Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΡΟΥΧΑ ΑΠΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ ΣΤΟ ΝΕΩΡΙΟ ΜΟΡΟ

“Απόβλητα: επανεφεύρεση”

Αρχίζει σήμερα το συνέδριο για τη ρύπανση του περιβάλλοντος

Ρούχα, παπούτσια και τσάντες από συσκευασίες προϊόντων που θα κατέληγαν σε χωματερές ή στην καλύτερη περίπτωση θα ανακυκλώνονταν παρουσιάζει η σχεδιάστρια Katell Gelebart στο Νεώριο Μόρο στα Χανιά!
Πρόκειται για την έκθεση “Απόβλητα: επανεφεύρεση” που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 5ου διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου για τη διαχείριση βιομηχανικών και επικίνδυνων αποβλήτων το οποίο αρχίζει σήμερα στο Κολυμπάρι. Εδώ και 15 χρόνια η κα Gelebart σχεδιάζει και φτιάχνει σε μικρές βιοτεχνίες καλαίσθητα είδη ρουχισμού και αξεσουάρ με πρώτη ύλη τις συσκευασίες προϊόντων. Χαρακτηριστικά είδαμε τσάντες από συσκευασίες καφέ (Carte Noire) τις οποίες παίρνει από καφετέριες στην Ιταλία με μεγάλη κατανάλωση, φορέματα κατασκευασμένα από πλαστικές τσάντες μίας χρήσεως, αλλά και αδιάβροχο και φορέματα με πλαστικές συσκευασίες κατεψυγμένων λαχανικών που χρησιμοποιούνται περισσότερο για πειραματικούς λόγους.
«Στόχος μου είναι η επαναχρησιμοποίηση των συσκευασιών. Η επαναχρησιμοποίηση είναι ένα βήμα πέρα από την ανακύκλωση. Στην ανακύκλωση το προϊόν υπόκειται μία επεξεργασία που απαιτεί δαπάνη ενέργειας, νερού κ.ά. ενώ αντίθετα η επαναχρησιμοποίηση αξιοποιεί ολόκληρο το προϊόν μεταμορφώνοντάς το από ένα προίον που είναι φτιαγμένο από χαρτί, αλουμίνιο και πλαστικό ως συσκευασία για κατεψυγμένα λαχανικά σε ένα ρούχο» δηλώνει στα “Χ.Ν.” η σχεδιάστρια. Ανάμεσα στις δημιουργίες ξεχωρίζουν ένα φόρεμα από πλαστικές τσάντες και ένα άλλο από τζιν και ύφασμα που παράγονται μαζικά, ενώ στην έκθεση υπάρχουν και ένα αδιάβροχο και ένα φόρεμα από πλαστικές συσκευασίες που φτιάχτηκαν για να δει ο κόσμος ότι μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν τα πάντα!
«Είμαι βέβαιη ότι παντού στην Ελλάδα και στην Κρήτη μπορούν να δημιουργηθούν μικρές βιοτεχνίες που να κάνουν ανάλογες δημιουργίες και κατασκευές. Γίνεται σε όλο τον κόσμο σε Φιλανδία, Γαλλία και αλλού. Για παράδειγμα στη Γαλλία -στη Βρετάνη απ’ όπου κατάγομαι- υπάρχουν εταιρείες που φτιάχνουν είδη ναυτιλίας από συσκευασίες. Γιατί όχι και εδώ; Είναι πολύ φιλικό για το περιβάλλον, ενώ μπορεί να προσφέρει και στην τοπική οικονομία» τόνισε η κα Gelebart. Οσο για την τιμή των προϊόντων τα παπούτσια από συσκευασίες κοστίζουν 40 ευρώ, 20 ευρώ η μικρή τσάντα, 40 η μεγάλη, ενώ ο καθένας μπορεί να τα αγοράσει on-line από το Διαδίκτυο, ενώ η δημιουργός συζητά να τα διαθέσει και μέσω καταστημάτων.
ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ 


Στο μεταξύ, με κύριο θέμα τη ρύπανση του περιβάλλοντος από πλαστικά απόβλητα, θα διεξαχθεί στο Κολυμπάρι Χανίων τo 5ο κατά σειρά διεθνές επιστημονικό συνέδριο “CRETE 2016”, με αντικείμενο τη διαχείριση βιομηχανικών και επικίνδυνων αποβλήτων. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από σήμερα ως 30 Σεπτεμβρίου υπό τη διοργάνωση του Πολυτεχνείου Κρήτης, του Πανεπιστημίου της Πάντοβα, του Πολυτεχνείου του Αμβούργου και του IWWG (International Waste Working Group) και την χορηγία των Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. και της Περιφέρειας Κρήτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου