Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

SLOW FOOD


ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

"Slow food"

Ιδανικό για την Κρητική γαστρονομία θα ήταν η ανάπτυξη και σε τοπικό επίπεδο του κινήματος "Slow food" (αργού φαγητού) το οποίο σε αντιπαράθεση με το Fast food, είναι πιο υγιεινό και πιο ποιοτικό ως προϊόν.
Αυτό μεταξύ άλλων υπογραμμίσθηκε στη χθεσινή εκδήλωση του "Δικτυου Κρητικής Γαστρονομίας" στο ΜΑΙΧ, στην οποία και έγινε ομιλία για το slow food από την κ. Αλεξάνδρα Μπιτζαράκη απόφοιτη του Πανεπιστημίου Γαστρονομίας της Ιταλίας, ενώ παράλληλα οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να γευτούν νοστικές της Κρητικής κουζίνας με αποκλειστικά τοπικά προϊόντα και να δοκιμάσουν κρασιά Χανιωτών οινοπαραγωγών.
"Το κίνημα του Slow food, ξεκίνησε από ένα ιστορικό στέλεχος του Μάη του ΄68 με στόχο η εργατική τάξη να μπορεί να τρέφετε το ίδιο καλά με την αριστοκρατία . Πρόκειται για ένα μικρό κίνημα που έχει στόχο τρία πράγματα. 1. Το προϊόν να είναι ποιοτικό, 2. Να είναι καθαρό σε ότι αφορά τον σεβασμό του περιβάλλοντος στην παραγωγή του, 3. Δίκαιο σε ότι αφορά το προσωπικό που εργάζεται για την παραγωγή του" ανάφερε η κ. Μπιτζαράκη.
Εχοντας την εμπειρία της τοπικής κουζίνας, η κ. Μπιτζαράκη τόνισε πως " η Κρήτη είναι ιδανική για την ανάπτυξη του slow food, γιατί διαθέτει όλα τα προϊόντα, όλτες τις απαραίτητες ύλες προκειμένου να προχωρήσει κάτι τέτοιο".
Για λογαριασμό του "Δικτύου" ο o πρόεδρος του σεφ κ. Γιάννης Αποστολάκης, τόνισε πως πρώτος στόχος του δικτύου αποτελεί η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων κάτι που "θα θα βοηθήσει στη βιωσιμότητα των μικρών επιχειρήσεων και των παραγωγών και θα ενισχυθεί παράλληλα η γαστρονομία στην Κρήτη."
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη χρήσης ελαιολάδου από όλα τα εστιατόρια και τα ξ ενοδοχεία τους σε όλες τις μαγειρικές τους χρήσεις πως "το ελαιόλαδο δίνει μια βελούδινη γεύση και κάνει το φαγητό πιο ξεχωριστό και νόστιμο και παράληλλα δένει με όλα τα Κρητικά προϊόντα. Είναι λάιθος να μην χρησιμοποιείται." Παράλληλα επισημανε πως αντί για μια σειρά τυριά εισαγωγής όπως τα "Φιλαδέλφεια", "Γκούντα" μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ίδια και καλύτερα αποτελέσματα η γραβιέρα, ο αθότυρος, η μηζύθρα.
Το Δίκτυο θα προχωρήσει σε μια σειρά από εκδηλώσεις το επόμενο διάστημα με πιο πρόσφατη αυτή της 8ης Νοεμβρίου στην οποία θα προσφερεί ένα παραδοσιακό γεύμα σε σχολείο της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου