Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ

Ταξίδι στα “παλιά” Χανιά (φωτογραφίες)



Eνα μέρος από το έργο του φωτογράφου που απεικόνισε όσο κανένας άλλος τα Χανιά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, του Τάσου Πρωτοψάλτη παρουσιάζεται στον χώρο της “Σαμπιονάρα” σε μια έκθεση που διοργανώνει η ΛΕ.Φ.ΚΙ.
Στα εγκαίνια της έκθεσης το βράδυ της Δευτέρας παραβρέθηκαν πολλοί   Χανιώτες που θέλησαν να αναπολήσουν το παρελθόν μέσα από τις φωτογραφίες του Τάσου, αλλά και εκείνοι που θέλησαν να γνωρίσουν το υλικό-ντοκουμέντο που εκθέτει ο καλλιτέχνης.
Το Ενετικό λιμάνι όπως δεν το έχουμε δει ποτέ, η οδός Χρυσοπηγής με ελάχιστα σπίτια στις αρχές της δεκαετίας του ’50, το κέντρο των Χανίων, αλλά και ιστορικά γεγονότα όπως η κηδεία του Σοφοκλή Βενιζέλου είναι μερικά από τα θέματα που παρουσιάζονται στην έκθεση.
«Βρέθηκα από 14 χρονών στον χώρο της φωτογραφίας. Μου άρεσε, την αγάπησα και την ακολούθησα επαγγελματικά» είπε ο κ. Πρωτοψάλτης μιλώντας στα “Χ.Ν.”. Οι φωτογραφίες της έκθεσης επιλέχθηκαν ανάμεσα σε χιλιάδες άλλες που έχει στο αρχείο του από τον ίδιο και τους ανθρώπους της ΛΕ.Φ.ΚΙ.
«Δεν έχω κανένα απωθημένο, κάτι που να ήθελα να φωτογραφίσω και να μην το έκανα» μας είπε ξεχωρίζοντας την παγκόσμια επιτυχία που είχε το 1975.
«Ένα γερμανικό αεροπλάνο είχε πέσει στα Λευκά Ορη τον Φεβρουάριο του 1975. Μετά από περπάτημα 14 ώρες πήγαινε – έλα είχα 4 φιλμ με φωτογραφίες. Αυτές διακινήθηκαν στο εξωτερικό μέσω ενός μεγάλου φωτογραφικού πρακτορείου της εποχής» θυμάται ο φωτογράφος που συμπληρώνει πως «ακολουθούσα τότε ένα δημοσιογράφο τον Αμουτσόπουλο που ήταν ανταποκριτής σε 5 αθηναϊκές εφημερίδες και όπου είχαμε γεγονότα τρέχαμε, γι’ αυτό και έχω άπειρες φωτογραφίες από διάφορα συμβάντα σε όλη την Κρήτη».
Από τη μεριά της ΛΕ.Φ.ΚΙ. που συνδιοργανώνει την έκθεση μαζί με την Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.-Κ.Α.Μ., ο αντιπρόεδρός της Δημήτρης Μπαρούνης στάθηκε στην προσωπικότητα του Τάσου Πρωτοψάλτη που «πολύ συχνά είναι κοντά μας, δείχνει πάντα την αγάπη του για τη φωτογραφία και το ενδιαφέρον τους για τις νέες τάσεις. Μακάρι όλοι μας στην ηλικία του να μπορούμε να το κάνουμε αυτό».
Μιλώντας για το έργο του Πρωτοψάλτη ο κ. Μπαρούνης υπογράμμισε πως «είναι   συνεπής και πιστός στη φωτογραφία ντοκουμέντου που έχει κάνει μια σπουδαία καταγραφή για την πόλη και τα περίχωρά της. Η τεχνική ποιότητα είναι εξαιρετική αν σκεφθούμε την εποχή εκείνη. Ο Τάσος  πειραματιζόταν με τα πανοραμικά και έχει ένα πολύ καλό κάδρο».
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Οκτωβρίου με ώρες λειτουργίας: 10 π.μ. – 1 μ.μ. και 6.30μ.μ. – 10μ.μ. Είσοδος ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου