Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

ΠΑΝΩΓΡΑΨΙΜΑΤΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ

ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΛΑΔΙΟΥ
Το «θαύμα των ελαιών» στον Αποκόρωνα Χανίων


ΛΕΖΑΝΤΑ
Επανέρχεται το θέμα των πανωγραψημάτων των "χρυσών ελιών του Αποκόρωνα" από την Ε.Ε.

Επανεξετάζει η Ευρωπαική Ενωση σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το θέμα των "χρυσών ελιών" του Αποκόρωνα που πριν από δύο χρόνια είχε προκαλέσει μεγάλο θόρυβο καθώς ήταν μια από τις λεγόμενες "καραμπινάτες" προσπάθειες για "πανωγραψίματα". Εκείνη την περίοδο είχαν υπάρξει καταγγελίες για προσπάθεια 57 παραγωγών από την περιοχή του Αποκόρωνα, από το 2004 , να διεκδικήσουν σκανδαλωδώς πολύ μεγάλες επιδοτήσεις ελαιολάδου τις οποίες δεν δικαιούνταν.
Η συγκεκριμένη υπόθεση πήγε στο αρχείο από την ελληνικές δικαστικές αρχές γιατί η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης δεν είχε αποδεχθεί το συγκεκριμένο αίτημα ούτε το 2004, ούτε το 2006 παρά τις πιέσεις που σύμφωνα με πληροφορίες ασκήθηκαν σε υπαλλήλους.
Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες η Ε.Ε. δεν πρόκειται να αφήσει την υπόθεση να κλείσει καθώς υφίσταται θέμα προσπάθειας πλαστογραφίας στοιχείων που αφορούσαν κοινοτικούς πόρους . Μάλιστα μετά από ελέγχους που έγιναν στην καταβολή των επιδοτήσεων των τελευταίων ετών διαπιστώθηκαν πολλά κενά τα οποία χρήζουν ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και έχουν να κάνουν με την αδικαιολόγητη καταβολή χρημάτων προς παραγωγούς μέσω ενώσεων. Για το θέμα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και μεγάλη Αμερικανική εφημερίδα που έστειλε για αυτό το λόγο στην Κρήτη τον ανταποκριτή της στη Νότια Ευρώπη στα πλαίγια γενικότερης έρευνας για τις επιδοτήσεις και τον τρόπο που καταβάλλονταν τα τελευταία χρόνια.
Η υπόθεση αυτή, είχε ξεπεράσει τα συνήθη «πανωγραψίματα», η απόπειρα κάποιων αγροτών να εμφανίζουν αυξημένη παραγωγή για να λάβουν μεγαλύτερες (κοινοτικές αλλά και εγχώριες) επιδοτήσεις, καθώς εμφανίζονταν παραγωγή με ελάχιστα δέντρα να δηλώνουν ότι παράγουν τεράστιες ποσότητες ελαιολάδου (από 70 δέντρα 21 τόνους ελαιόλαδου μια εκ των περιπτώσεων). Σημειώνεται ότι τότε με ανακοίνωση τύπου η ΕΑΣ Αποκορώνου-Σφακίων είχε απαντήσει για το συγκεκριμένο περιστατικό ότι : «Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της πληρωμής της επιδότησης 2004/2005 διαπιστώθηκε σε διασταυρωτικό έλεγχο που έκανε η Ενωση ότι σε 57 παραγωγούς πραγματοποιήθηκε λανθασμένη καταχώριση, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται με υπερβολικά αυξημένες παραγωγές» αποδίδοντας το θόρυβο που είχε προκληθεί σε λάθος. Ωστόσο υπήρξαν και τότε καταγγελίες παραγωγών για μεγάλο αριθμό πανωγραψιμάτων στη συγκεκριμένη περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου