Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Στρογγυλή τράπεζα για την πορεία της Ευρώπης, στον Αλικιανό

Προβληματισμοί για την πορεία της Ευρώπης ως πολιτική, οικονομική, πολιτιστική, οντότητα αναλύθηκαν και συζητήθηκαν στον ίδρυμα Καψωμενου στον Αλικιανο.
Στη στρογγυλή τράπεζα αναλύθηκαν σύγχρονα ζητήματα που αφορούν την Ευρώπη σήμερα από κορυφαίους αναλυτές.
Οι Γιώργος Κοντογιώργης καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, ο ομότιμος καθηγητής του Ε.Μ.Π. Δημήτρης Ρόκος, ο καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής και Κοινωνικής Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιώργος Μαργαρίτης, ο εκπαιδευτικός, συγγραφέας και πρόεδρος της Εταιρείας Παιδείας και Πολιτισμού “Εντελέχεια”, Λαοκράτης Βάσσης αναφέρθηκαν στην Ευρώπη ως πολιτική, οικονομική, πολιτιστική οντότητα, αλλά και στην Ε.Ε. ως πολιτικό φορέα.
Εκ μέρους του Ιδρύματος “Καψωμένου” ο κ. Ερατωσθένης Καψωμένος τόνισε «σήμερα ζούμε μία πρωτοφανή κρίση που ανέδειξε σε όλες τις διαστάσεις τα προβλήματα που συνδέονται με τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την προοπτική της ευρωπαϊκής ενοποίησης και κατέστησε αναγκαίο έναν ειλικρινή δημόσιο διάλογο για τα μεγάλα αυτά ζητήματα».


Aπό τη μεριά του ο Λαοκράτης Βάσσης τόνισε ότι σκοπός της εισήγησής του είναι ο προβληματισμός και όχι οι δογματικές απόψεις. Ο κ. Βάσσης έβαλε μία σειρά από ζητήματα δημοκρατίας και ανεξαρτησίας των χωρών μέσα στην Ε.Ε. υπογραμμίζοντας: «Πώς μπορεί ένας λαός να είναι ανεξάρτητος όταν ακόμα π.χ. και για τον Εν.Φ.Ι.Α. θα πρέπει να του δώσουν άδεια οι επικυρίαρχοι; Με πιάνει σύγκρυο όταν σκέφτομαι με τι μούτρα θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια της ανεξαρτησίας του 1821, αν θα έχουμε ακόμα εδώ τρόικες στο σβέρκο». Στη συνέχεια ο κ. Βάσσης στάθηκε σε μία σειρά από σημεία που οδήγησαν την Ε.Ε. σε “κωματώδη” κατάσταση. Χαρακτηριστικά ανέφερε το ότι η Ε.Ε. «ποτέ δεν λειτούργησε ως συμπολιτεία αλλά στην ουσία υποκαταστάθηκε από δυνάμεις εξωγενείς που δεν είχαν κανένα έλεγχο από τους λαούς της Ευρώπης, το ότι δυνάμεις μέσα στην Ε.Ε. ήταν ανεξέλεγκτες όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πάνω από την Επιτροπή η θεότητα των αγορών που δεν είναι τίποτα άλλο από το τοκογλυφικό κεφάλαιο, το ότι ποτέ δεν απεγκλωβίστηκε από την “αγκαλιά” των Η.Π.Α.» κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου