Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

ΖΑΠΑΤΙΣΤΑΣ


ΤΟΠΙΚΑ
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΖΑΠΑΤΙΣΤΑΣ
Διαφορετικό μοντέλο κοινωνικής οργάνωσης
28-10-2010

Ενα διαφορετικό μοντέλο κοινωνικής οργάνωσης, που στηρίζεται στην αλληλεγγύη, στην απουσία εκμετάλλευσης και στον πραγματικό σεβασμό στο περιβάλλον, οικοδομούν οι Ζαπατίστας στο Μεξικό παρά τα προβλήματα και τον πόλεμο που δέχονται από την επίσημη κυβέρνηση.
Αυτό επισημάνθηκε σε χθεσινή εκδήλωση στο Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών στα Χανιά από τον καθηγητή του Ανεξάρτητου - Αυτόνομου Πανεπιστημίου της πόλης του Μεξικό κ. Κάρλος Αγκίρε Ρόχας. Παράλληλα, παρουσιάσθηκε βίντεο που αναφέρεται στις προσπάθειες των Ζαπατίστας από το 1994, που ξεκίνησε η εξέγερσή τους μέχρι και σήμερα. Όπως επεσήμανε ο κ. Ρόχας 'το μοντέλο που οικοδομούν και προτείνουν οι Ζαπατίστας είναι η προσφυγή στην άμεση δημοκρατία και όχι στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Ενα εργοστάσιο μπορεί να διοικείται καλύτερα από τους εργάτες του, η γη να διαχειρίζεται από τους αγρότες που τη δουλεύουν και όχι από μεγαλοϊδιοκτήτες, ό,τι γίνεται σε μια συνοικία μπορούν να το αποφασίζουν άμεσα οι ίδιοι οι κάτοικοί της. Ολα αυτά με τη συμμετοχή του κόσμου, όχι όμως με την αντιπροσώπευση'. Ο ίδιος επεσήμανε πως πέρα από την αγροτική κοινωνία των Τσιάπας, ανάλογες δομές λειτούργησαν με επιτυχία στην Αργεντινή και αλλού, όπου εργοστάσια, όπως το Zanon, που εγκαταλείφθηκε από τους ιδιοκτήτες του μετά το ξέσπασμα της κρίσης, συνέχισε να δουλεύει με ιδιοκτήτες αυτή τη φορά τους εργαζομένους σε αυτό.
Ερωτηθείς σχετικά με τη διαφοροποίηση από τα μοντέλα του σοσιαλισμού του 20ού αιώνα, ο κ. Ρόχας τόνισε πως 'το κοινωνικό σύστημα στις ανατολικές χώρες ήταν κάθετα δομημένο με ιεραρχία και τον μεγάλο έλεγχο τον είχε το κράτος στην κοινωνία. Αντίθετα οι Ζαπατίστας προτείνουν ένα μοντέλο που βασίζεται στη δύναμη των από κάτω, χωρίς ιεραρχική αντίληψη. Θα δώσω τέσσερις βασικές αρχές για παράδειγμα: Ο λαός διατάζει και η ηγεσία υπακούει, οι Ζαπατίστας έχουν ως προτεραιότητα το συνολικό όφελος της κοινότητας και όχι το ατομικό συμφέρον, δίνουν έμφαση στον πολιτισμό, σεβασμός στο περιβάλλον μη καταστροφή της γης'.
Ο καθηγητής ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι οι κοινότητες των Ζαπατίστας βρίσκονται σε συναγερμό αυτήν την εποχή λόγω των επιθετικών ενεργειών του μεξικανικού στρατού σε βάρος τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου