Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΑΝΙΑ

ΤΟΠΙΚΑ
ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Επεισόδια και συλλήψεις


Επεισόδια είχαμε και στα Χανιά στο περιθώριο της μεγάλης μαθητικής διαδήλωσης.Ευτυχώς μέχρι αργά το βράδυ δεν είχαν αναφερθεί τραυματισμοί και πέρα από το κάψιμο ορισμένων κάδων και τον θρυματισμό ΑΤΜ και τζαμαρίας στα καταστήματα των τραπεζών "Eurobank" και "Ελληνική" δεν σημειώθηκαν άλλες ζημιές. Συνολικά από την αστυνομία έγιναν 5 προσαγωγές, 3 μαθητές και δύο ενήλικοι, ένας εκ των οποίων φοιτητής, για τους οποίους αναμένονταν να απαγγελθούν κατηγορίες τις βραδυνές ώρες.
Η όλη κινητοποίηση ήταν ειρηνική και δεν είχε συμβεί το παραμικρό μέχρις ότου οι διαδηλωτές, μαθητές στην πλειοψηφία τους έφτασαν στην πλατεία Δικαστηρίων όπου και θα διαλύονταν η πορεία.
ΝΕΡΑΝΤΖΙΑ, ΑΥΓΑ...ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ
Μπροστά στην είσοδο της Νομαρχίας υπήρξαν ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις με εξάρτηση ΜΑΤ. Από πολλούς παριστάμενους εκφράστηκε προβληματισμός για την παρουσία της αστυνομίας καθώς μέχρι εκείνο το σημείο που η παρουσία των ένστολων ήταν διακριτική δεν είχε συμβεί τίποτα, ούτε είχε πεταχθεί κάποιο αντικείμενο σε δημόσιο κτήριο. Από το μπλόκ των μαθητών έφυγαν μπρος τους αστυνομικούς νεράτζια, αυγά και μπουκάλια νερό, ενώ το ίδιο συνέβει και απο το μπλοκ των φοιτητών του Πολυτεχνείου που ακολουθούσε. Μαθητές μοίρασαν λουλούδια στους αστυνομικούς οι περισσότεροι εκ των οποίων τα δέχθηκαν, ενώ άλλοι μαθητές δημιούργησαν αλυσίδα ώστε να μην πέφτουν αντικείμενα μπρος την πλευρά των ένστολων. Οι φοιτητές ζήτησαν την απομάκρυνση των αστυνομικών δυνάμεων προκειμένου να ολοκληρωθεί η πορεία κάτι όμως που δεν έγινε.
ΣΥΛΛΗΨΗ
Λίγο μετά τις δύο το μπλόκ των μαθητών και των φοιτητών απομακρύνθηκε απο το χώρο μπροστά στη Νομαρχία και κινήθηκε με κατεύθυνση να φύγει από την πλατεία. Από το τέλος της πορείας 30-40 άτομα με καλυμένα τα πρόσωπα άρχισαν να πετούν προς τους αστυνομικούς πέτρες. Η αστυνομία κινήθηκε προς το μέρος τους και αυτοί στήθηκαν στην αρχή της Ηρώων Πολυτεχνείου όπου και πάλι άρχισαν να πετούν πέτρες και νεράτζια προς τους αστυνομικούς που είχαν εξάρτηση ΜΑΤ. Μπροστά από το χώρο της καφετέριας "Σπιτικό" υπήρχε μεγάλος αριθμός αντρών της ασφάλειας που βγήκε στο δρόμο και συνέλαβε έναν νεαρό. Οι υπόλοιποι νεαροί κινήθηκαν να ελευθερώσουν τον συλληφθέντα και τότε αντεπιτέθηκαν με δακρυγόνα οι αστυνομικές δυνάμεις κυνηγώντας τους νεαρούς στην Ηρώων Πολυτεχνείου.
Η ΦΑΤΝΗ- ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ "ΓΑΛΛΙΚΩΝ"
Οι νεαροί κατεβαίνοντας την Ηρώων Πολυτεχνείου, μπήκαν στην οδό Ελ. Βενιζέλου. Εκεί στο ύψος του Τime out, στην αρχή της Κοραή έβαλαν φωτιά σε κάδους και οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν εκ νέου χρήση δακρυγόνων για να τους απωθήσουν. Φτάνοντας στην πλατεία Δημ. Αγοράς συνέβησαν διάφορα ευτράπελα. Ενα νεαρό άτομο πήρε έναν από ομοιώματα των μάγων μέσα από τη φάτνη και θέλησε να το χρησιμοποιήσει για τη δημιουργιά οδοφράγματος. Αλλοι νεαροί πάντως δεν συμφώνησαν και επέστρεψαν τον μάγο... στη φάτνη. Μέλη του Συλλόγου Φοιτητών ζήτησαν την απομάκρυνση της αστυνομίας ώστε να διαλυθεί η πορεία, ενώ την ίδια στιγμή σταμάτησαν νεαρούς που επιδίωξαν να πετάσουν πέτρες προς τη μεριά της αστυνομίας. Την ίδια στιγμή ανάμεσα σε άντρες της ασφάλειας που φορούσαν κουκούλες, σκούφους, παλαιστινιακές μαντίλες και γυαλιά και ορισμένους διαδηλωτές ανταλάχθηκαν "γαλλικά", με έναν από τους διαδηλωτές να κατεβάζει το πατελόνι του και να δείχνει τα οπίσθια τους προς την μεριά των αστυνομικών! Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι εκ νέου μέλη του συλλόγου φοιτητών ζήτησαν να απομακρυνθεί η αστυνομία ώστε να διαλυθεί ήσυχα η πορεία. Οι διαδηλωτές κινήθηκαν προς την παλιά πόλη παρακολουθούμενοι διακριτικά από τη αστυνομία και διασκορπίσθηκαν στην περιοχή της Σπλάντζιας και του παλιού λιμανιού χωρίς να συμβεί.




Kαταγγελία Φοιτητών


Για "τρομοκρατικές απειλές που δέχθηκαν από μέλη της ασφάλειας που αυτόματα μεταφέρει την ευθύνη στην αστυνομική διεύθυνση για οτιδήποτε μας συμβεί" έκαναν λόγο χθες το απόγευμα μέλη του Συλλόγου Φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης. Το μέλος του συλλόγου Γιάννης Κουτσούκος (φωτ.) επισήμανε πως "προσωπικά και άλλα μέλη του συλλόγου δέχθηκαμε απειλές από άντρες της ασφάλειας που φορούσαν κουκούλες και μαντίλια. Εμείς ως φοιτητές έχουμε μάθει να διαδηλώνουμε για τα αιτήματα μας χωρίς κουκούλες και χωρίς να κρύβουμε τα πρόσωπα μας. Για το οτιδήποτε συμβεί σε μέλος του συλλόγου την ευθύνη θα την φέρει η αστυνομική διεύθυνση Χανίων".


ΤΟΠΙΚΑ
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ
Μαζικό συλλαλητήριο
Αφορμή
η συμπλήρωση
ενός έτους από
τη δολοφονία
του Α. Γρηγορόπουλου
-------
Αιτήματα για
έναν καλύτερο
κόσμο, χωρίς
ρατσισμό και
καταπίεση

Δυναμική και ειρηνική ήταν η κινητοποίηση των μαθητών των σχολείων των Χανίων
με αφορμή την επέτειο ενός χρόνου από τη δολοφονία του Α. Γρηγορόπουλου, πριν προκληθούν τα γεγονότα στη Νομαρχία (βλ. σελίδα 6). Με πολύ πάθος τα μικρά παιδιά διαδήλωσαν ενάντια σε όλα αυτά που καθημερινά τους κάνουν τη ζωή δύσκολη διεκδικώντας έναν καλύτερο κόσμο.
Στα χαρτιά που μοίραζαν στον κόσμο εξέφραζαν τη θέλησή τους για καλύτερη ζωή χωρίς καταπίεση, ρατσισμό, ανελευθερία με ουσιώδη παιδεία για ένα καλύτερο μέλλον. Η πορεία ξεκίνησε λίγο μετά τις 12 και ήταν πολυπληθής. Διαμέσου των κεντρικών δρόμων οι μαθητές διαδήλωσαν φωνάζοντας συνθήματα όπως: “Ενας στο χώμα, χιλιάδες στον αγώνα”, “Θα γίνει χαμός, θα γίνει πανικός εδώ δεν θα περάσει ο φασισμός”, “Το κράτος σκοτώνει ο Κούγιας αθωώνει”, “Η τρομοκρατία δεν μας σταματά στον δρόμο του αγώνα βαδίζουμε ξανά”, “Εμπρός λαέ μην σκύβεις το κεφάλι ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη”, “Στις 6/12 σκοτώσαν μαθητή, λαός και νεολαία θα σας εκδικηθεί”.
Μηνύματα για ειρηνική πορεία μετέφεραν μέσω των τοπικών ΜΜΕ οι πρόεδροι των δεκαπενταμελών που βρίσκονταν στην κεφαλή της πορείας. “Πέρασε ένας χρόνος από τον θάνατο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου ενός μαθητή, ενός νέου. Εμείς δηλώνουμε ότι δεν τον ξεχνάμε και δεν ξεχνάμε το έγκλημα που έκανε η κρατική βία, ούτε αυτούς που νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Εμείς οι μαθητές έχουμε και φωνή και λόγο και ερχόμαστε να διαδηλώνουμε για καλύτερη παιδεία και για ένα κράτος που να προστατεύει πραγματικά τον πολίτη. Κάνουμε έκκληση σε όλους να κατέβουν στις πορείες ειρηνικά”, ανέφερε ο Χαράλαμπος Δασκαλάκης, πρόεδρος του 2ου Ενιαίου Λυκείου Χανίων.
“Σαν χθες (σ.σ. προχθές) πέθανε ένα παιδί από τη σφαίρα ενός αστυνομικού. Αυτό ήταν άδικο. Εμείς δεν ξεχνάμε να διαδηλώσουμε ειρηνικά πάνω από όλα”, είπε ο Πέτρος, πρόεδρος του 15μελούς του Ενιαίου Λυκείου Σούδας. Μαζί με τους μαθητές βρίσκονταν αρκετοί καθηγητές και μερικοί γονείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου