Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ


ΣΠΙΤΙ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Ρεύμα από τον ήλιο και τον άνεμο!

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΩΝΣΤΑ
Για το φως μέσα στο σπίτι αρκεί μια μικρή ανεμογεννήτρια στην ταράτσα, ενώ για τη λειτουργία των ηλεκτρικών συσκευών ένα φωτοβολταϊκό σύστημα. Αυτό θα πρέπει να είναι το σπίτι του μέλλοντος, καθώς εξασφαλίζει ενεργειακή επάρκεια χωρίς να είναι σπάταλο και ζημιογόνο για το περιβάλλον. Ενα τέτοιο σπίτι υπάρχει εδώ και 10 χρόνια στο Ακρωτήρι Χανίων.
Μπορεί η κύρια ευθύνη για τις αλλαγές στο κλίμα να αφορά κυρίως όλους όσους θυσιάζουν το περιβάλλον στο βωμό του κέρδους, ωστόσο αν καθένας από εμάς έκανε την οικολογία τρόπο ζωής το πρόβλημα δεν θα ήταν τόσο οξυμμένο.
Το σπίτι στις Στέρνες Ακρωτηρίου ανήκει στην κ. Γ. Νικηφοράκη και στον σύζηγο της Β. Λάζαρη, ανθρώπους με περιβαλλοντική και οικολογική συνείδηση. Καθημερινά από το φωτοβολταϊκό σύστημα μπορούν να παράγουν 300 watt , ενώ το ίδιο ισχύει και για την ανεμογεννήτρια.
Το ρεύμα αποθηκεύεται σε μπαταρίες που μπορούν να διαρκέσουν για τρεις ημέρες. Στην αρχή το φωτοβολταικό και η ανεμογεννήτρια δεν αρκούσαν από μόνα τους για να ηλεκτροδοτήσουν το σπίτι όταν ήταν σε λειτουργία όλες ηλεκτρικές συσκευές. Πλέον όμως όπως μας αναφέρει η κ. Νικηφοράκη έχουν στη διάθεση τους μπαταρίες αυξημένης χωρητικότητας εξασφαλίζοντας στο σπίτι μεγαλύτερη αυτονομία, ενώ για το μέλλον προγραμματίζει την αύξηση των ηλιακών συλλεκτών.
Η λειτουργία του συστήματος κάθε άλλο παρά πολύπλοκη είναι. Η παραγόμενη ηλιακή και αιολική ενέργεια αποθηκεύεται σε μπαταρίες. Αφού λοιπόν συλλεχθεί από τα φωτοβολταϊκά και την ανεμογεννήτρια που βρίσκονται στην οροφή του σπιτιού, διοχετεύεται στο ισόγειο.
Στον ήδη υπάρχοντα εξοπλισμό απαραίτητος είναι και ο μετασχηματιστής που μετατρέπει την αρχική τάση, η οποία δεν ξεπερνά τα 12 βολτ, σε 220, ώστε να γίνει συμβατή με τα ηλεκτρικά σκεύη του εμπορίου.
Το κόστος του συστήματος ανήλθε στα 15.000 ευρώ. Εξασφάλισε ενεργειακή επάρκεια και αυτονομία και έδωσε τέλος στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι παράγει ηλεκτρική ενέργεια αποκλειστικά από ανανεώσημες πηγές ενέργειας χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον. Μια ιδέα που αξίζει να βρει και άλλους μιμητές καθώς στα Χανιά λόγω των κλιματολογικών συνθηκών υπάρχουν πολλές δυνατότητες εκμετάλευσης των ανανεώσημων πηγών ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου