλη και προσπαθούμε με τη συνεργασία όλων να το αντιμετωπίσουμε στα μέτρα του δυνατού" αναφέρει ο κ. Παπαδογιάννης.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ
Στα πλαίσια του επιχειρησιακού σχεδίου του Δήμου προγραμματίζονται μια σειρά από έργα. "Αυτή τη στιγμή εκτελείται η εργολαβία μερικής αποκατάστασης των κυβόλιθων μπροστά από το Μ. Αρσενάλι, την ερχόμενη εβδομάδα περιμένουμε από την Περιφερειακή Διοίκηση την έγκριση για την αποκατάσταση του ασφαλτοτάπητα, όπου βρίσκεται, στο παραλιακό μέτωπο (Φιρκά, Ακτή Ενώσεως). Είναι προσωρινή η αποκατάσταση γιατί στα πλαίσια της πλήρους αποκατάστασης θα πλακοστρωθεί και αυτό το μέρος. Γίνεται η αντικατάσταση ξυλείας στη μαρίνα και είμαστε σε συνενόηση με την Εφορεία Βυζαντινών αρχαιοτήτων για την πλήρη αποκατάσταση του λιμενοβραχίονα από το καρνάγιο μέχρι το Φάρο", αναφέρει ο πρόεδρος του Λ.Τ.
Ο κ. Παπαδογιάννης σημειώνει επίσης τους στόχους για τη δημιουργία του ενάλιου πάρκου στο βόρειο τμήμα της φορτέτζας σε συνεργασία με την αρχαιολογία αλλά και τη διερεύνηση που θα γίνει για το πού μπορεί να χωροθετηθεί μαρίνα για το νέο Δήμο. Παράλληλα, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο θα προχωρήσει σε μια πιλοτική εφαρμογή του σχεδίου για τα σκιάδια στην ανατολική πλευρά του λιμανιού (Νεώριο Moro μέχρι Αρσενάλι). "Ακόμα δεν μπορώ να πω τίποτα γιατί θα το συζητήσουμε με τους καταστηματάρχες και την Αρχαιολογία. Ομως το σχέδιο θα βοηθήσει ώστε να προστατεύονται και τα μαγαζιά από βορρά, χωρίς να αλλάζει τη φιλοσοφία της μελέτης για τα σκιάδια", συμπληρώνει ο κ. Παπαδογιάννης.
Σε ερώτησή μας, πάντως, γιατί ο Δήμος προχωρά στη σχεδίαση αυτών των έργων φέτος, και όχι πριν από 5 ή 8 χρόνια όταν αναλάμβανε η νέα δημοτική αρχή ο κ. Παπαδογιάννης απάντησε πως "το Ενετικό Λιμάνι το πήραμε ως Δήμος με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο μόλις πριν από 2 χρόνια. Πριν δεν ήταν δικός μας ο χώρος και δεν μπορούσαμε να επέμβουμε".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου