Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Νέος… Κουρουπητός ανάμεσα σε Κουντούρα και Σκλαβοπούλα

Ανεξέλεγκτη η απόρριψη απορριμμάτων 

05Ενας νέος Κουρουπητός αυτή τη φορά στα νότια των Χανίων, όπου δεν υπάρχει καμία διαχείριση αλλά ανεξέλεγκτη απόρριψη απορριμμάτων από τον τοπικό Δήμο και ιδιώτες, είναι πραγματικότητα εδώ και αρκετούς μήνες! Oχώρος του πρώην Χ.Υ.Τ.Α. στους Αγ. Θεοδώρους ανάμεσα σε Κουντούρα και Σκλαβοπούλα -που θα έπρεπε να έχει πάψει να λειτουργεί από το 2012- ξεκίνησε να επαναλειτουργεί άτυπα εδώ και καιρό υποβαθμίζοντας το περιβάλλον και τις ζωές των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής. Μετά από καταγγελίες κατοίκων της Κουντούρας τα “Χ.Ν.” βρέθηκαν στην περιοχή.
Το τι θα συναντήσεις στον πρώην Χ.Υ.Τ.Α. αρχίζεις να το αντιλαμβάνεσαι πολύ νωρίς, όταν ακόμα φτάνεις στη λιμνοδεξαμενή της Κουντούρας. Αριστερά και δεξιά του δρόμου χιλιάδες πλαστικά είναι “φυτεμένα” σε κάθε σημείο και “διακοσμούν” όλη την απόσταση μέχρι τον Χ.Υ.Τ.Α.!
Πλαστικά από τα θερμοκήπια και όχι μόνο που οι δυνατοί άνεμοι τα μετέφεραν και τα σκόρπισαν παντού! Στον χώρο του πρώην Χ.Υ.Τ.Α. διαπιστώνεις ότι δεν υπάρχει καμία φύλαξη, ενώ η περίφραξη γύρω από αυτόν έχει πέσει σε διάφορα σημεία! Είδαμε και φωτογραφήσαμε κατσίκες να βοσκούν στα απορρίμματα, αλλά και δεκάδες τόνους απορριμμάτων να είναι συγκεντρωμένα σε λόφους χωρίς καμία κάλυψη με χώμα! Κάτοικοι της περιοχής λένε ότι οι πυρκαγιές από αυτοανάφλεξη των απορριμμάτων είναι συχνές κάτι που έχει βεβαιώσει και ο Πυροσβεστικός Σταθμός Καντάνου και τότε ένα πυκνό σύννεφο “πνίγει” την Κουντούρα! Σημειωτέον πως η χαράδρα που εγκαταλείπονται τα απορρίμματα καταλήγει στ’ ακρωτήρι του Κριού! Εικόνες που παραπέμπουν σε τριτοκοσμικές χώρες.
Εκτός από τα οργανικά απορρίμματα του Δήμου στον χώρο πετιέται και το περιεχόμενο των κάδων ανακύκλωσης, το οποίο ελάχιστες φορές θα μεταφερθεί στο εργοστάσιο της ΔΕΔΙΣΑ στ’ Ακρωτήρι, ενώ ιδιώτες πετούν στην περιοχή πλαστικά, ψόφια ζώα, παπλώματα και κάθε είδους αντικείμενα. Το Τμήμα Περιβάλλοντος της Π.Ε. Χανίων και η Πυροσβεστική έχουν επιβάλλει πρόστιμα για την παράνομη επαναλειτουργία του Χ.Υ.Τ.Α., ο οποίος όμως συνεχίζει να χρησιμοποιείται!
ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Ο ΔΗΜΟΣ
Το θέμα ετέθη στον δήμαρχο Καντάνου – Σελίνου κ. Αντώνη Περάκη, ο οποίος και παραδέχθηκε ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί γι’ αυτό και προωθεί ο Δήμος τη δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων. «Ο χώρος είχε αδειοδοτηθεί, ώστε να γίνεται υγειονομική ταφή των απορριμμάτων για τους 3 Δήμους του Σελίνου. Το 2008 το Υπουργείο Περιβάλλοντος όριζε ότι θα πρέπει να κλείσει μέχρι και το τέλος του 2012, και ο Ενιαίος πλέον Δήμος Καντάνου – Σελίνου θα έπρεπε να μεταφέρει υποχρεωτικά τα απορρίμματα στο εργοστάσιο της ΔΕΔΙΣΑ στ’ Ακρωτήρι σε απόσταση 105 χλμ. από την Παλαιόχωρα. Δυστυχώς, λόγω της παλαιότητας των απορριμματοφόρων μας και των συχνών μηχανικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν αυτό δεν είναι δυνατόν πλέον. Ο μέσος όρος ηλικίας των 5 απορριμματοφόρων είναι τα 13 χρόνια και όλα έχουν αγοραστεί μεταχειρισμένα. Καινούργιο αγοράστηκε μόνο το απορριμματοφόρο της ανακύκλωσης πριν από 9 χρόνια. Αυτά τα απορριμματοφόρα θα πρέπει να διανύουν 105 χλμ. καθημερινά το καλοκαίρι με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν συνεχείς βλάβες, η κατάστασή τους είναι τραγική» λέει ο δήμαρχος. Ρωτάμε τον κ. Περάκη για τους λόγους που τα απορρίμματα όπως είδαμε παραμένουν άταφα χωρίς επίστρωση με χώμα, ώστε να μετριάζεται κάπως η όχληση προς το περιβάλλον. Οπως μας απαντά επίστρωση γίνεται, αλλά τα οικονομικά προβλήματα του Δήμου δεν επιτρέπουν να γίνεται συχνά!
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΛΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ Σ.Μ.Α.


Για να δοθεί ένα τέλος στην απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στη χωματερή μοναδική λύση είναι η δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης. «Για να μειώσουμε το κόστος της μεταφοράς προκηρύξαμε την αγορά του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων. Σε κάποιο σημείο στο κέντρο του Δήμου θα είναι ο Σ.Μ.Α. (δύο φορτηγά με πρέσα) θα ξεφορτώνουν εκεί τα απορριμματοφόρα και ο Σ.Μ.Α. θα πηγαίνει τα απορρίμματα στη ΔΕΔΙΣΑ μια – δύο φορές την εβδομάδα. Ετσι μειώνονται τα δρομολόγια και δεν θα έχουμε και το κόστος της επιχωμάτωσης» λέει ο κ. Περάκης. Ομως από τους κατοίκους του Κακοδικίου, στο οποίο προβλεπόταν να είναι ο Σ.Μ.Α. υπήρξαν αντιδράσεις. Τώρα ο Δήμος εξετάζει άλλα δύο σημεία, οι μηχανικοί του τα έχουν ελέγξει και έχουν συντάξει και Τεχνικό Δελτίο προς την Περιφέρεια προκειμένου να πάρουν τις σχετικές εγκρίσεις. Μόλις λειτουργήσει ο Σ.Μ.Α., θα κλείσει ο παράνομος Χ.Υ.Τ.Α. και ο Δήμος θα χρησιμοποιεί τον χώρο ως “πράσινο σημείο” για την αξιοποίηση των πράσινων υπολειμμάτων των θερμοκηπίων ως κόμποστ και τη συγκέντρωση των πλαστικών από τα θερμοκήπια για ανακύκλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου